Patrick Roest heeft op overtuigende wijze de zege op de 5 kilometer geboekt. De jonge rijder van Team Jumbo-Visma snelde in de Minsk Arena naar een tijd van 6.16,61 en dat was tevens een baanrecord. Sven Kramer eindigde op de dertiende plaats.

Kramer begon de rit tegen Roest opportunistisch, maar al gauw bleek dat de Fries het tempo van zijn jonge teamgenoot niet bij kon houden. Kramer liet het in de laatste twee rondjes zelfs lopen en eindigde uiteindelijk op de dertiende plek. "Dit was niet goed", vertelt Kramer tegenover de NOS. "Het heeft vooral met m'n rug te maken. Ik heb het niet goed onder de controle en dat is erg jammer."

Nog nooit eindigde Kramer op een 5 kilometer buiten de top tien. "Het maakt mij niet zoveel uit of ik nou vierde of dertiende word. Ik vind het veel erger dat het niet loopt. Zo wil ik niet in de rondte rijden", aldus Kramer, die nog niet weet of hij volgende week de World Cup in Tomaszow Maszowiecki gaat rijden. "Ik zie op dit moment niet in waarom ik daar niet zou rijden. Als het zo gaat zoals vandaag dan liever niet. Ik wil er beter van worden, maar het is de vraag of ik er beter van word."

Jorrit Bergsma pakte achter Roest de zilveren medaille. De stayer van Team easyJet noteerde een tijd van 6.22,29. Denis Yuskov werd verrassend derde in 6.22,54. Roest en Kramer reden begin deze maand tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi ook al tegen elkaar op de 5 kilometer. De 23-jarige Zuid-Hollander zegevierde toen ook ruimschoots, met een tijd van 6.09,83. Dat leverde hem net geen baanrecord op. Twee dagen later lukte het hem wel op de 10 kilometer.

Isabelle Weidemann boekte op de 3 kilometer haar tweede wereldbekerzege uit haar loopbaan. De Canadese stayer snelde op het ijs van de Minsk Arena naar een tijd van 4.04,67 en dat was de tweede tijd ooit gereden in deze hal. Alleen Martina Sablikova was ooit een keer sneller, maar vrijdagavond kwam de Tsjechische niet in de buurt van de winst (Sablikova werd vierde). Carlijn Achtereekte werd in een tijd van 4.05,15 tweede en pakte daarmee haar derde individuele World Cup-medaille. 

"Ik ben hier zeker blij mee, al is het nog wel jammer dat je op 0,4 seconde goud verliest", zei de 29-jarige olympisch kampioene bij de NOS. "Maar zo vaak heb ik nog niet op het podium gestaan tijdens de wereldbeker op deze afstand, dus ik ben tevreden. Met Weidemann had ik geen rekening gehouden als winnares, maar de Canadezen zijn goed bezig. Ik hoop dat ik met hen kan meegroeien. Dit is in elk geval een prima opsteker."

Antoinette de Jong kwam in een tijd van 4.07,67 over de finish en eindigde daarmee als vijfde. Esmee Visser, de Europees kampioene op deze afstand, stelde teleur. Ze belandde met een tijd van 4.09,08 op de negende plaats. Visser was begin deze maand in Thialf tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi nog de beste met een tijd van 4.00,27. Reina Anema werd elfde (4.11,11).

B-groep
Melissa Wijfje won eerder op de dag de 3 kilometer in de B-groep. De 24-jarige Ter Aarse was met een tijd van 4.07,72 ruim drie seconden sneller dan de nummer twee Nikola Zdrahalova en de nummer drie Yekaterina Shikhova. Door de overwinning in de B-groep mag Wijfje bij de volgende World Cup in Tomaszow Maszowiecki in de A-groep starten.

Op de 5 kilometer in de B-groep won Marcel Bosker het Nederlands onderonsje van Douwe de Vries. De jonge rijder van Team TalentNED gleed naar een tijd van 6.22,64 en was daarmee net iets sneller dan zijn landgenoot De Vries (6.23,07). Beide heren mogen door deze prestatie tijdens de World Cup in Polen in de A-groep rijden.

Bekijk hier alle uitslagen.