Tickets
Shop
Nieuws 05 jan 2020

Rood-wit-blauw voor Schulting: 'Ik wilde hier met overmacht winnen'

Tijdens het KPN NK Shorttrack in Leeuwarden reed Suzanne Schulting met overmacht naar de overwinning op de 500, 1000 en 1500 meter. Met drie afstandstitels op zak zat ze op rozen voor aanvang van de superfinale. Vier-op-een-rij werd echter niet voltooid: een valpartij gooide roet in het eten op de slotafstand.

Foto : Sander Chamid

In die superfinale over 3000 meter zette Schulting al gauw een versnelling in en pakte een ronde voorsprong op haar tegenstanders. De nationale allroundtitel zat al in de tas en ze dacht: ik maak er een mooi showtje van voor de meer dan 1000 toeschouwers langs de kant. Met een glimlach op het gezicht sloot ze achter aan het peloton. "Ik was een beetje aan het spelen en geinen", geeft ze na afloop lachend toe. "Iedereen keek naar elkaar en ik wist dat ze toch niks zouden doen als ik wegsprong." Een poging voor een tweede ronde strandde, de tank was leeg. 

Terwijl Schulting in de slotfase van de race collegiaal ruimte gaf aan de andere rijdsters werd ze plotseling vanachter onderuit gereden. Anne Floor Otter stapte nietsvermoedend op een blokje in de bocht en nam de Nederlands kampioene mee in haar val. De anderhalve ronde voorsprong werd teniet gedaan en Schulting eindigde als zevende, voor Otter. "Het was een kwestie van op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn. Zij kan er verder ook niks aan doen."

"Voor de junioren is het fantastisch om hier de strijd met ons aan te gaan. Maar ze rijden wellicht een beetje boven hun kunnen en hebben minder controle. Die drive om de rijders van de nationale ploeg te verslaan, had ik zelf ook", zegt Schulting. "Dat hoort bij jouw ontwikkeling en daar moet je niet kwaad om worden. De titel was al binnen, ik heb er gelukkig niks aan over gehouden en dat is het allerbelangrijkste. Een blauwe plek meer of minder, dat maakt ook niet uit."

Foto : Sander Chamid

Tot die valpartij verliep het KPN NK in de Elfstedenhal zonder problemen. Op de 1500 meter sloeg Schulting een gat en ook de 500 meter domineerde ze van start tot finish. De 1000 meter werd nog even spannend toen ze een misser maakte, maar ook die afstandstitel sleepte ze binnen. Vooraf gaf de 22-jarige shorttrackster aan dat ze gebrand was om voor de tweede keer Nederlands kampioene te worden. "Vorig jaar moest ik rare capriolen uithalen, omdat ik lang wachtte en dat betaalde zich uit in twee valpartijen. Ik wilde hier graag racen en met overmacht winnen, of in ieder geval op safe."

Na bijna een maand zonder races was dit kampioenschap een 'perfecte tussenwedstrijd' richting het EK, die over drie weken van start gaat in het Hongaarse Debrecen. "Als het EK pas weer mijn eerste wedstrijd zou zijn, is dat toch zwaar. We hebben vandaag zeven keer gereden en dat is pittig. Het is goed om je lichaam weer te laten wennen aan een allroundtoernooi", aldus Schulting. "Hoe groter je wordt, hoe minder leuk deze wedstrijden zijn, want je wilt het liefst racen tegen absolute wereldtoppers. Maar soms moet je dingen gewoon doen voor je land. Mensen vinden het fantastisch om jou hier in actie te zien en daar moeten we trots op zijn."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan