Tickets
Shop
Nieuws 22 aug 2020

'Koningsnummer' aflossing keert terug op NK met spektakel en hectiek

Voor het eerst sinds 2014 stond de aflossing weer eens op het programma van het NK Inlineskaten. In Heerenveen leverde de eerste editie sinds lange tijd direct spektakel op, maar ook discussie. In een razendsnelle finale ging Team Konvi lange tijd aan de leiding, uiteindelijk ging het gelegenheidsteam van Rick Schipper, Christian Haasjes en Glenn Nijenhuis met de Nederlandse titel aan de haal.

Foto : Neeke Smit

De animo voor het onderdeel was met name bij de combinatiecategorie van junioren A en senioren mannen groot. Acht teams hadden zich ingeschreven en aangezien er slechts plek was voor zes in de finale moesten er voorrondes verreden worden. Het veld lag qua niveau zeer dicht bij elkaar en in de eerste heat eindigden de vier teams binnen 0,05 seconde van elkaar. Team Reggeborgh met Jorian ten Cate, Lars Woelders en Ruben Ligtenberg kwam 0,003 seconde tekort en leek de spullen te kunnen gaan inpakken. 

Het team stapte echter naar de jury omdat Jurrian Haasjes van Team Konvi voor het einde van de race de wedstrijdbaan zou hebben verlaten. "Zelf had ik dat idee ook en het leek bevestigd te worden op de livestream", vertelt Ligtenberg na de wedstrijd. "Toen heeft onze coach dat aangegeven bij de jury." Ook al had de jury dit niet als dusdanig geconstateerd, toch gaven zij het team het voordeel van de twijfel. Ze zegden toe het team toe te voegen aan de finale. 

De Staphorster teams Konvi en Warx waren het daar echter niet mee eens en gingen met veel misbaar in discussie met de jury. Zij waren ervan overtuigd dat Haasjes volgens de regels in de wedstrijdbaan was gebleven. De suggestie van de jury om de voorrondes dan maar opnieuw te rijden viel daarop bij alle ploegen ook niet in goede aarde. Pas na bemiddeling van Kay en Rick Schipper werd het op een akkoordje gegooid en stemde iedereen in met een finale van zeven teams. Daarin bleken Rick Schipper, Glenn Nijenhuis en Christian Haasjes nipt de besten, voor het RTC Noord West met Kay Schipper, Thomas van Oost en Tom van Vliet. Team Konvi met Marthijn Mulder, Jurrian Haasjes en Ronald Haasjes eindigde als derde. 

Bekijk hieronder de beelden van de livestream terug. De series van de senioren mannen beginnen bij 7:46.00 en de finale is te vinden bij 9:02.00. 

De finale leverde opnieuw een snelle en spannende wedstrijd op. Het winnende team noemde het dan ook de terugkeer van het koningsnummer op het NK. Schipper was blij dat hij met zijn gelegenheidsteam het kampioenschap kon rijden. "Glenn en ik zoeken elkaar regelmatig op met trainen en Christian was niet goed genoeg bevonden voor het Konvi-team", grapt hij. "Ook na gisteren niet", vult Haasjes lachend aan, verwijzend naar zijn titel van vrijdag. Of zij al spijt hebben van hun beslissing? "Dat weet ik niet, maar ik heb er in ieder geval weer een titeltje bij."

Voor Nijenhuis was de gouden medaille een mooie opsteker. De 19-jarige inlineskater pakte zijn eerste Nederlandse titel en dat ondanks een blessure die hij vrijdag had opgelopen. "Het was voor mij afwachten of ik wel kon starten, want ik heb mijn lies verrekt. Daarom heb ik de 500 meter ook niet gereden en morgen start ik ook niet meer." 

De drie zijn blij met de terugkeer van de aflossing. "Als je ziet hoe veel plezier iedereen heeft, moet dit onderdeel veel vaker gereden gaan worden. Ook bij de landelijke baanwedstrijden", stelt Schipper. Haasjes sluit zich bij hem aan: "Ik hoor het ook terug van het publiek. Zij zeggen: 'je weet niet wat je mensen aandoet. Mijn hart zat in mijn keel.' Het is echt spektakel. Als rijder moet je in een split second beslissen of je ergens tussendoor op een been gaat of niet." 

De drie pleiten er dan ook voor om het onderdeel een vast terugkerend onderdeel te laten zijn op de kalender. Schipper maakt wel duidelijk dat dan misschien wel het programma van het NK gewijzigd moet worden. "Normaal gesproken zou je nog strijden voor tickets voor het WK en EK. Er zitten wel risico's aan en dan gaan rijders de aflossing misschien overslaan. Misschien moet het toernooi voortaan weer over drie dagen gereden worden." Nijenhuis sluit af: "Het is nu ook best zwaar om alles in twee dagen te proppen."

Ook de andere categorieën streden op de aflossing om de Nederlandse titel. Bij de vrouwen zegevierden Fleur Veen, Maya de Jong en Berber Vonk namens KNSB Talent Team Noord. Bij de jeugd wonnen de jongens van KNSB Talent Team Midden: Bret Groot, Stijn van de Bunt en Timo Lamme. Bij de meisjes was het goud voor het RTC Noord West: Lataesha Narain, Senna Westerhuis, Jet Fransen en Janne Berkhout. Bij de kadetten wonnen de meisjes van het KNSB Talent Team Zuidwest de aflossing. Het team bestond uit Milou de Lange, Amber van der Meijden en Angel Daleman. Bij de jongens ging de zege naar Skate United: Nick Bontrop, Pelle Bolsius en Asif Muhammad.  

De volledige officiële uitslagen zijn hier terug te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan