Tickets
Shop
Nieuws 02 nov 2019

Trillende Michelle de Jong: 'Dit is een droom die uitkomt'

Terwijl Michelle de Jong nog stond te trillen op haar benen, kon ze een glimlach niet onderdrukken. In haar eerste seizoen bij de senioren plaatste de 20-jarige Friezin zich voor de World Cups op de 500 meter. Achter een ongenaakbare Jorien ter Mors (37,99) eindigde De Jong als derde in een tijd van 38,25. "Dit is een droom die uitkomt."

Foto : Soenar Chamid

Het was alweer de derde droom die De Jong in korte tijd zag uitkomen. In februari van dit jaar pakte ze de wereldtitel op de 1000 meter bij de junioren, in april tekende ze haar eerste contract bij een commerciële ploeg en op zaterdag 2 november voegde ze daar een World Cup-ticket bij de senioren aan toe. "Ik heb er vannacht een beetje over gedroomd", vertelt de Friezin lachend. "Ik vind het echt supermooi dat ik me in m'n eerste jaar bij de senioren plaats."

De Jong kwam in de tiende rit in actie tegen Letitia de Jong. Twee ritten eerder snelde Ter Mors, die vrijdag ook al de 1000 meter wist te winnen, naar een tijd van 37,99. Het zorgde voor extra spanning bij De Jong. "Dat klinkt heel snel, maar ik liet me er niet door van de wijs brengen. Ik wist dat ik kans zou maken op een World Cup-ticket als ik een goede race zou rijden en m'n hoofd koel kon houden." 

Na haar snelste opening tot nog toe (10,76) sprintte De Jong uiteindelijk naar 38,25. "Het was misschien niet mijn allerbeste race, maar ik ben superblij dat ik erbij zit. Nu kan ik mooi ervaring opdoen en doorgroeien. Natuurlijk zaten de World Cups in mijn achterhoofd, maar ik wilde me er niet te veel mee bezighouden." Vervolgens, op de vraag waar de eerste vier World Cups zijn, zegt ze zonder na te denken: "Eerst heb je Minsk, dan Polen, Kazachstan en Japan!"

De stap naar Team Reggeborgh heeft De Jong erg goed gedaan. Doordat ze elke dag achter de mannen aan kan rijden, merkt ze dat ze elke dag sterker wordt. "Dat is supermooi. Ik leer heel veel en grijp alles aan om van iedereen te leren", aldus De Jong, die nog steeds staat te trillen van de zenuwen. "Het gaat een beetje op en af. Het ene moment ben ik heel zenuwachtig en het andere moment heb ik er heel veel zin in. Ik probeer de spanning maar te omarmen."

Ter Mors overtuigt
Ter Mors was met haar tijd ruim sneller dan de nummers twee (Sanneke de Neeling in 38,22) en drie. Jutta Leerdam en Dione Voskamp verzekerden zich ook van een World Cup-ticket. "Zo makkelijk als ik nu rijd, heb ik nog niet eerder gedaan in mijn carrière", liet Ter Mors na afloop glunderend weten bij de NOS. "Ik heb in het verleden altijd moeten switchen tussen de langebaan en shorttrack. Nu ligt mijn volledige focus op de langebaan en ik denk dat je dat kunt terugzien. Of het een heel mooi seizoen voor mij gaat worden? Nou, dat hoop ik wel."

 

Vorig jaar miste Dione Voskamp met een zesde plaats net de boot, maar deze winter is ze erbij. Toch werd het nog wel even spannend voor de Westlandse, die haar trauma alweer bijna ging herleven. "Ik wist niet of het genoeg zou zijn, want het niveau is bizar hoog. Ik ben heel blij."

Na afgelopen seizoen twijfelde Voskamp, die ineens zonder ploeg stond, of ze nog wel door zou gaan met schaatsen, maar tot haar opluchting vond ze onderdak bij RTC Noord Fryslân. "De sfeer is goed en iedereen straalt ook trots voor het team uit. Dat vind ik heel belangrijk. hoop dat ik dat ook doe. Ik wil mijn team bedanken die hebben me hier ook weer doorheen geholpen."

Klap voor Letitia de Jong
Op plaats zes is Letitia de Jong de grootste verliezer. Vorig seizoen won de Friezin deze sprintafstand in een tijd van 38,48, maar nu kwam ze met 38,41 net tekort om Voskamp voor te blijven. "Ik moet deze klap nog even verwerken", vertelt een teleurgestelde De Jong. "Je weet dat het mogelijk is dat je er buiten valt, maar van tevoren ging ik niet van dat scenario uit. Hoe het kan? Dat is heel simpel: ik reed niet hard genoeg. Maar technisch gezien valt het niet op z'n plek, ik zat te hoog en maakte missers."

Vlak voor de start van het seizoen zorgde een schouder uit de kom voor een kink in de kabel. Bij de teampresentatie op 1 oktober liep de rijdster van Team IKO nog rond met een mitella, maar de trainingswedstrijden in Inzell werkte ze vervolgens wel zonder problemen af. "Mijn schouder wil ik absoluut niet de schuld geven", aldus De Jong. De hoop is nu gevestigd op de 1000 meter van zondag. "Ik ga mijn uiterste best doen en in principe kan ik mezelf daar tussen rijden. De eerste helft van mijn toernooi is mislukt, nu hopen dat de tweede helft wel lukt."

Lees hier alles over het World Cup Kwalificatietoernooi.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan