Tickets
Shop
Nieuws 25 nov 2020

Shorttrackers kijken uit naar International Invitation Cup

Foto : Vincent Riemersma

De KNSB en Thialf maken zich op voor de International Invitation Cup (IIC), die van 4 tot en met 6 december wordt verreden in Heerenveen. Na de last minute afgelasting van de IIC in oktober wordt dit de eerste internationale krachtmeting sinds de wereldbekerfinale van februari in Dordrecht.

Aan de International Invitation Cup zullen naast de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter ook teams uit Frankrijk en België deelnemen, alsmede een selectie jonge rijders uit de KNSB Talent Teams. Helaas hebben de Hongaren, die hun komst al hadden bevestigd, vanwege enkele ziektegevallen alsnog afgezegd.

Voor de organisatie in Thialf gelden strenge coronaprotocollen. Uiteraard worden alle deelnemers, coaches en begeleiders vooraf getest op het coronavirus. De KNSB krijgt bij de organisatie van deze wedstrijd ondersteuning van de Shorttrack Club Thialf en eventpartner TIG Sports, waarmee al vele jaren wordt samengewerkt in het shorttrack.

Sjinkie Knegt is blij dat hij weer voor een wedstrijd het ijs op kan. "De voorbereidingen op deze Invitation Cup zien er serieus en professioneel uit. Mooi dat we weer mogen racen. Ik heb er zin in, na zoveel maanden zonder competitie." Ook Suzanne Schulting staat te trappelen: "In de trainingen voel ik me al tijden supersterk. Ik kijk er naar uit om eindelijk weer eens voor een wedstrijd het ijs op te kunnen gaan. Wat mij betreft gaan we knallen volgend weekend."

Nederlandse kampioenschappen
Een week na de Invitation Cup staat voor de Nederlandse shorttrackers een geheel nieuwe wedstrijd op het programma. Op 12 en 13 december werken zij, eveneens in Thialf, de eerste NK Afstanden af. De afstanden die daar op het programma staan zijn de 500, 1000 en 1500 meter.

Het reguliere NK Shorttrack, dat voor het eerste weekend van januari 2021 op het programma staat, is verplaatst van Leeuwarden naar Heerenveen. Dat is vandaag besloten. Vanwege de daar geldende coronaspelregels is het helaas niet mogelijk om in de Elfstedenhal een NK te organiseren. In Thialf blijven de wedstrijddata gelijk: 2 en 3 januari 2021. 

Na de jaarwisseling staan ook weer internationale wedstrijden op het programma: het EK in het Poolse Gdansk (22-24 januari) en twee World Cups in Duitsland (19-21 en 26-28 januari). Als de coronapandemie geen roet in het eten gooit, wordt het WK in Nederland het hoogtepunt van dit seizoen. Gisteren werd bekend dat dit is verplaatst van Ahoy Rotterdam naar de Sportboulevard Dordrecht. Het WK is bovendien een week vervroegd en vindt nu plaats van 5 tot en met 7 maart.

Het Nederlandse team dat aan de IIC deelneemt zal bestaan uit de volgende rijders.
Vrouwen
Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting, Rianne de Vries, Georgie Dalrymple, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, Michelle Velzeboer, Marijn Wiersma, Anne Floor Otter, Diede van Oorschot en Gioya Lancee.

Mannen
Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Dylan Hoogerwerf, Itzhak de Laat, Friso Emons, Jasper Brunsmann, Melle van 't Wout, Koen Slootweg, Dennis Visser, Sven Roes, Bram Steenaart, Niels Kingma, Jens van 't Wout, Hugo Bosma, Teun Boer, Daan Kos, Kay Huisman, Hessel van Berkum en Jenning de Boo.

De International Invitation Cup, de NK Afstanden én het NK Allround zijn te volgen via een livestream op schaatsen.nl/live (kosten: €5,50 voor beide dagen). De NOS zal in zijn middaguitzendingen op NPO1 ook aandacht aan de IIC besteden. De kans bestaat dat dit op zondag ook deels live zal gebeuren.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan