Tickets
Shop
Voorbeschouwing 03 dec 2020

Wat moet je weten over de KNSB International Invitation Cup?

Eindelijk is het zover! Bijna tien maanden na de laatste internationale krachtmeting gaat het shorttrackseizoen weer van start. Dit weekend staat namelijk de KNSB International Invitation Cup op het programma. Lees in dit artikel wie er aan deze wedstrijd meedoen en hoe je de wedstrijden kunt volgen.

Foto : Vincent Riemersma

Historie
Shorttrack is nog een relatief jonge sport en zo ook de Invitation Cup. In 2007 stond deze wedstrijd voor het eerst op het programma. Het doel van de wedstrijd was om de Nederlandse rijders voorafgaand aan de eerste grote internationale wedstrijden hun krachten te laten meten met toprijders uit andere landen. Destijds was Den Haag de gastheer van dit nieuwe toernooi. Namens Nederland boekten Niels Kerstholt en Annita van Doorn successen. 

In de jaren die volgden groeide het toernooi uit tot de traditionele seizoensopener. Na drie jaar in Den Haag verhuisde de wedstrijd in 2010 naar Heerenveen, waar de Invitation Cup nog ieder jaar op het programma staat. Enkel in 2015 (Dordrecht) en 2016 (Leeuwarden) werden vanwege de verbouwing van Thialf andere oorden opgezocht. 

Niels Kerstholt, Viktor Knoch (Hongarije) en Sjinkie Knegt tijdens de Invitation Cup van 2008 | Foto : Sander Chamid

In eerste instantie stond de editie van dit jaar in oktober gepland, totdat de KNSB op het allerlaatste moment anders besliste. Zowel de Poolse als de Nederlandse selectie kregen te maken met coronagevallen en rijders die als gevolg daarvan in quarantaine gingen. In november maakte de bond bekend dat de wedstrijd een nieuwe plek op de kalender kreeg. Daarbij werd ook bekend dat een nieuw te vormen NK Afstanden georganiseerd wordt. Deze vindt volgende week plaats. 

Deelnemers
Twee landen vaardigen een volledig team af naar deze editie van de Invitation Cup: Frankrijk en België. Frankrijk komt met onder anderen Tifany Huot-Marchand en Sébastien Lepape richting Friesland, België wordt gerepresenteerd door onder meer Hanne en Stijn Desmet en Ward Pétré. De Hongaren, die hun komst al hadden bevestigd, hebben vanwege enkele ziektegevallen alsnog afgezegd. Het Nederlandse team zal bestaan uit de rijders van de Nationale Trainingsselectie van Jeroen Otter aangevuld met rijders van de KNSB Talent Teams.

Yara van Kerkhof leidt de groep tijdens de training | Foto : Vincent Riemersma

Vrouwen
Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting, Rianne de Vries, Georgie Dalrymple, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, Michelle Velzeboer, Marijn Wiersma, Anne Floor Otter, Diede van Oorschot en Gioya Lancee.

Mannen
Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Dylan Hoogerwerf, Itzhak de Laat, Friso Emons, Jasper Brunsmann, Melle van 't Wout, Koen Slootweg, Dennis Visser, Sven Roes, Bram Steenaart, Niels Kingma, Jens van 't Wout, Hugo Bosma, Teun Boer, Daan Kos, Kay Huisman, Hessel van Berkum en Jenning de Boo.

Bekijk hier de volledige deelnemerslijst.

Tifany Huot-Marchand tijdens het EK Shorttrack in 2020 | Foto : Soenar Chamid

Programma
De Invitation Cup volgt dit jaar het standaardprogramma van de World Cups. Dit betekent dat de vrijdag wordt gebruikt als kwalificatiedag en dat op zaterdag en zondag de finales op het programma staan. Op zaterdag begint het programma om 12:45 uur, op zondag om 13:00. Het volledige programma met onderdelen en tijdschema is te vinden op onze speciale toernooipagina.

Televisie en livestream
De International Invitation Cup is op zaterdag en zondag te volgen via een livestream op schaatsen.nl/live (kosten: €5,50 voor beide dagen). De NOS zal in zijn middaguitzendingen op NPO1 ook aandacht aan de IIC besteden. De kans bestaat dat dit op zondag ook deels live zal gebeuren. 

Alle informatie over de International Invitation Cup vind je op onze speciale toernooipagina. Neem ook eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek voor meer weetjes en records. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan