Tickets
Shop
Nieuws 20 dec 2019

Kramer imponeert: 'Ik word hier echt zielsgelukkig van'

Aan de vooravond van zijn vijftiende NK Afstanden heeft Sven Kramer zijn vertrouwen een flinke boost gegeven. Bij een trainingswedstrijd in Heerenveen imponeerde de 33-jarige Fries op de 3000 meter met een tijd van 3.37,39, een tijd die hij nog nooit eerder had gereden. "Ik word hier echt zielsgelukkig van."

Foto : Soenar Chamid

Een paar dagen eerder verklapte Kramer al dat hij zich bij deze wedstrijd niet ging sparen. Hij wilde zijn 'fragiele' rug testen en vanaf de start ging hij er vol in. Kramer hield zijn snelheid tot het einde vast en zag zelfs dat zijn tijd sneller was dan het baanrecord van zijn ploeggenoot Patrick Roest. Omdat de wedstrijd in een kwartetstart werd verreden, zal deze tijd niet officieel als nationaal record de boeken ingaan. Kramer kan zich daar momenteel niet druk om maken.

"Ik word hier echt zielsgelukkig van", vertelt een opgetogen Kramer na afloop van zijn rit. "Dit zijn van die goeie dagen waar ik hoop uit put en motivatie van krijg. Voor mij is het een bevestiging van het gevoel wat ik altijd al heb. Mijn onderbuikgevoel vertelde me dat al, maar dat kan ik niet altijd hardop roepen, want dan zeggen mensen: 'Gast, je werd dertiende in Minsk, wat lul je nou?'. Als het zoals nu de goede kant opvalt, gaat het meteen hard."

Na een kwakkelend voorjaar lijkt Kramer precies op tijd de goede vorm weer gevonden te hebben. Over een week wachten de KPN NK Afstanden en daar hoopt hij zich te plaatsen voor de grote toernooien. Hoewel het vertrouwen na deze 3000 meter gegroeid is, weet de viervoudig olympisch kampioen dat het over een week weer anders kan zijn. "Die garantie heb je nooit, maar als ik volgende week op deze manier rondrijd, kan het een leuk weekend worden", aldus Kramer, die de boel tot die tijd heel wil houden. Dan, grappend: "Misschien moet ik maar een week in bed gaan liggen."

Collalbo
Kramer beleefde tot nog toe weinig goede herinneringen aan zijn seizoen. Een ongeluk begin oktober in Inzell verstoorde zijn voorbereiding op het World Cup Kwalificatietoernooi, waar hij zich op 'safe' nog wel wist te plaatsen voor de World Cups. Bij de eerste World Cup in Minsk eindigde hij op de 5000 meter teleurstellend als dertiende, op bijna twaalf seconden van winnaar en teamgenoot Patrick Roest. Kramer erkende na afloop van die wedstrijd dat zijn rug het probleem was geweest.

"De afgelopen periode was niet om over naar huis te schrijven", zegt Kramer eerlijk. "Als je gewend bent om in de rondte te schaatsen zoals ik al vijftien jaar doe, beleef je aan dit soort wedstrijden echt geen plezier." In plaats van de andere World Cups te rijden, belegde hij met zijn ploeg een trainingskamp in Collalbo om zich in alle rust voor te bereiden op het tweede deel van het seizoen. "Het is heel aanlokkelijk om na een slechte rit in Minsk naar Polen en Kazachstan te gaan, maar het is een goede beslissing geweest om vast te houden aan het plan."

"Daarnaast ben ik vorig jaar ook goed uit Collalbo gekomen", doelt Kramer op zijn Europese allroundtitel die hij begin januari voor de tiende keer wist te winnen. Of hij dit seizoen ook tot zulke prestaties in staat is, is voor hem zelf ook gissen. Bij de KPN NK Afstanden gaat hij in ieder geval niet all-out rijden, verklapt hij. "Het hangt natuurlijk van de loting af, maar ik wil me gewoon plaatsen voor de grote toernooien. Ik kan het risico niet nemen om alles of niks te spelen. Ik zal naar alle waarschijnlijkheid meer dan me lief is op safe moeten rijden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan