Tickets
Shop
Nieuws 08 mrt 2020

Golikova: 'Ik word gek als ik dat voor elkaar krijg'

De baanrecords op de 500 meter leken lang ongrijpbaar, maar tijdens de laatste dag van de World Cup-finale lukte het zowel bij de mannen als de vrouwen. Tatsuya Shinhama en Angelina Golikova verbraken op de tweede 500 meter de baanrecords van respectievelijk Michel Mulder en Nao Kodaira. "Ik kan het niet geloven."

Foto : Soenar Chamid

Mulder realiseerde zijn 34,31 tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in 2013, terwijl Kodaira haar 37,17 in december 2018 tijdens een World Cup noteerde. Waar Shinhama zaterdag bij de eerste 500 meter de tijd van Mulder al evenaarde, dook hij er een dag later ver onderdoor. Met een tijd van 34,07 zegevierde de Japanner, die vorige week voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen sprint werd, voor de derde keer dit seizoen bij een wereldbeker. Hij won tevens het eindklassement over 500 meter.

Bij de vrouwen moest Nao Kodaira haar baanrecord afstaan aan Angelina Golikova, die voor de derde keer dit seizoen de snelste was over 500 meter. De 28-jarige Russin klokte 37,02 en bleef daarmee net boven de 'magische grens' van 36 seconden. "Ik was er zó dichtbij. Tegelijkertijd houdt het me ook weer gemotiveerd voor volgend seizoen", stelt Golikova, die er alle vertrouwen in heeft dat het haar gaat lukken. "Ik denk echt dat ik gek word als het lukt." 

Foto : Soenar Chamid

Gek werd ze al na het zien van haar tijd op het scherm. Omdat het er nog één rit na haar moest, durfde ze nog niet te vroeg te juichen. "Ik dacht alleen maar: please, let me win. Gelukkig kwamen Nao en Olga (Fatkulina) niet aan mijn tijd", aldus Golikova, die vervolgens allerlei dansjes op het ijs tevoorschijn toverde. "Haha, ik kon gewoon niet geloven dat ik een baanrecord had gereden. Ik wilde me revancheren voor mijn slechte rit van gisteren, maar dat het zo zou uitpakken, had ik nooit gedacht."

Nao Kodaira bleef met 37,19 net boven haar oude baanrecord in Heerenveen (37,17) en eindigde daarmee als tweede. De olympisch en wereldkampioene op de kortste afstand verzekerde zich daarmee van de eindzege in het klassement. Golikova klom naar de tweede plek in de eindstand. De Oostenrijkse Vanessa Herzog, die vorig jaar de wereldbeker won, reed zondag de derde tijd (37,25). Sanneke de Neeling, de enige Nederlandse deelneemster op deze afstand, finishte als elfde (38,70).

Bij de mannen had de Canadees Laurent Dubreuil met een tijd van 34,30 het baanrecord heel even in handen, totdat Shinhama er in de laatste rit royaal onder dook. Dubreuil eindigde daarmee als tweede en hield de Japanner Yamato Matsui nipt voor. Nederlands kampioen Dai Dai N'tab finishte in een tijd van 34,45 als zesde en eindigde als zevende in het wereldbekerklassement. Kai Verbij reed zondag de negende tijd (34,63). Daarmee kwam hij in de eindstand uit op de twaalfde plek.

Klik hier voor de volledige uitslag en het klassement. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan