Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 17 apr 2020

De top 3 van Kosta Poltavets: 'Goed om te zien dat grenzen worden verlegd'

Terwijl de schaatsers alweer vooruitkijken naar het nieuwe seizoen, blikken wij de komende dagen nog eens terug op het schaatsseizoen 2019/2020. Wat zijn de drie favoriete momenten van de coaches van afgelopen seizoen? We vragen het aan Kosta Poltavets, die de afgelopen jaren coach was van Rusland.

Foto : Soenar Chamid

Onlangs werd bekend dat Poltavets na tien succesvolle jaren zijn functie in Rusland heeft beëindigd. De 57-jarige coach hoopt de komende seizoenen zijn kennis aan de Nederlandse schaatsers over te brengen. "Ik wil kijken wat ik voor het Nederlandse schaatsen kan betekenen." Zijn top drie van favoriete momenten is in chronologische volgorde.

Nummer 1: De 1000 meters van Pavel Kulizhnikov

"De 1.07,09 bij de EK Afstanden in Heerenveen en de 1.05,69 bij de WK Afstanden in Salt Lake City waren verreweg de beste races die ik dit seizoen heb gezien. Ik weet dat heel veel mensen de 1500 meter de mooiste afstand vinden, maar in mijn ogen is dat de 1000 meter. Het is de afstand waar de pure schoonheid van het schaatsen terugkomt en waar je de grootste kick krijgt vanwege de snelheid die je maakt.

Misschien is het toeval, misschien niet, maar sinds ik ben begonnen met coachen werkte ik samen met de beste 1000 meter rijders van Nederland: Jan Bos, Gerard van Velde, Erben Wennemars, Stefan Groothuis, Beorn Nijenhuis en Ids Postma. Ik kijk daarom altijd heel gepassioneerd naar die afstand. De 1500 meter is iets volwassener, daarvoor moet je zo'n beetje alle kwaliteiten hebben, zoals snelheid en uithoudingsvermogen."

Nummer 2: De lange afstanden bij de WK Afstanden
"De wereldrecordraces van Graeme Fish op de 10 kilometer en Natalia Voronina op de 5 kilometer bij de WK Afstanden horen zeker in deze lijst thuis. De lange afstanden zijn de afgelopen jaren vaak het ondergeschoven kindje geweest, maar je ziet dat deze afstanden steeds meer aan populariteit beginnen te winnen. 

Het is mooi om te zien dat de langere afstanden zich grensverleggend ontwikkelen en dat geeft de schaatsers het idee dat het nóg sneller kan. Ik heb zelf jarenlang aan triatlon gedaan, dus ik ben sowieso wel iemand van de lange adem."

Nummer 3: De baanrecords van Shinhama en Nuis bij de World Cup-finale
"Bij de World Cup-finale vielen mij twee races in het bijzonder op. Het baanrecord van Tatsuya Shinhama op de 500 meter (34,07) en het baanrecord van Kjeld Nuis op de 1500 meter (1.43,00). Ik denk, als het een beetje meezit met de luchtdruk, dat er straks op laaglandbanen wereldrecords gereden gaan worden. Zeker als moderne technologieën verder worden doorontwikkeld (denk aan nieuwe modellen schoenen, wedstrijdpakken, nieuwe ijzers, etc.) is het op den duur zeker mogelijk.

Ik herinner me het wereldrecord van Derek Parra bij de Spelen in 2002 op de 1500 meter (1.43,95). Nu, achttien jaar later, rijdt Kjeld 1.43,00 in Heerenveen. Schaatsers gaan zich verbeteren en verleggen hun grenzen. Als je ziet hoeveel schaatsers 34 laag reden op de 500 meter zie je dat ze niet te stoppen zijn in hun ontwikkeling. Ja, ik ben blij dat ik met de Russische schaatsers mijn bijdrage heb geleverd aan de ontwikkeling van het wereldschaatsen."

De favoriete momenten van de andere coaches gemist? Bekijk ze hier:
1 - De top 3 van Jan Coopmans
2- De top 3 van Dennis van der Gun
3- De top 3 van Remmelt Eldering
4- De top 3 van Peter Kolder
5- De top 3 van Bjarne Rykkje


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan