Tickets
Shop
Nieuws 10 dec 2020

Wat moet je weten over de NK Afstanden shorttrack?

In Heerenveen worden dit weekeinde voor het eerst officiële NK Afstanden shorttrack gehouden. Ditmaal geen puntentelling of klassement, maar vol voor de overwinning per afstand. Hoe verliepen de eerste (en laatste) officieuze afstandskampioenschappen en wie zijn de deelnemers van dit NK? Wij zetten alles op een rijtje.

Foto : Vincent Riemersma

Historie
Op 5 en 6 november 2011 werden de eerste en tot nu toe laatste (officieuze) NK Afstanden shorttrack verreden. Op de 111-meterbaan op het middenterrein van Thialf diende dit toernooi als zogenaamd voorprogramma voor de NK Afstanden op de langebaan, die datzelfde weekend plaatsvonden in Heerenveen. Door een misverstand stond het publiek echter nog buiten te wachten voor dichte deuren… Op zaterdag en zondag reden de shorttrackers direct de finales op de 1000 en 500 meter. De 1500 meter stond niet op het programma.

Bij de mannen zegevierde de destijds 22-jarige Sjinkie Knegt op de 1000 meter, voor Daan Breeuwsma en Niels Kerstholt. Een dag later pakte Kerstholt de Nederlandse afstandstitel op de 500 meter. Hij hield Freek van der Wart en Breeuwsma achter zich. Bij de vrouwen werd de 1000 meter gewonnen door Jorien ter Mors, die gelijk daarna ook nog haar debuut maakte op de NK Afstanden op de langebaan. Zij versloeg Annitta van Doorn en Sanne van Kerkhof. Op de 500 meter veroverde Van Doorn het goud, voor Ter Mors en Yara van Kerkhof.

Sjinkie Knegt tijdens een training in oktober 2011 | Foto : Soenar Chamid

In dit aangepaste schaatsseizoen 2020/2021, als gevolg van de coronapandemie, zijn de NK Afstanden shorttrack nieuw leven ingeblazen. In Heerenveen worden dit weekeinde wederom afstandstitels verdeeld. Deze titels zijn normaliter te behalen tijdens het NK (allround) in januari, maar de toernooien zijn nu uit elkaar gehaald. De afstandskampioenschappen zijn in lijn met de Olympische Spelen, waar enkel per afstand wordt gestreden, en blijven naar verwachting ook op de nationale shorttrackkalender staan naast het NK Allround.

Deelnemers en kanshebbers
Op basis van de selectiecriteria staan er vijftien vrouwen en tweeëntwintig mannen op de deelnemerslijst voor de NK Afstanden. Ten opzichte van de KNSB International Invitation Cup van afgelopen weekend zijn vier vrouwen en drie mannen toegevoegd.

Vrouwen
Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Georgie Dalrymple, Xandra Velzeboer, Marijn Wiersma, Anne Floor Otter, Michelle Velzeboer, Gioya Lancee, Diede van Oorschot; Esther Gijsbers, Yael Prenger, Nikki Noordergraaf en Femke de Boer.

Mannen
Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Dennis Visser, Dylan Hoogerwerf, Jasper Brunsmann, Sven Roes, Melle van 't Wout, Friso Emons, Bram Steenaart, Koen Slootweg, Niels Kingma, Jens van 't Wout, Hugo Bosma, Teun Boer, Daan Kos, Kay Huisman, Jenning de Boo, Hessel van Berkum; Jari van Polen, Ingmar van de Griek en Caspar Douma.

Yara van Kerkhof won de 500 meter op de KNSB International Invitation Cup | Foto : Sander Chamid

Bij de vrouwen zal Suzanne Schulting de grote favoriet zijn op de 1000 en 1500 meter. De regerend wereldkampioene liet op de Invitation Cup zien dat ook haar 500 meters steeds beter worden. Maar niets is zeker in het shorttrack. Selma Poutsma reed afgelopen weekend een goed toernooi en kon het Schulting een paar keer (iets wat) moeilijk maken. Op de 500 meter zullen Yara van Kerkhof, Rianne de Vries en Xandra Velzeboer zich ook volop in de strijd mengen.

Sprinters als Dylan Hoogerwerf en Melle van 't Wout kunnen bij de mannen voor spektakel zorgen op de kortste afstand. Daarnaast zal Itzhak de Laat gebrand zijn om dit weekend wél een afstandsoverwinning te boeken, in tegenstelling tot afgelopen weekend. En heeft Sjinkie Knegt de smaak weer te pakken na de Invitation Cup? Routinier Daan Breeuwsma, Nederlands allroundkampioen Sven Roes en junior Jens van 't Wout, die afgelopen weekend de 500 meter (en 1500 meter) won, zijn ook niet uit te vlakken.

Programma en livestream
De NK Afstanden beginnen zaterdag vanaf 13.40 uur met de heats en kwartfinales op de 1000 en 500 meter en de halve finales op de 1500 meter. Zondag worden de resterende halve finales en alle finales (A tot en met E) gereden, het programma begint om 12.40 uur. De NK Afstanden zijn op zondag te volgen via een livestream op schaatsen.nl/live (kosten: €2,50). De NOS is zondag ook aanwezig in Thialf en zal aandacht schenken aan de NK in NOS Studio Sport. Of de wedstrijden (deels) live worden uitgezonden op NPO1 is nog niet bekend. Het wedstrijdschema en meer informatie over de NK vind je op onze speciale toernooipagina.

Neem ook eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek voor meer weetjes en records.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan