Ze verrasten het afgelopen seizoen met vier World Cup-tickets en lieten zich tijdens de NK Afstanden op een positieve manier zien. Voor Reina Anema en Marwin Talsma was het afgelopen seizoen er eentje met vele hoogtepunten. De kopvrouw en de kopman van Team FrySk blikken terug op het succesvolle seizoen en kijken vooruit naar het pre-olympische seizoen. "Ik hoop dat mensen mijn naam vaker gaan horen."

Naam: Reina Anema
Leeftijd: 27 jaar
Feitje: Plaatste zich vorig seizoen bij het World Cup Kwalificatietoernooi op drie afstanden voor de World Cups
"Of ik mezelf als de kopvrouw zie? Tja, als je het refereert aan de World Cups misschien wel, maar ik voel me gewoon één van de allround damestrein. Hoewel we allemaal individualisten zijn, heb je toch echt een sterk team om je heen nodig om beter te worden. Die waarde ging ik heel erg inzien toen we vanwege de corona een tijdje niet samen mochten trainen. Er is veel variatie in het team en wij (de vrouwen) trainen ook vaak met de mannen samen. Sommige mannen hebben bijvoorbeeld als doel om de 5 kilometer te verbeteren, dus daar kunnen wij dan weer van profiteren om onze 3 en 5 kilometer te verbeteren.

Dit wordt mijn vierde seizoen bij Team FrySk en het bevalt me hier uitstekend. Ik heb me tot nu toe elk jaar ontwikkeld en heb nog altijd het geloof dat ik hier beter kan worden. Als ik volgend jaar nog steeds dat geloof heb, voel ik niet de behoefte om weg te gaan. Het is namelijk niet zo dat je bij een commercieel team de garantie hebt dat je olympisch kampioen wordt. Natuurlijk vraag ik me soms weleens af: hoe lang houd ik dit financieel gezien nog vol? Maar ik heb er alle vertrouwen in dat mijn coach Siep Hoekstra en het team mij beter maken.

Dat ik me vorig seizoen voor drie afstanden plaatste voor de World Cups, vond ik echt heel bijzonder. Toen ik de beelden laatst weer terugzag, kreeg ik tranen in m'n ogen. Natuurlijk weet je van jezelf dat je goed in vorm bent, maar in Nederland zijn er zoveel goede andere rijdsters dat je nooit de garantie hebt dat je het haalt. Bij de NK Afstanden lukte het me helaas niet om me te plaatsen voor de EK en WK Afstanden, al kon ik mezelf dat weekend helemaal niks verwijten. Tijdens zo'n NK moet je eigenlijk boven jezelf uitstijgen en hoewel ik drie hele stabiele races reed, zat die uitschieter er niet bij.

Mijn doel voor komend seizoen is om betere klasseringen in de World Cups te rijden dan het afgelopen seizoen. Daarnaast hoop ik dit jaar, als ik er even vanuit ga dat alles doorgaat, de WK Afstanden te halen, want dat zou mooi in de lijn van mijn ontwikkeling passen. Ik ben van mening dat je moet geloven in je eigen kunnen en dat je altijd ambitieus moet zijn. Als ik dit soort doelen niet zou stellen, is de kans sowieso klein dat ik het haal."

Foto : Martin de Jong

Naam: Marwin Talsma
Leeftijd: 22 jaar
Feitje: Verraste vorig seizoen bij de NK Afstanden met een bronzen medaille op de 10 kilometer door voor het eerst in zijn leven onder de 13 minuten te schaatsen

"Voor mij is het mijn tweede seizoen bij de ploeg en ik heb het hier erg goed naar m'n zin. Vorig jaar deed ik misschien een stapje terug door van TalentNED naar Team FrySk te gaan, maar qua prestaties ben ik alleen maar vooruitgegaan. Ik heb me voor het eerst op eigen kracht voor de World Cups geplaatst, heb voor het eerst onder de 13 minuten gereden op de 10 kilometer en heb voor het eerst op het podium van een NK gestaan. Nee, om eerlijk te zijn had ik dat voorafgaand aan het seizoen niet gedacht, dus dat zoiets in één keer gebeurde, was echt geweldig!

Mensen vragen mij weleens: heb je nu je doelen behaald? Nee, zeg ik dan, want er zijn weer nieuwe doelen. Records zijn er om verbroken te worden en prestaties om verbeterd te worden. Een persoonlijk record is leuk, maar het volgende PR wordt alleen maar leuker. Natuurlijk was een 10 kilometer onder de 13 minuten rijden één van de magische grenzen, maar er zijn er nog wel meer magische grenzen die ik wil breken. Zo zou ik op de 5 kilometer graag eens onder de 6.20 willen schaatsen. Of dat komend seizoen al gaat lukken, weet ik niet, maar daar ga ik natuurlijk wel voor.

Ik vind het mooi om de kopman van Team FrySk te zijn, al is het uiteindelijk wel mijn doel om over één of twee jaar de overstap te kunnen maken naar een commerciële ploeg. Zoals ik net al zei, heb ik het hier erg naar m'n zin, maar het liefst zou ik met concurrenten willen schaatsen waar ik me echt aan kan optrekken en die net even iets extra's kunnen op de lange afstanden. Op financieel gebied is het best pittig om bij een niet-commerciële ploeg te zitten. We moeten zelf betalen om te kunnen schaatsen, maar gelukkig hebben we veel sponsoren die een hele last van onze schouders afnemen. Daarnaast heb ik het geluk dat ik hele lieve ouders heb waar ik altijd op terug kan vallen.

Mochten de wedstrijden komend seizoen doorgaan, hoop ik dat ik er weer een stapje bij kan doen en dat de mensen mijn naam vaker zullen gaan horen. Na de 10 kilometer van het NK kwam er absurd veel media-aandacht op me af. Misschien hadden de meeste mensen mijn naam nog niet zo vaak gehoord en weten ze nu wie ik ben. Ik hoop in ieder geval dat die mensen mijn naam volgend jaar weer gaan horen op welke trede dan ook."

Foto : Martin de Jong


Team FrySk (Team Fryslân Skating) heeft onlangs een nieuwe hoofdsponsor weten te strikken. Vanaf deze maand pronkt Bureau Schmidt op het schaatsoutfit van het Friese schaatsteam. Het ingenieursbureau zal het team de komende twee jaar over de gehele breedte gaan ondersteunen.

Door Rijcko Treep