Tickets
Shop
Nieuws 13 dec 2020

Knegt verovert twee Nederlandse titels: 'Mooi als een plan goed uitpakt'

Met dank aan zijn uitschuifbeen én tactisch race-inzicht beleefde Sjinkie Knegt een gouden weekend op de NK Afstanden Shorttrack. In Heerenveen won de 31-jarige Fries zowel de 1000 als de 500 meter. Op de afsluitende 1500 meter kwam Jens van 't Wout als eerste over de meet.

Foto : Soenar Chamid

Een week geleden boekte Knegt na 757 dagen zijn eerste overwinning sinds zijn rentree. Op de KNSB International Invitation Cup kwam hij op de 1000 meter met een gebald vuistje over de streep. Dat was voor de show, vertelde de immer nuchtere Knegt na afloop. Maar op de NK Afstanden werd er zondag wederom gejuicht: na de finish van de 500 meter klapte Knegt in zijn handen, stak een wijsvinger in de lucht en klonk er een welgemeende vreugdekreet. "Ja, weer voor het publiek", grapt Knegt in een leeg Thialf. "Maar ik vond het zelf ook mooi. Het ging niet hard en dan toch winnen, dat vind ik eigenlijk veel mooier dan dat het wel snel gaat."

Het was een bewuste tactiek van Knegt om niet hard te rijden en de rest 'stil' te zetten. Op de 500 meter vertrok hij vanaf de eerste startplek, met Itzhak de Laat achter zich aan. Jens van 't Wout wist De Laat te passeren, maar moest zijn vroege inhaalactie aan het einde van de race bekopen. Knegt zette ondertussen wel de gashendel open en reed weg van zijn concurrentie. Het zilver ging naar De Laat, voor Melle van 't Wout. "Een beetje in de weg rijden, niet te hard en dan kijken wat ze daarmee kunnen", verklaart Knegt na afloop. "Zij raakten allemaal volledig in paniek. Toch mooi als een voorbedacht plan lukt."

Sjinkie Knegt wint de 500 meter | Foto : Sander Chamid

Uitschuifbeen
Eerder op de dag 'prolongeerde' Knegt zijn Nederlandse titel op de 1000 meter. Op de officieuze NK Afstanden in 2011 kwam de Fries ook als eerste over de meet. Bij de eerste officiële editie van het kampioenschap nam De Laat op de 1000 meter al gauw het initiatief. In de slotfase schroefde hij het tempo flink op, maar werd een missertje in de laatste bocht hem al bijna fataal. Met vier man werd er vervolgens volle bak richting de finish gesprint en kon Knegt dankzij zijn uitschuifbeen de titel binnenslepen, voor De Laat. In de strijd om het brons bleef Friso Emons op zijn beurt nipt voor Sven Roes. 

"Ik maakte nog een fout in de finale", zegt de kampioen. "Ik liet Itzhak met opzet even lopen om tempo te bouwen. Maar vervolgens maakte ik zoveel snelheid dat ik er veel te vroeg weer op zat en geen inhaalactie kon plaatsen. Op de streep kon ik Itzhak er nog uit finishen, maar eigenlijk had ik er al een ronde ervoor langs willen gaan." Knegt kan zich tevreden stellen met twee nationale titels en zijn snelheid, maar naar eigen zeggen schort het nog aan zijn duurvermogen. "Ik word afgedroogd op de 1500 meter, dan zit ik echt nog niet tegen mijn oude topniveau aan. Het moet nog veel beter."

Jens van 't Wout pakt de nationale titel op de 1500 meter | Foto : Sander Chamid

Op die 1500 meter revancheerde Jens van 't Wout zich voor zijn 'beginnersfout' op de KNSB International Invitation Cup van vorig weekend. De 19-jarige rijder van het KNSB Talent Team Noord/Wadro won toen de langste afstand, maar was zijn transponders vergeten om te doen. Op de NK Afstanden waren Koen Slootweg en Emons in eerste instantie een strijd verwikkeld om de koppositie. Vervolgens nam De Laat wederom het heft in handen, maar kon Van 't Wout hem in de slotfase passeren. Roes schoof nog door naar de derde plaats ten koste van Knegt. 

"Het is heel bijzonder om Sjinkie te verslaan", zegt Van 't Wout met een grote glimlach. De junior had vooraf geen duidelijk strijdplan, maar wist wel dat hij voor Knegt moest zitten in de laatste zes ronden. "Anders ga ik door zijn ervaring veel foutjes maken. Ja, ik was wel zenuwachtig. Maar op het moment dat ik Itzhak inhaalde, wist ik dat er nog een paar mensen tussen Sjinkie en mij zaten en dat het wel goed kon komen. Goed presteren om het NK Allround in januari is nu het volgende doel."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan