Tickets
Shop
Nieuws 25 jun 2020

NK's Inlineskaten in Heerenveen/Wolvega en op het circuit van Zandvoort

Nu het kabinet per 1 juli het licht op groen heeft gezet voor wedstrijdsporten, kondigt de KNSB meteen een uniek evenement aan. Op zaterdag 29 augustus vinden op het gloednieuwe asfalt van het circuit van Zandvoort de Nederlandse kampioenschappen Inlineskaten plaats. Het gaat om de NK marathon en 100 meter sprint.

Foto : Hidde Muije

Nooit eerder organiseerde de KNSB een officiële skeelerwedstrijd op het autocircuit. Voor zover bekend is dit meteen ook het eerste sportieve NK dat in Zandvoort wordt gehouden, sinds het circuit compleet is gerenoveerd. Die operatie was nodig voor de terugkeer van de Formule 1 in Nederland, maar die eerste GP moest vanwege de coronaperikelen een jaar worden uitgesteld.

"Hoe mooi is het om een NK Inlineskaten te kunnen houden op dat gloednieuwe asfalt, terwijl daar nog geen race verreden is", zegt Marcel Scheperkamp, disciplinemanager inlineskaten van de KNSB. "Ik was er zelf bij toen het EK Inlineskaten (in 2017, red.) werd gehouden op het F1-circuit van Lagos in Portugal. Dat was echt heel bijzonder en wat mij verbaasde was hoe enorm snel daar gereden werd."

Achter de schermen heeft de sectie inlineskaten de voorbije maanden hard gewerkt aan een alternatieve wedstrijdkalender. Het leek erop dat wedstrijdsporten pas na 1 september weer mogelijk zouden worden, dat is nu met twee maanden vervroegd. "Geweldig natuurlijk, we kunnen weer los", zegt Scheperkamp.

Voorbereiding
Omdat de inlineskaters wel goed voorbereid aan de start moeten verschijnen, zijn de eerste landelijke skeelerwedstrijden pas op 31 juli. Voor die datum zullen naar alle waarschijnlijkheid al wel regiowedstrijden plaatsvinden. In het weekeinde van 21 tot en met 23 augustus staat ook een NK gepland. Dan worden in Heerenveen en Wolvega de NK Baan/Weg verreden. Dat wordt voor de inline-toppers meteen een van de hoogtepunten van dit seizoen, want internationale kampioenschappen worden bij het inlineskaten dit jaar niet meer gehouden. Zowel de EK (Portugal) als de WK (Colombia) zijn voor 2020 definitief afgelast.

De NK Baan/Weg stonden aanvankelijk voor eind mei gepland in Oldebroek, maar dat werd vanwege de coronacrisis uitgesteld. Intussen heeft de SC Oldebroek de organisatie teruggegeven, waarna de KNSB heeft gekozen voor Heerenveen (baan) en Wolvega (weg), alwaar IJs- en skeelerclub Lindenoord de organisatie oppakt. De NK Marathon en 100 meter sprint zouden in eerste instantie worden gehouden in Naaldwijk, maar ook dat ging vanwege corona niet door. Ook daar gaven de plaatselijke verenigingen de organisatie terug. De KNSB zocht en vond in Zandvoort een bijzonder alternatief.

Bij beide NK's is publiek toegestaan, mits toeschouwers op 1,5 meter afstand van elkaar blijven. "Dat wordt voor de overdekte piste in Heerenveen nog een uitdaging, daar kunnen we maximaal 250 toeschouwers ontvangen", zegt Scheperkamp. "Langs het circuit in Zandvoort hebben we ruimte genoeg."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan