Tickets
Shop
Nieuws 30 dec 2020

Inlinekalender 2021 bevat vertrouwde én nieuwe evenementen

Nederland heeft al een paar maanden met steeds strenger wordende coronamaatregelen te maken, toch is de sectie inlineskaten bij de KNSB druk bezig geweest met de kalender voor het nieuwe jaar. Sectievoorzitter René de Klein is trots op de voorlopige kalender die hij kan presenteren. Naast de NK's en de baan- en marathoncompetitie staan de Elfstedentocht en opnieuw een wedstrijd op het circuit van Zandvoort op het programma.

Foto : Glenn Wassenbergh

Uiteraard bevat de kalender een groot voorbehoud. "We zijn niet blind voor de realiteit van vandaag", aldus De Klein, die zich in 2020 met de sectie constant moest aanpassen aan de werkelijkheid. "Maar van deze kalender gaan wij uit. Wij kijken hoopvol en met verlangen vooruit naar 2021." Daarbij ziet hij verdere groeikansen voor de sport, die in de eerste lockdown dit voorjaar massaal werd opgepakt. De skates waren niet aan te slepen en verenigingen werden bedolven onder de nieuwe leden.

Competitie en NK
Dan de wedstrijden. Het seizoen trapt op 9 en 10 april af met een openingsweekend in Wolvega en Heerenveen. Over de gehele zomer staan negen landelijke baan- en wegwedstrijden op het programma, met ook een wedstrijd op de nieuwe piste in Rotterdam. De marathonschaatsers kijken wellicht verlekkerd uit naar de marathonwedstrijden, aangezien zij tot nu toe de gehele winter aan de kant staan. Voor 2021 staan acht competitiewedstrijden op de planning, met (uiteraard) etappes in Oldebroek, Steenwijk, Staphorst en Otterlo. Daarnaast is er op maandag 19 juli een marathon in Boxmeer, voorafgaand aan het natourcriterium voor wielrenners.

De NK Baan/Weg, in 2020 oorspronkelijk gepland in Oldebroek en uiteindelijk gehouden in Wolvega en Heerenveen, wordt in 2021 opgesplitst. Het NK Baan wordt op vrijdag 4 en zaterdag 5 juni gehouden in Heerde. Bij regen kan worden uitgeweken naar zondag 6 juni. De Bertus Dokterpiste zal er tegen die tijd anders bij liggen dan de afgelopen jaren. De piste krijgt in maart een nieuwe toplaag van asfalt, een nieuwe coating wordt pas later gelegd. Het NK Weg wordt gecombineerd met het NK Marathon. De locatie is nog niet bekend, de datum wel: 11 en 12 juni. Voor het ONK in Hallum is eveneens nog geen datum bekend. 

Jordy Harink en Manon Kamminga werden dit jaar in Zandvoort Nederlands kampioen op de marathon | Foto : Glenn Wassenbergh

Terug naar Zandvoort
Na het succes van dit jaar zal in 2021 opnieuw een inlinemarathon op het circuit van Zandvoort gereden worden. Disciplinemanager Marcel Scheperkamp van de KNSB sprak deze zomer al de wens uit om vaker op het circuit terug te keren. Ook een andere wens die hij al langere tijd had lijkt werkelijkheid te gaan worden. De Elfstedentocht maakt namelijk zijn opwachting op zaterdag 19 juni. Andere nieuwigheden zijn een driedaagse klassementswedstrijd met twee halve marathons en een (klim)tijdrit en een wedstrijd rondom fietsevenement Classico Giro in Utrecht.

De internationale wedstrijden in eigen land zijn de Europa Cup van 30 april tot en met 2 mei in Heerde en het Radboud International Tournament van 2 tot en met 4 juli in Medemblik en Wervershoof. Het EK wordt eind juli gehouden in het Portugese Canelas, terwijl het WK van 4 tot en met 11 september in Colombia gepland staat.

Bekijk hier de voorlopige kalender (PDF). Alle wedstrijden worden binnenkort toegevoegd aan de kalender op schaatsen.nl/kalender.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan