Tickets
Shop
Nieuws 05 dec 2020

Knegt werkt aan zijn topvorm: 'Doe straks gewoon mee voor de prijzen'

Voor Sjinkie Knegt valt de KNSB International Invitation Cup in de categorie 'moeilijke wedstrijd', omdat er normaliter weinig op het spel staat. Maar de 31-jarige Fries doet dit weekeinde wel meer zijn best dan andere jaren. In deze onzekere coronatijd beseft de routinier maar al te goed dat hij wedstrijden nodig heeft om in topvorm te komen. Hij richt zijn pijlen alweer op het EK in Gdansk.

Foto : Sander Chamid

Op de 1500 meter moest Knegt vandaag genoegen nemen met een derde plek in de B-finale. Het mislopen van de finale door fouten had hem op scherp gezet voor de andere afstanden. Op de 500 en 1000 meter plaatste hij zich wel voor de A-finales. Al verliep dat niet zonder slag of stoot. In de halve finale van de 1000 meter ging Knegt onderuit en nam twee shorttrackers mee in zijn val. "Het was mijn fout", geeft hij toe. Bij een inhaalactie vergiste Knegt zich in zijn snelheid waardoor hij bovenop de Fransman Sébastien Lepape reed. "Daardoor haakten onze schaatsen in elkaar."

Na de valpartij werd de wedstrijd afgefloten en mochten de mannen opnieuw van start. Ditmaal won Knegt de race. "Iedereen was kapot, maar ik was nog het meest fris. Dat is toch mooi meegenomen", grijnst hij. Zijn inschattingsfout wijt hij deels aan het gebrek aan wedstrijdritme. "Je moet meer races rijden om dat inhalen weer goed onder de knie te krijgen. Ik heb wel drie heerlijke 500 meters gereden. Op snelheid kan ik toch relatief goed meedoen. Dat stemt mij tevreden."

Kilometer papierwerk
Halverwege de zomer was de motivatie nog ver te zoeken bij Knegt. Na het afgelasten van de eerste twee wereldbekerwedstrijden had hij zijn ergste dip gehad, vertelde de 31-jarige Fries begin oktober. Knegt nam een stapje terug van het schaatsen en ging 'leuke dingen doen'. Hij sleutelde veel aan zijn auto en er waren zelfs twee autocrosswedstrijden die doorgingen. "De administratie kostte een kilometer papierwerk, maar het kon en daar heb ik mijn plezier uit gehaald."

Foto : Sander Chamid

Met een schone lei begon Knegt vervolgens weer met trainen. Vorig jaar werkte hij vooral hard aan zijn herstel na het houtkachelincident in januari 2019. In aanloop naar dit winterseizoen heeft Knegt geen training hoeven missen en kon hij volledig meedraaien met de nationale shorttrackploeg. "De afgelopen weken ga ik met stappen vooruit, maar de topvorm ontbreekt nog, dat is jammer."

Aan het einde van dit wedstrijdweekend valt er een EK-ticket te verdienen voor de winnaar van het klassement over de 500, 1000 en 1500 meter. Op dit moment maakt Itzhak de Laat, die stabiele races rijdt, daar de meeste kans op, ziet ook een realistische Knegt. "Er wordt hier één EK-ticket vergeven, daarna zijn er nog twee te verdelen. Het hoeft niet meteen in het eerste weekend te gebeuren."

Startbewijs
Het EK in Gdansk zal het eerste internationale kampioenschap in twee jaar worden voor Knegt. Hij wil niet alleen in actie komen op de relay, maar ook op de individuele afstanden. "Ja, waarom niet? Ik voel zeker dat dat erin zit", aldus de Fries. Om het tweede startbewijs veilig te stellen, moet Knegt in januari Nederlands allroundkampioen worden. "Ik sta nooit zo te springen om een nationale titel, maar er valt nu echt iets te halen. Ik ga dat NK wel iets serieuzer nemen dan normaal."

Als laatste optie blijft er nog een aanwijsplek over. "Ik ga goed in trainingen en kan het de andere jongens lastig maken. Ik ben wel de aangewezen persoon om op het EK te rijden", meent Knegt. "Als ik straks helemaal fit en fris ben, dan doe ik gewoon mee voor de prijzen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan