Tickets
Shop
Nieuws 05 jan 2020

Roes verrast met nationale titel: 'Hij gaf tactisch schaatsles'

Waar hij vorig seizoen al verrassend derde werd op het KPN NK Shorttrack mocht Sven Roes dit keer de hoogste trede van het podium beklimmen. De 20-jarige rijder van RTC Noord/Wadro, tweevoudig juniorkampioen, veroverde in volle Elfstedenhal zijn eerste Nederlandse titel bij de senioren.

Foto : Sander Chamid

"Dit heb ik nooit meegemaakt, maar het is wel heel leuk", lacht Roes nadat hij een handtekening heeft gezet op een trainingsjasje van shorttrackclub Trias. De 20-jarige Fries is zelf begonnen bij de organiserende vereniging van dit KPN NK en de Elfstedenhal is zijn thuisbaan. De tribunes langs de shorttrackbaan stonden dit weekend vol – er was zelfs een extra tribune opgebouwd – en het publiek liet zich goed horen.

"Het is heel mooi dat er zoveel mensen waren. Voor een NK en het shorttrack is dat alleen maar goed. Tijdens het laatste rondje van de 1500 meter hoorde ik iedereen schreeuwen en dat gaf mij energie. Ik kwam over de finish en dacht: wow, ik heb gewoon gewonnen! Ik was zo blij en begon te juichen, dat doe ik nooit zo uitbundig." De basis voor zijn eerste nationale titel bij de senioren legde Roes met die fraaie overwinning op de 1500 meter. In de finale nam hij het als enige 'buitenstaander' op tegen zes rijders van de nationale ploeg.

Rondje pakken
Terwijl de gevestigde orde vooral naar elkaar keek, sloeg Roes zijn slag in de laatste ronde. "Ik hoopte al dat zij een beetje met elkaar gingen klooien. De snelheid ging ook wat naar beneden waardoor ik mooi buitenom kon rijden." Na een zevende plaats op de 500 meter ('dat is niet echt mijn afstand') en zilver op de 1000 meter achter Daan Breeuwsma kwam het aan op de superfinale over 3000 meter.

Foto : Sander Chamid

In de afsluitende race had Roes één taak: voor Breeuwsma eindigen. "Ik zag hem de hele tijd achter mij zitten. Hij zat zo relaxed en ik dacht: wat moet ik doen? Op een gegeven moment begon Dylan (Hoogerwerf) rijden en kon ik daar mooi achteraan. Het laatste rondje ging ik weer buitenom, want Daan koos voor binnen. Dat heeft goed uitgepakt." Dat teamgenoot Jens van 't Wout vanaf de start een rondje pakte, was afgesproken werk. "Zodat het wat rustiger zou zijn. Hugo (Bosma) reed ook voor mij: als er een gatje viel, reed hij het dicht."

Met zijn armen in de lucht kwam Roes als tweede over de meet op de drie kilometer en kreeg gelijk felicitaties van onder andere uittredend kampioen Breeuwsma. Ook bondscoach Jeroen Otter was vol lof over de jonge Roes. "Hij gaf een tactisch schaatsles en dat vond ik mooi om te zien", zegt hij na afloop. "Sven leest de wedstrijden beter dan wie dan ook. Vandaag werd de oude garde overvleugelt door de jongelingen."

Visitekaartje
Roes eindigde vorig seizoen al verrassend als derde in het eindklassement na een ultieme aanval in de superfinale. "Sven heeft mij niet verrast op de langere afstanden, maar ik vond dat hij ook een goede snelheid pakte", vervolgt Otter. "Hij gaat dit seizoen gegarandeerd nog wereldbekerwedstrijden rijden."

Foto : Sander Chamid

Dave Versteeg, coach van RTC Noord/Wadro en voormalig Jong Oranje, had de selectiecommissie vooraf al ingeseind over zijn pupil. "Twee weken voor het NK heb ik gezegd: 'Let op, Sven komt eraan dus houd rekening met hem'. Mooi dat het nu ook lukt. Ik vind hem zelfs EK-waardig, maar die plekken zijn al vergeven." In zijn eerste jaar als senior werd de keuze gemaakt om hem nog een jaar bij het RTC te houden. "Hij moet zich technisch nog beter ontwikkelen. Maar Sven heeft in ieder geval een visitekaartje afgegeven."

Naast het fysieke deel is er ook gewerkt aan het mentale aspect. Waar Roes vorig seizoen nog wat gespannen rondreed, ging hij nu losjes het weekend in. "Ik heb beter leren omgaan met spanning. Vorig jaar had ik daar weleens problemen mee dat ik voor een wedstrijd ineens niet meer kon schaatsen bij wijze van spreken. Dat heb ik dit jaar goed weggezet. Hoe ik dat doe? Geen idee, dat is gewoon zo gekomen." Versteeg vult aan: "Vorig jaar was het NK spannend, nu was hij gedreven en wist hij ook dat hij kon winnen. Maar dan moet je het ook nog maar even doen en daar moet je mentaal sterk voor zijn. Ik ben blij dat Sven dat heeft kunnen uitvoeren."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan