Tickets
Shop
Shorttrack 12 apr 2024

Jens van 't Wout geopereerd aan afgescheurde enkelband

Jens van 't Wout trakteerde het Nederlandse publiek tijdens het WK op een paar magistrale acties en werd tweede op de 1500 meter. Mét afgescheurde enkelband, zo blijkt bijna een maand later. Vrijdagochtend is de shorttracker geopereerd aan zijn enkel.

Foto : BSR Agency

In december werd Jens van 't Wout tijdens een World Cup ten val gebracht door een Koreaanse concurrent. Het gevolg was een enkelkwetsuur, die hem de rest van het seizoen parten speelde. In januari verscheen hij op het ijs in een kinderschoen, in Ahoy twee maanden later had hij kussentjes om zijn enkel. Alles werd er door de shorttracker en het team aan gedaan om hem zo fit mogelijk te laten starten op het WK. Niet onverdienstelijk, want hij pakte in eigen huis het zilver op de 1500 meter.

Hoewel Van 't Wout na het WK rust pakte en oefeningen van de fysio deed, verminderden de klachten niet. "Het leek mij niet dat een verrekte enkel zoveel pijn kon veroorzaken", vertelt de 22-jarige shorttracker. Reden voor hem en de arts van het Nederlandse team advies te vragen aan een specialist van het UMC in Amsterdam. "Hij zag direct op de MRI dat een van mijn enkelbanden was afgescheurd, naast de twee die verrekt waren. Toen ik dat hoorde, was ik opgelucht. Eindelijk wist ik wat het echt was."

Vrijdagochtend 8 uur lag Van 't Wout op de operatietafel. "Ze hebben twee gaten in mijn kuitbeen geboord en met een draad de twee verrekte banden strakker gezet. De afgescheurde band hebben ze vastgezet. Binnen drie kwartier was het klaar", beschrijft hij de ingreep. 

Komende maandag verruilt hij de spalk die nu om zijn been zit voor gips en moet hij twee weken rust houden. Vervolgens krijgt hij loopgips, waarmee hij voorzichtig oefeningen kan doen. Wanneer alles volgens plan verloopt, volgt twee weken later een walker en kunnen de eerste voorzichtige fiets- en krachttrainingen weer beginnen. Voor het gehele herstel staat 3,5 maanden. "Als ik kijk naar hoe mijn enkel voor de operatie was, had ik die maanden sowieso moet missen. Er is een grote kans dat ik weer volledig herstel. Het wordt sowieso beter dan hoe het op het WK was."

Want de zilveren medaille op de 1500 meter is des te knapper in de wetenschap dat Van 't Wout het gehele toernooi met een afgescheurde enkelband reed. "Ik ben nu een stuk blijer met die plak", geeft hij toe. De problemen in zijn enkel veroorzaakten niet alleen pijn, ook zorgde het voor onbalans op het ijs. "Misschien wel de reden waarom ik vaak viel", vertelt Van 't Wout, die onder meer in de WK-finale van de mannenrelay onderuit schoof. 

Hoewel de shorttracker pas net geopereerd is, heeft hij alweer zin aan de slag te gaan. Eerst wachten nog een paar weken rust. "Ik heb een speciaal bed gekregen en mijn vader heeft mijn PC naar beneden gehaald, zodat ik kan gamen en netflixen. De komende weken zal ik vooral chillen op bed."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan