Hij reed al twee keer eerder een World Cup, maar nog nooit wist Marwin Talsma zich op eigen kracht te plaatsen. Tot afgelopen weekeinde. Op de tien kilometer zette de 21-jarige stayer uit Grou een persoonlijk record neer en werd vijfde. Goed voor een ticket naar Kazachstan.

In de vierde rit van in totaal zes startte Talsma tegen Marcel Bosker. De voormalig ploeggenoten gingen lang gelijk op, maar na de grens van de vijf kilometer liepen de rondetijden van Talsma langzaam op richting de 32 seconden en moest hij Bosker laten gaan. De stayer uit Grou vond echter een tweede adem en bouwde zijn race vanaf 8000 meter af naar een slotronde van 29,55. Met een eindtijd van 13.07,25 finishte Talsma slechts twee tiende achter Bosker (13.07,01) en hapte ruim vijf seconden van zijn persoonlijk record af.

Die beste tijd ooit (13.12,78) reed Talsma twee jaar geleden tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. Vorig seizoen kwam de 21-jarige rijder niet in de buurt van zijn toptijd. "Het is mooi dat het nu wel gebeurt", zegt Talsma met een brede lach. "Ik voelde dat ik goed was, maar zo’n dik pr had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Deze rit verdient geen schoonheidsprijs, maar het gaat om racen en zo hard mogelijk rijden. Je kunt heel mooi schaatsen, maar als het niet hard gaat, zit je er ook naast. Wat dat betreft zit er nog wel rek in. Misschien iets eerder de beukstand aanzetten", analyseert hij.

Talsma en Bosker na de finish van de tien kilometer | Foto : Soenar Chamid

Het vorige seizoen werd voor Talsma gekenmerkt door 'dikke pech' op de piekmomenten, vertelde hij deze zomer. Voor de belangrijkste wedstrijden lag hij telkens ziek op bed. "In trainingen ging het goed, maar in de wedstrijden kon ik het niet laten zien. Daar baalde ik enorm van." Zijn contract bij TalentNED werd niet verlengd en hij zette een stapje terug naar Team FrySk. Met Reina Anema bij de vrouwen haalde de ploeg van trainer Siep Hoekstra dit weekend drie startbewijzen binnen voor de World Cups. "Voor mij moest het nog even gebeuren", zegt Talsma. "Het geeft wellicht iets meer rust dat er minder naar je gekeken wordt dan bij een commerciële ploeg, maar ik was wel zenuwachtig."

Nieuwsgierig
Op de lange afstanden kon van tevoren al met potlood een aantal namen worden opgeschreven als zekerheidje. Patrick Roest, Jorrit Bergsma en ook Douwe de Vries deden wat ze moesten doen om zich te plaatsen, of in het geval van Roest zelfs wat meer. In de eerste rit zette Sven Kramer een tijd neer voor de rest van het veld. De 33-jarige Fries gebruikte deze 10.000 meter voornamelijk als trainingswedstrijd en klokte 13.07,97. "Dat was een mooie tijd om mee te vergelijken", zegt Talsma, die blij was dat hij na de dweil op het ijs stond. "Ik dacht dat het tussen Marcel en mij zou gaan wie er mee ging en dat het zo uitpakt dat we allebei gaan, is hartstikke mooi."

Het is voor het eerst dat Talsma zich op eigen kracht weet te plaatsen voor de World Cup. De afgelopen twee seizoenen zat hij als reserve in de wachtkamer en kwam hij vervolgens twee keer in actie op de 5000 meter. "Ik moest het telkens hebben van een afmelding en gelukkig deed iemand dat in mijn geval, haha. Die wedstrijden waren al erg mooi. De tien kilometer wordt maar één keer gereden, dat is wel jammer. Wie weet is er nog meer mogelijk." Op de eerste dag van het World Cup Kwalificatietoernooi eindigde Talsma als zevende op de vijf kilometer.

Talsma mag zich in december dus op gaan maken voor de reis naar Kazachstan, waar de enige World Cup over tien kilometer gereden wordt. "Wat ik weet over Astana? Helemaal niets! Ik ben er nog nooit geweest dus we gaan het zien. Ik ben altijd wel nieuwsgierig naar dat soort dingen en heb gehoord dat het een snelle ijsbaan is, dus ik ga er alles aan doen om daar hard te rijden."

Door Anjuli Veltman