Tickets
Shop
Nieuws 12 dec 2020

Weinig verrassingen op kwalificatiedag NK Afstanden Shorttrack

Op de kwalificatiedag van de NK Afstanden Shorttrack in Heerenveen zijn er weinig fouten gemaakt door de favorieten. Het nationale afstandskampioenschap wordt dit weekeinde voor het eerst officieel verreden. Op zondag worden de Nederlandse titels verdeeld op de 500, 1000 en 1500 meter.

Foto : Sander Chamid

Bij de mannen staan op de 1000 meter Friso Emons, Bram Steenaart, Kay Huisman, Koen Slootweg, Sjinkie Knegt, Sven Roes, Melle van 't Wout, Teun Boer, Jens van 't Wout en Itzhak de Laat in de halve finales. Op de 500 meter komen zondag in de halve finales naast De Laat, Knegt en de gebroeders Van 't Wout ook Daan Breeuwsma, Jenning de Boo, Hessel van Berkum en Hugo Bosma in actie. Op de 1500 meter werden vandaag al de halve finales gereden. Zondag strijden Slootweg, Emons, Knegt, Jens van 't Wout, Roes, Huisman en De Laat om de Nederlandse titel. 

Alleen Dylan Hoogerwerf staat na de kwalificatiedag met lege handen. Op de 1000 meter werd hij bestraft met een penalty. In de laatste ronde kwam Teun Boer nog langszij bij Hoogerwerf, die een blok zette op het rechte stuk. "Ik zat er niet lekker in vandaag en miste wat scherpte", geeft Hoogerwerf toe. Voor de KNSB International Invitation Cup van vorig weekend voelde hij wel zenuwen, maar die ontbreken vandaag. "Normaal leef je echt naar zo'n wedstrijd toe. Ik kan nu niet meer voor de prijzen gaan, maar moet er wel voor zorgen dat ik de adrenaline en zenuwen opwek. Die jongens in de C- en D-finales rijden ook hard."

Foto : Sander Chamid

Als sprinter had Hoogerwerf vooral meer verwacht van de 500 meter. In de heats voelde zijn materiaal anders en na een aanpassing verliep de kwartfinale al beter. Maar in die kwarfinales stond hij tegenover De Laat, Knegt en Breeuwsma. "Die rit voelde al bijna als een finale. Ik merk dat ik nog wat race-ervaring mis, mijn inhaalacties lopen niet helemaal gesmeerd." Na een mislukte actie op Knegt zakte Hoogerwerf op de 500 meter weer terug van de tweede naar de derde plek. 

NK-gevoel
Bij de vrouwen heeft Suzanne Schulting zich zonder problemen op alle afstanden geplaatst voor de (halve) finales. Ook Gioya Lancee, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Marijn Wiersma, Rianne de Vries, Xandra Velzeboer en Michelle Velzeboer staan in de halve finales van zowel de 1000 als de 500 meter. Op de 1000 meter gaan ook Anne Floor Otter en Diede van Oorschot van start. De finale van de 1500 meter gaat tussen Schulting, Poutsma, Van Kerkhof, De Vries, Lancee en de zusjes Velzeboer. 

Foto : Soenar Chamid

De kwalificaties op een NK zijn nooit de leukste races om te rijden, maar wel belangrijk. "De eerste ronden zijn altijd een beetje spannend", zegt De Vries. "Je bent eigenlijk aan je stand verplicht om op alle afstanden door te gaan. Ten opzichte van vorig weekend ging het bij mij al een stuk beter. Op de Invitation Cup voelde ik me totaal niet in vorm en dan gaat het ook mentaal in mijn hoofd zitten. Vandaag lukte het wel om dat van mij af te zetten." Met drie eerste plekken in haar kwart- en halve finales plaatste De Vries zich uiteindelijk met gemak voor de volgende ronden. 

Een echt NK-gevoel heeft de Friezin echter nog niet bij deze NK Afstanden, die voor het eerst officieel worden verreden. "Bij een NK hoort publiek en dat heb je nu natuurlijk niet. Misschien dat het gevoel morgen anders is als we de finales hebben. Ik vind een afstandskampioenschap wel leuk, al rijdt iedereen alsnog alle afstanden en voelt het daarom niet heel anders dan het 'gewone' NK. Maar een sprinter zou zich hier volledig kunnen richten op de 500 meter en tactisch kan je er op die manier anders naar kijken." Hoogerwerf had eventjes overwogen om alleen de kortste afstand te rijden, maar kwam daar al gauw op terug. "Op papier heb ik op elke afstand een kans om in de finale te staan dus ga ik dat ook gewoon doen. Dat is nu alleen niet gelukt", lacht hij.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan