Tickets
Shop
Voorbeschouwing 31 dec 2020

Wat moet je weten over het NK Allround Shorttrack?

Na de NK Afstanden Shorttrack volgt komend weekend traditiegetrouw het NK Allround Shorttrack. Dit seizoen vindt de titelstrijd plaats in Heerenveen. We zetten een aantal feitjes op een rij: wie wonnen de allereerste titels, wie zijn de kanshebbers en voorspel de winnaars in onze poll.

Foto : Sander Chamid

Historie
Na twee officieuze NK's werd in 1981 voor het eerst een Nederlands kampioenschap shorttrack gehouden. In Leiden veroverde Menno Boelsma het goud, voor Cees Boer en Charles Veldhoven. Bij de vrouwen werd dat seizoen nog geen officieel NK georganiseerd, dat gebeurde pas in 1986. Voor Esmeralda Ossendrijver klonk toen het volkslied in Amsterdam. Zij hield Monique en Simone Velzeboer achter zich. 

Bij de mannen heeft Niels Kerstholt de meeste rood-wit-blauwe truien in de kast hangen. Hij won maar liefst zes nationale titels in zijn carrière. Bij de vrouwen werden Jorien ter Mors en Liesbeth Mau-Asam allebei vier keer Nederlands kampioene. 

Wat staat er op het spel?
Tijdens het NK Allround Shorttrack staan uiteraard de nationale titels op het spel. Dit seizoen is het format en de puntentelling van het toernooi veranderd. De superfinale is afgeschaft en het klassement wordt opgemaakt over de 500, 1000 en 1500 meter. Per afstand worden oplopend 0, 2, 3, 4, 5, 6 en 7 punten toegekend. De winnaar van het klassement is de rijder met de minste punten.

Voor de Nederlands kampioenen ligt er tevens een startbewijs klaar voor de EK Shorttrack in het Poolse Gdansk. Op de KNSB International Invitation Cup wisten Suzanne Schulting en Itzhak de Laat al een startplek te bemachtigen. Het derde en laatste individuele ticket voor het Europees kampioenschap wordt vergeven op basis van een aanwijsplek. 

Titelverdedigers en kanshebbers
Het Nederlands allroundkampioenschap zou, net als vorig jaar, plaatsvinden in Leeuwarden, maar vanwege de coronamaatregelen werd besloten om het NK te verplaatsen naar Heerenveen. In Thialf zullen Suzanne Schulting en Sven Roes hun titels verdedigen. Schulting werd afgelopen seizoen voor de tweede keer in haar carrière Nederlands kampioene, de eerste keer was in 2017 in Amsterdam. Roes veroverde verrassend de nationale titel bij de mannen. Volgens bondscoach Jeroen Otter gaf Roes 'tactisch schaatsles'. De jongeling pakte een jaar eerder al een bronzen medaille op het NK. Sinds dit seizoen maakt Roes deel uit van de nationale shorttrackploeg. 

De grootste kanshebber bij de vrouwen is Suzanne Schulting. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar op een NK gebeuren bijna altijd onverwachte dingen. Naast Schulting moet je rekening houden met Yara van Kerkhof, Rianne de Vries en jongeling Xandra Velzeboer. Daarnaast zullen de ogen gericht zijn op Selma Poutsma. Na een moeilijk seizoen is zij helemaal terug en op de Invitation Cup en de NK Afstanden Shorttrack legde ze het vuur aan de schenen van Schulting. Gioya Lancee geldt als outsider voor een podiumplaats. 

Bij de mannen is Itzhak de Laat een van de grote uitdagers van titelverdediger Roes. De Laat liet zich al gelden op de Invitation Cup en NK Afstanden, maar wist geen afstand te winnen. Hoewel hij al zeker is van het EK, zal De Laat gebrand zijn op het behalen van zijn eerste nationale titel. Vorig seizoen stond de herstellende Sjinkie Knegt nog aan de kant, maar dit seizoen is hij sterk begonnen met twee nationale afstandstitels. De Fries kan zijn vierde Nederlandse allroundtitel in de wacht slepen. Maar ook Daan Breeuwsma, Friso Emons en Dylan Hoogerwerf maken kans. En wat kan de 19-jarige Jens van 't Wout, de Nederlands kampioen op de 1500 meter, laten zien?

Programma
Op zaterdag worden vanaf 13.30 uur de kwartfinales gereden op de 1000 en 500 en de halve finales op de 1500 meter. Op zondag volgen de halve finales, ranking finales en finales in Thialf. Als afsluiter wordt zondag eventueel een gemengde relay verreden, maar daarop is geen titel te behalen.

Het programma op zondag ziet er als volgt uit:
12.30 uur 1000 meter halve finales en ranking finales
13.23 uur 1000 meter finales
14.09 uur 500 meter halve finales en ranking finales
14.53 uur 500 meter finales
15.34 uur 1500 meter finales
15.45 uur 1500 meter ranking finales en finales
16.28 uur mixed gender relay 2000 meter (onder voorbehoud)

Hoe kan ik het volgen?
Het NK Allround Shorttrack wordt op zaterdag 2 en zondag 3 januari uitgezonden via een livestream op schaatsen.nl/live. Voor in totaal € 5,50 kun je beide dagen de wedstrijden bekijken.

  • Commentaar zaterdag en zondag: Jan van der Meulen & Justin van Zutphen
  • Voor- en nabeschouwing zondag: Jan van der Meulen & Cees Juffermans

De NOS is zondag ook aanwezig in Thialf en zal aandacht schenken aan het NK in NOS Studio Sport. Of de wedstrijden (deels) live worden uitgezonden op NPO1 is nog niet bekend.

Neem voor alle medaillewinnaars op NK's en andere leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan