Tickets
Shop
Nieuws 13 dec 2020

Hattrick voor Schulting op NK Afstanden: 'Probeer voor mezelf spannend te maken'

Op de eerste NK Afstanden Shorttrack heeft Suzanne Schulting alle afstanden op haar naam geschreven. De 23-jarige Friezin won in Heerenveen de 1000 en 1500 meter met overmacht en bleef op de kortste afstand nipt voor Xandra Velzeboer.

Foto : Sander Chamid

In de finale van de 1000 meter stond er wederom geen maat op Schulting. In de beginfase van de race was het enige tijd stuivertje wisselen tussen Xandra Velzeboer en Rianne de Vries voor de koppositie. Schulting liet Velzeboer lang aan de leiding rijden en wachtte af op de derde plek. Met drie ronden te gaan begon ze buitenom met haar inmiddels bekende opmars. Selma Poutsma kon in de slipstream mee naar plaats twee, maar het gat naar Schulting toe was niet meer te overbruggen. Velzeboer veroverde het brons, voor haar zus Michelle Velzeboer. 

Op de 500 meter startte Schulting vanaf de eerste startpositie en behield deze plek in de eerste ronde. Een ronde later kwam Poutsma binnendoor bij Schulting en greep ze de leiding, maar ging vervolgens onderuit in de bocht. Schulting kon daarna onbedreigd van kop af doorrijden naar de finish, waar ze Xandra Velzeboer nog nipt achter zich hield. De Vries eindigde als derde. Yara van Kerkhof strandde in de halve finales. 

Drie keer goud voor Suzanne Schulting | Foto : Sander Chamid

Schulting sloot haar gouden kampioenschap in stijl af op de de 1500 meter. Gioya Lancee gooide als eerste de knuppel in het hoederhok door weg te rijden, maar Schulting kon het gaatje al gauw dichten. Vervolgens nam Poutsma de leiding over en schoof De Vries ook naar voren. Vanaf de vierde stek, achter Lancee, telde Schulting rustig de ronden af en zette met drie ronden op het bord wederom een verschroeiende versnelling in. Xandra Velzeboer eindigde op ruime afstand op een knappe tweede plaats en hield Poutsma ditmaal achter zich. 

Strijd
Hoewel er tijdens het gebruikelijke Nederlands kampioenschap in januari ook medailles worden uitgereikt per afstand, telt daar uiteindelijk alleen de allroundtitel. Deze NK Afstanden in Heerenveen werden dit weekeinde voor het eerst verreden. "Dus nu kan ik mezelf echt eindelijk op de 1000 meter officieel olympisch, wereld-, Europees en Nederlands kampioen noemen? Dat is mooi", lacht Schulting na afloop. Met drie gouden medailles is de 23-jarige Friezin zeer content en ze was ook blij dat ervoor gestreden werd. "Iedereen gaat er nu iets meer voor rijden, omdat er een afstandstitel op het spel staat."

Xandra Velzeboer aan de leiding | Foto : Soenar Chamid

Voor zichzelf zorgde Schulting op iedere afstand voor een uitdaging. Zo had ze met bondscoach Jeroen Otter afgesproken dat ze op de 1000 meter pas de laatste twee ronden op kop mocht rijden. "Met drieënhalve ronden te gaan wilde Selma al buitenom komen en normaal gesproken zou ik daarop reageren. Maar nu moest ik een andere lijn rijden en op een andere manier gaan spelen. Je probeert het spannend voor jezelf te maken." Op de 500 meter poogde Schulting de vertragende tactiek van Sjinkie Knegt toe te passen, maar slaagde daar niet in. "Ik maakte toch nog te veel snelheid waardoor de opbouw niet goed genoeg was. Maar daar heb ik weer iets van opgestoken. Op de 500 meter is het niveau bij ons erg hoog, dat is mooi."

Met twee zilveren medailles en eenmaal brons is Xandra Velzeboer 'the best of the rest'. Ze had dit weekend ingezet op drie keer zilver. "Dat is bijna gelukt", glimlacht ze. "Maar met die rit op de 1000 meter was ik wel heel tevreden. Het niveau van Suzanne is nog een stap te ver", klinkt het realistisch. Op de KNSB International Invitation Cup van vorig weekend had de sprintster zichzelf al aangenaam verrast op de lange afstanden. "Ik ben deze zomer veel sterker geworden op alle vlakken, dus ik wist dat ik die afstanden ook beter aan kon. Maar het moet er dan toch altijd weer uitkomen in de wedstrijden. Vooral in de laatste paar ronden merk ik dat ik meer inhoud heb, wat ik vorig jaar nog miste. Een echte versnelling plaatsen lukte toen niet, maar dat gaat nu veel beter."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan