Tickets
Shop
Nieuws 11 nov 2020

KNSB organiseert twee grote shorttrackwedstrijden in december

De KNSB houdt in de eerste twee weekends van december twee grote shorttrackwedstrijden in Thialf. Van 4 tot en met 6 december staat de International Invitation Cup gepland. Op 12 en 13 december nemen de nationale toprijders deel aan de NK Afstanden, een nieuwe wedstrijd binnen het shorttrack.

Foto : Vincent Riemersma

"We zijn blij dat we deze wedstrijden nu op de kalender hebben staan", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Onze topshorttrackers trainen ook in deze coronatijd dat de vonken er vanaf vliegen. Zij snakken ernaar hun krachten te meten tijdens echte wedstrijden en dat is ook van groot belang op hun route naar Beijing 2022. Het is goed dat zij nu die mogelijkheid krijgen."

De International Invitation Cup (IIC), al vele jaren de seizoensopener in het shorttrack, stond eind oktober al op het programma. Mede vanwege enkele positieve coronagevallen onder de deelnemers werd dat evenement op het laatste moment afgelast. De IIC gaat nu in de herkansing, van vrijdag 4 tot en met zondag 6 december.

Bij de IIC zullen naast de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter ook teams uit Hongarije, Frankrijk en België deelnemen, alsmede een selectie jonge rijders uit de KNSB Talent Teams. Polen en Rusland overwegen eveneens om toprijders af te vaardigen. Voor de organisatie in Thialf krijgt de KNSB ondersteuning van eventpartner TIG Sports, met wie al vele jaren wordt samengewerkt.

Strenge protocollen
Een weekend later, op zaterdag 12 en zondag 13 december, staat een geheel nieuwe wedstrijd op het programma. Dan werken de shorttrackers, eveneens in Thialf, de eerste NK Afstanden af. De afstanden die daar op het programma staan zijn de 500, 1000 en 1500 meter.

Voor beide wedstrijden gelden strenge protocollen, die ervoor moeten zorgen dat alles veilig en coronaproof verloopt. Het testen van alle deelnemers, coaches en overige begeleiders op de aanwezigheid van het coronavirus is standaard onderdeel van deze aanpak. Een medisch-juridisch team wordt ingeschakeld om dit proces optimaal te laten verlopen.

Voor 1 januari worden in het shorttrack verder geen internationale wedstrijden verreden. Alle vier geplande World Cups zijn afgelast. Na de jaarwisseling staan nog wel op het programma: het EK in het Poolse Gdansk (22-24 januari), twee World Cups in Duitsland (19-21 en 26-28 februari) én het WK in Nederland (12-14 maart).

"Er is ons veel aan gelegen dat onze rijders voorafgaand aan die internationale krachtmetingen al wat wedstrijden in de benen hebben. Daarom zijn deze wedstrijden in Thialf zo belangrijk", aldus De Wit. In het eerste weekeinde van 2021 (2-3 januari) staat bovendien nog het reguliere NK Shorttrack op de kalender.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan