Waar de langebaanschaatsers dit weekend hun WK Afstanden afwerken aan de andere kant van de oceaan, is de wereldtop in het shorttrack 'gewoon' in Nederland. In een zo goed als uitverkochte Sportboulevard in Dordrecht wordt dit weekend de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gereden. In dit artikel blikken we vast vooruit.

Historie
De eerste keer dat Dordrecht gastheer was van een World Cup was in 2012. Met een gouden medaille op de relay van Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma, zilver voor Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt en brons voor Van der Wart was het destijds de beste score voor de Nederlandse shorttrackers ooit. In de acht jaar sinds die eerste World Cup is het hard gegaan met het Nederlandse shorttrack en zo ook met de ontwikkeling van het toernooi in Dordrecht. 

Zo ging het er vorig jaar aan toe op het EK:

De editie van komend weekend is de vierde keer dat een World Cup in de Sportboulevard wordt verreden. Ook is twee keer het EK in de Zuid-Hollandse stad verreden. Vorig jaar werden Suzanne Schulting en Sandor Shaolin Liu kampioen in een toernooi dat werd omgeven door het houtkachelincident van Sjinkie Knegt. Ruim een jaar later staat hij in Dordrecht aan de vooravond van zijn rentree in het internationale wedstrijdcircuit

Test je kennis en maak kans op de unieke schaatsen.nl schaatshoezen van schaatshoes.nl!

powered by Typeform

Programma
De dagen van de toeschouwers in Dordrecht zijn goedgevuld. Vrijdag begint het toernooi met kwalificatiewedstrijden, die de hele dag door zullen gaan. Tickets voor de vrijdag zijn geldig vanaf 15.00 uur, waarmee je de voorrondes op de 500 meter, de tweede 1000 meter en de aflossingen kunt zien. Zoals in elk wereldbekerweekend wordt ook in Dordrecht een afstand twee keer verreden. Dit keer is dat de 1000 meter.

Op zaterdag en zondag begint het hoofdprogramma om 13.00 uur. Zaterdag zullen de finales van de 1500 meter en de eerste 1000 meter verreden worden, net als de halve finales in de aflossing en de finale van de mixed relay. De dag wordt afgesloten met een kunstrijgala, waarbij de Nederlandse top laat zien wat ze in huis hebben. Op zondag worden de 500 meter, de tweede 1000 meter en de relayfinales. Meer details vind je hier.

De sfeer in de knusse shorttrackhal in Dordrecht zit er altijd goed in | Foto : Ronald Hoogendoorn

Wat valt er te verdienen?
De World Cup in Dordrecht is de laatste in een reeks van zes wereldbekerwedstrijden dit seizoen. Naast de strijd om de afstandsoverwinning wordt er dus ook een beslissing geveld in het klassement. De rijders behalen gedurende het seizoen wereldbekerpunten voor elke afstand waarop ze starten. De puntenverdeling gaat van de eerste plaats (10.000 punten) tot en met de laatste plaats (1 punt). Dus ook als je er onverhoopt in de kwalificaties uit ligt, verdien je een punt.

De schaatser met de meeste wereldbekerpunten aan het einde van het seizoen wint de World Cup over die afstand. De winnaar van het eindklassement per afstand ontvangt $15.000, een flinke som geld. Ook de andere rijders in de top-10 van de ranking krijgen prijzengeld en op de aflossingen verdient de top-5 een leuk zakcentje. Nederlanders die er op dit moment goed voorstaan in de klassementen zijn Suzanne Schulting (1e op de 1000 en 1500 meter), Yara van Kerkhof (4e op de 500 meter), Daan Breeuwsma (7e op de 1000 meter) en Lara van Ruijven (7e op de 500 meter). De volledige tussenstanden vind je hier.

Zet Suzanne Schulting haar goede vorm door in Dordrecht? | Foto : Soenar Chamid

Favorieten en Nederlanders
De Nederlandse formatie wordt aangevoerd door Suzanne Schulting en de terugkerende Sjinkie Knegt. Ook Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Sven Roes wisten dit seizoen al individuele medailles te veroveren in de wereldbeker. Itzhak de Laat liet zich zien met een zilveren plak op de 1500 meter bij het EK in Debrecen. Ook Rianne de Vries, Xandra Velzeboer (wereldkampioene bij de junioren op de 500 meter), Georgie Dalrymple, Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf en Friso Emons staan in Dordrecht aan de start. Melle van 't Wout, vorige week nog winnaar van brons op de 500 meter, is er niet bij. 

De buitenlandse concurrentie valt echter niet te onderschatten. De Russen, Hongaren en Koreanen zijn met hun sterkste opstellingen naar Nederland afgereisd, met toppers als vice-wereldkampioen Dae Heon Hwang, June Seo Lee, Ji Won Park, Semen Elistratov en de Liu-broertjes bij de mannen. Bij de vrouwen is Min Jeong Choi een naam om op te letten. De Koreaanse won in Montréal alle afstanden en het eindklassement bij het viercontinentenkampioenschap, de tegenhanger van het EK. Ook de Chinese vrouwen Yu Tong Han en Chunyu Qu zijn absolute toppers, terwijl op de 500 meter Martina Valcepina bij afwezigheid van Kim Boutin een grote kans heeft op de zege.

Dae Heon Hwang won in Montréal het viercontinententoernooi | Foto : International Skating Union

Hoe kan ik het volgen?
Kaarten voor de wedstrijden in Dordrecht zijn alleen nog te koop voor de vrijdagavond. De zaterdag en zondag zijn volledig uitverkocht. Tickets zijn te verkrijgen via schaatsen.nl/tickets. Bezoekers van het toernooi moeten rekening houden met wegafsluitingen rondom Dordrecht. Meer informatie vind je hier. Beelden van het shorttrack zijn te zien op de livestream van de ISU op schaatsen.nl/shorttrack.

 

Door Sjors Leek - Laatste update op 28 feb om 16:07