Tickets
Shop
Nieuws 31 dec 2019

Talsma onder magische schaatsgrens op tien kilometer

Terwijl Marwin Talsma met zijn tong op zijn tenen de tien kilometerfinish bereikte en te moe leek om te juichen, vierde zijn trainer Siep Hoekstra op de wissel al dansend feest. Met een dijk van een persoonlijk record had zijn pupil tijdens de KPN NK Afstanden zojuist voor het eerst onder de dertien minuten gereden: een magische grens.

Foto : Margarita Bouma

Het mag voor de schaatser van Team Frysk weliswaar altijd een doel zijn om zijn persoonlijk record te verbeteren, maar een grens als dertien minuten overschrijden blijft toch iets speciaals. "Ik had het niet zien aankomen en het is ook niet 'even per ongeluk onder mijn PR rijden' ofzo", lacht Talsma, die met 12.59,12 ruim zeven seconden van zijn beste tijd afsnoepte. "Na meerdere persoonlijke records kom je steeds dichter bij de dertien minuten en dat is gewoon een magische grens. Om die tijd nu eindelijk neer te kunnen zetten is supergaaf."

"Ik was voorafgaand aan de wedstrijd niet echt bezig met het rijden van een persoonlijk record, maar ik was wel aan het rekenen wat voor rondetijden ik moest rijden", vervolgt Talsma. Om de schaatser nog één laatste boost mee te geven, nam coach Hoekstra de taak op zich om het publiek mee te krijgen. "Ik reed een paar keer voorbij en ik dacht: die staat flink te zwaaien", luidt het lachend. "Dat het publiek ging staan en joelen heeft mij zeker geholpen om onder die magische grens te rijden."

Toch kwamen de prestaties van Talsma afgelopen weekend behoorlijk onverwacht. Twee weken geleden kwam hij namelijk nog ziek terug van de World Cups in Nagano. Waar hij eerder op een NK nog niet hoger eindigde dan plek zeven heeft hij nu met brons zijn eerste eremetaal op zak. Dit toernooi mag dan succesvol zijn geweest voor Talsma, hij ziet nog geen reden om op zijn lauweren te rusten. "Ik ben blij, maar vanaf nu moet ik gewoon weer door. Nu moet ik het vaker waarmaken. Ik ben natuurlijk ook nog een vijf kilometerspecialist en ik wil ooit ook nog onder de 6.20 rijden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan