Tickets
Shop
Nieuws 30 dec 2020

Geen superfinale meer op NK Allround Shorttrack: 'Usain Bolt loopt ook geen 3000 meter steeple'

Na de NK Afstanden Shorttrack van begin december wordt komend weekeinde het NK Allround Shorttrack gehouden. Dit seizoen zijn het format en de puntentelling van het nationale allroundkampioenschap aangepast. Er wordt geen superfinale over 3000 meter meer gereden.

Foto : Neeke Smit

Op de slotdag van het Nederlands allroundkampioenschap was de zogenaamde superfinale altijd het moment waarop de speaker in het stadion wat extra uitleg moest geven aan het aanwezige publiek. Na de finales op de 1000, 500 en 1500 meter kwamen er op deze afstand opeens tussensprints om de hoek kijken, die ook nog invloed konden hebben op de eindklassering. De vorm van het toernooi, met vier afstanden, is letterlijk overgenomen van het langebaanschaatsen. De superfinale over 3000 meter is de afgeleide van de afsluitende tien kilometer op de 400-meterbaan.

Maar dat format is nu op de schop gegaan voor de shorttrackers. Op het NK Allround in Heerenveen wordt dit weekend een klassement opgemaakt over de 500, 1000 en 1500 meter. Met de reglementswijziging, die op 19 december is bekrachtigd door de ledenraad van de KNSB, loopt Nederland vooruit op eventuele veranderingen op internationale titeltoernooien. Er zijn meerdere voorstellen gedaan om de superfinale ook af te schaffen op de EK en WK. Deze plannen zouden in de zomer worden besproken op het – wegens corona – afgelaste ISU-congres.

Bondscoach Jeroen Otter is voorstander van het verdwijnen van de superfinale. Een afstandsmedaille kreeg je er al niet voor, en de drie kilometer als losse afstand ziet hij sowieso niet zitten. "Dat is geen shorttrack, joh. De sport heet short track speed skating: snel schaatsen. Er moet gewoon hard gereden worden. Daar hoort een 3000 meter niet bij, zeker niet in een allroundtoernooi. Het is een beetje alsof we Usain Bolt op een kampioenschap atletiek ook een drie kilometer steeplechase (hindernisloop, red.) laten lopen. Het is leuk om eenmalig te zien, maar daarvoor kom je niet meer naar een stadion als je hem een keer hebt zien doodgaan."

Niet eerlijk
In 2019 pakte Suzanne Schulting in Sofia de wereldtitel dankzij haar zege in de superfinale. Maar ze snapt dat die afstand voor verwarring kan zorgen. "De 500, 1000 en 1500 meter zijn spectaculair en er gebeurt veel. Op zo'n drie kilometer komen er met tussensprints ineens punten bij kijken. Ik kan het zelf tijdens het schaatsen vaak al niet bijhouden." Ze vindt het prima dat de superfinale verdwijnt, ook als dat op internationaal niveau zou gebeuren. "Maar ik wil wel dat het allroundtoernooi behouden blijft. Afstanden of allround, het is allebei gaaf."

Ook Sjinkie Knegt werd in 2015 dankzij de superfinale wereldkampioen. "Niet omdat ik drie goede afstanden reed", weet hij. "Ik vind de superfinale wel leuk, maar ik kan het. Of ik kon het, of ik het nog kan is een ander verhaal", verwijst de Fries lachend naar zijn lange revalidatietraject. Knegt ziet ook in dat de formule geen gelijk speelveld biedt. "De winnaar van de 500 meter heeft in principe een kans om de allroundtitel te winnen. Maar als je een sprinter een drie kilometer laat rijden, is dat een kansloze missie. Dat is niet eerlijk."

Naast het aangepaste format is ook de puntentelling voor het klassement veranderd. Tot nu toe werd het ISU-systeem gehanteerd: van 34 punten voor de afstandswinnaar, 21 punten voor de nummer twee, 13 punten voor de derde plek tot verder trapsgewijs aflopend naar één punt voor de nummer acht. Op het NK Allround Shorttrack worden voortaan de punten 0, 2, 3, 4, 5, 6 en 7 toegekend in oplopende volgorde, te beginnen met de eerste plaats in de A-finale. De winnaar van het eindklassement is – logischerwijs – de rijder met het minste aantal punten na drie afstanden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan