Tickets
Shop
Nieuws 22 okt 2020

International Invitation Cup afgelast: 'Optelsom van factoren'

De International Invitation Cup, die voor de komende drie dagen op het programma stond, gaat niet door. De KNSB heeft vanavond besloten het shorttracktoernooi af te gelasten en op zoek te gaan naar een alternatief later dit seizoen. De reden hiervoor is een combinatie van factoren, waaronder twee nieuwe positieve coronatests.

Foto : Neeke Smit

Woensdag ondergingen alle deelnemers en hun teamleden, zowel nationaal als internationaal, een coronatest. De uitslagen daarvan kwamen vandaag, verspreid over de dag, binnen. Twee testuitslagen bleken positief te zijn. Een daarvan betrof een rijder van het Poolse team, dat meteen volledig in quarantaine is gegaan.
 
De tweede positieve test betreft Xandra Velzeboer. Zij is een van de vijf Nederlandse rijders uit de nationale selectie die al in zelfisolatie zaten, omdat dinsdag ploeggenoot Dennis Visser positief was getest. De andere drie zijn: Sjinkie Knegt, Sven Roes en Bram Steenaart. Alles bij elkaar is het aanvankelijk beoogde deelnemersveld uitgedund. 

Foto : Vincent Riemersma

Dat is een van de redenen waarom vanavond besloten is de wedstrijd uit te stellen. Wat ook meespeelt in de beslissing is het groeiende aantal besmettingen in Nederland. "We betrachten de grootste zorgvuldigheid, maar we hebben te maken met een optelsom van factoren", zegt technisch directeur Remy de Wit van de KNSB.

"We hebben er alles aan gedaan om deze wedstrijd, de eerste internationale krachtmeting sinds de World Cup-finale in Dordrecht, van de grond te krijgen. We volgen strikt de protocollen van het RIVM en NOC*NSF en doen zelfs meer dan dat om ervoor te zorgen dat binnen Thialf alles coronaproof gebeurt. Alles bij elkaar opgeteld hebben we toch besloten om de Invitation Cup nu te schrappen. Dit is sporttechnisch een enorme teleurstelling én het doet pijn voor alle mensen die hier keihard aan gewerkt hebben."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan