Tickets
Shop
Nieuws 26 dec 2020

Poutsma geniet ook op langebaan: 'Alles wat er gebeurt, ligt in mijn eigen handen'

Na bijna zeven jaar staat Selma Poutsma dit weekend voor het eerst weer aan de start van een langebaanwedstrijd. De 21-jarige shorttrackster schaatste vier jaar in dienst van Frankrijk en keerde in 2018 terug naar Nederland. Sinds vorig seizoen maakt ze deel uit de nationale shorttrackploeg. Op voordracht van bondscoach Jeroen Otter mag Poutsma ook haar geluk beproeven op de langebaan tijdens het WK Kwalificatietoernooi in Heerenveen.

Foto : Soenar Chamid

Of Poutsma haar laatste officiële langebaantoernooi nog kan herinneren? Het blijft even stil aan de andere kant van de telefoon. "Was dat een NK voor pupillen? Oh, junioren C? In Tilburg, kan dat kloppen?" Ja, in februari 2014 werd Poutsma Nederlands allroundkampioene bij de junioren C. Ze eindigde als tweede op zowel de 500 als 1500 meter, maar dat was genoeg voor de zege in het eindklassement. "Ik weet wel dat ik won en heel blij was, maar kan me niet meer herinneren hoe ik me voelde of de ritten die ik heb gereden. Dat was mijn laatste seizoen in Nederland."

In de zomer van 2014 vertrok de destijds 15-jarige shorttrackster naar Frankrijk om haar horizon te verbreden. Daar werd ze al gauw opgenomen in het nationale team. Met een bronzen relaymedaille op het EK in 2018 als hoogtepunt sloot ze dat hoofdstuk af en kwam ze terug naar Nederland. In Frankrijk had Poutsma al die jaren niet aan langebaanschaatsen kunnen doen. "Volgens mij is daar helemaal geen 400-meterbaan", vertelt ze. "Toen ik weer voor het eerst op de langebaan stond in Utrecht merkte ik dat ik dat wel had gemist."

"Bij het langebanen beleef ik een bepaalde soort glij die ik ook leuk vind om te ervaren. Daarnaast kan ik soms beter mijn kracht kwijt in de bochten en vind ik het momenteel gewoon een leuke uitdaging ernaast", verklaart de rijdster uit Deil. "Het shorttrackspel vind ik natuurlijk mooi, maar stiekem geniet ik er op de langebaan van dat alles wat er gebeurt in mijn eigen handen ligt en dat niemand in de weg rijdt. Ik vind het sowieso leuk om gevarieerd bezig te zijn."

Dezelfde lichting
Een aantal schaatssters waarmee Poutsma in Tilburg de strijd al aanging, staat dit weekend ook op het WK Kwalificatietoernooi (WKKT). Onder meer Jutta Leerdam, Femke Beuling en Joy Beune zijn van dezelfde lichting. "Als ik nu zie hoe hoog zij staan op de langebaan en dat ik daar dan vroeger mee racete en ook weleens won… Ja, dat is grappig om te zien", lacht ze. "Dan vraag ik mij af hoe ver ik in de langebaan kan komen als ik daar nog meer aan zou werken."

Selma Poutsma met jet pack op de langebaan | Foto : Neeke Smit

Begrijp haar niet verkeerd: shorttrack heeft nog altijd prioriteit boven het langebaanschaatsen. "Nu mag ik meedoen aan het WKKT dus ben ik de hele week bezig met dingetjes verbeteren, maar hierna richt ik mij weer op het NK Allround Shorttrack. Ik ga voor een individuele startplek op het EK en WK Shorttrack. De 500 meter op de langebaan is wel een afstand waarop ik in de toekomst ook ambities zou willen hebben, maar tot en met de Olympische Spelen van 2022 ligt de focus op shorttrack. Als het past dan is het leuk, maar shorttrack moet er niet onder lijden."

Op het WKKT denkt Poutsma niet dat ze mee kan dingen om de startbewijzen voor de internationale toernooien. De sprintster richt zich op het verbeteren van haar persoonlijke records op de 500 en 1000 meter. Dit seizoen reed Poutsma twee trainingswedstrijden en op een derde zogeheten oefensessie in november zette ze 38,76 en 1.16,83 op de klok. Die tijden staan echter niet in de boeken, omdat deze oefensessies officieus zijn en vergelijkbaar met hand geklokte tijden op een training. "Als ik er dit weekeinde een hapje af kan halen, zou ik al heel blij zijn."

Rommelig
Deze week heeft ze zich samen met Suzanne Schulting voorbereid op het langebaantoernooi. De teamgenoten kunnen in trainingen kopwerk voor elkaar verrichten, maar ze missen snelle mannen om achter aan te rijden. Een zogenaamde jet engine op de rug biedt uitkomst, het is een 'uitvinding' die vorig jaar werd geïntroduceerd door bondscoach Jeroen Otter. Poutsma trainde er maandag voor het eerst mee. "Met de jet pack kan je een snelheid creëren die je zelf niet zal halen. Je voelt ook een bepaalde druk op je benen, dat is goed om mee om te leren gaan. Het is vooral erg leuk om te doen, haha. Je komt met een ongekende snelheid op de bocht af rijden en de eerste keer hield ik hem ook niet. Jeroen noemt zoiets dan grensverleggend", grinnikt ze.

Suzanne Schulting en Selma Poutsma in gevecht op de KNSB International Invitation Cup | Foto : Sander Chamid

Op de shorttrackbaan heeft Poutsma al laten zien dat ze in goeden doen is. Op de KNSB International Invitation Cup werd ze begin deze maand derde in het eindklassement. Een week later veroverde ze op de NK Afstanden Shorttrack een zilveren en een bronzen medaille. Op de 500 meter ging Poutsma echter op beide toernooien onderuit. Op de Invitation Cup door een blokkade van Schulting terwijl ze binnendoor kwam, maar op de afstandskampioenschappen was de valpartij haar eigen fout. "Nadat ik een inhaalactie maak, blijk ik soms onstabiel te zijn en kan ik de rit niet doorzetten. Dat wil ik niet een derde keer laten gebeuren."

De strijdlust en het optimisme van Poutsma staat in schril contrast met het afgelopen seizoen. "Dat was een vrij rommelig seizoen. Ik ben in het begin veel ziek geweest. Het was echt geen leuk jaar", geeft ze toe, "maar ik ben er sterk uitgekomen." De impact van de grote veranderingen – de verhuizing van Utrecht naar Heerenveen en een nieuw team – had ze onderschat. "Ik wilde dingen die mijn lichaam en hoofd nog niet aan konden. Op dat moment kon ik het alleen maar accepteren en moest ik er even uitstappen." Poutsma ging tijdelijk weer in Utrecht wonen, waar ze studeert. Na een rustperiode is ze langzaam opgekrabbeld bij het RTC Midden (nu: KNSB Talent Team), de ploeg waar ze het jaar voor de NTS bij trainde.

Het omslagpunt kwam met het EK Shorttrack in het Hongaarse Debrecen. Poutsma werd onverwacht meegevraagd als reserve voor de aflossing, omdat Xandra Velzeboer een week later op het WK Junioren in Bormio startte. Poutsma hoefde uiteindelijk geen relay te rijden, maar vervulde wel een noodzakelijke rol. "Ik was fysiek ook capabel om een paar rondjes te rijden. Het is goed geweest dat ik naar Hongarije ben gegaan. Dat heeft mij weer bij het team getrokken. Sindsdien ging ik vaker naar Heerenveen en voor de start van dit seizoen ben ik terugverhuisd."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan