Een kleine week na de aanrijding in Inzell heeft Sven Kramer het ijs van Thialf weer betreden. De 33-jarige Fries, die maandag te horen kreeg dat hij een botkneuzing aan zijn rechterknie overhield aan het ongeluk, is echter voorzichtig met zijn herstel. Schaatsen.nl zocht hem in Heerenveen op. "Ik bekijk het van dag tot dag."

Sven, hoe is het met je?
"Het ging eigenlijk best wel goed, totdat ik zaterdagochtend geschept werd door een auto. Eerst dacht ik dat het wel meeviel, maar daarna ging het echt niet. Ik ben zondag teruggegaan naar huis en heb maandag een onderzoek gehad in het ziekenhuis. Daar kwam uit dat ik een impressiefractuur had, een soort barstje in het bot van m'n knie."

Schrok je daarvan?
"Het is natuurlijk nooit leuk om te horen dat het niet goed is, maar naar omstandigheden gaat het nu best wel oké. De meniscus en kruisbanden zijn gelukkig intact gebleven. Ik besef dat het erger had gekund."

Je hebt inmiddels alweer twee keer op het ijs gestaan. Hoe ging dat?
"De eerste keer viel me een beetje tegen. Vandaag ging het al ietsje beter, maar er zit veel vocht en bloed in m'n knie en dat beperkt de buiging ervan. Het is niet pijnlijk, maar wel vervelend."

Foto : Martin de Jong

Kun je bepaalde bewegingen moeilijker maken?
"Vanwege het vocht in de knie ben je je coördinatie kwijt en dat heeft even tijd nodig. Ik moet gewoon voorzichtig zijn en van dag tot dag bekijken hoe het gaat. Het gaat er vooral om hoe het morgen is en hoe het zich herstelt. Het kan vandaag goed zijn, maar morgen kan het weer minder zijn. Hoe lang het precies gaat duren, durf ik niet te zeggen."

Dat zoiets je vlak voor de seizoensstart overkomt, is qua timing niet ideaal hè?
"Het is nooit fijn, zeker niet aan het begin van het seizoen. Stel je voor dat ik het World Cup kwalificatietoernooi wel haal, dan sta ik aan de start zonder enig wedstrijdritme. Dat is niet echt fijn. Ik weet ook wel dat het in december pas écht om de knikkers gaat, maar je sport om goede wedstrijden te rijden. Ik ben niet de hele zomer aan het trainen om alleen het tweede deel van het seizoen gas te geven. De World Cups zijn de laatste jaren weliswaar minder urgent voor mij, maar ik vind het leuk en belangrijk om in Thialf goed te kunnen rijden."

Je hebt de hoop in ieder geval nog niet opgegeven?
"Zeker niet. We doen ons uiterste best met zijn allen om dat te halen, maar we bekijken het van dag tot dag. Het is nu alle hens aan dek en ik moet proberen alles zo optimaal mogelijk te doen. In mijn geval is dat zo min mogelijk maar toch je trainingsprikkels zien te krijgen."

Is het moeilijk om met zulke tegenslagen om te gaan?
"Het wordt wel zwaarder om je steeds terug te knokken. Je bent voornemens om een lekker voorseizoen te rijden, maar als je dan tegen een auto aanrijdt, moet je weer schakelen en revalideren. Je kunt niet doen wat de rest doet en je zit niet in de flow. Dat is jammer."

Verlies je door dit soort dingen het plezier in de sport?
"Je mentale weerbaarheid wordt in ieder geval constant op de proef gesteld. Wat dat betreft is het een voordeel dat ik 33 ben en al flink wat beuken heb gehad. Nee, leuk is het natuurlijk niet, maar het is part of the game."

Wat zijn voor jou de prioriteiten dit seizoen?
"Aanvankelijk was dat om blessurevrij rond te rijden, maar dat was dan vooral op het gebied van mijn rug. Met mijn rug gaat het best oké, maar helaas gebeurt er dan weer wat anders..."

Het is misschien nog ver weg, maar kijk je al uit naar de grote toernooien dit seizoen?
"Er zijn vier toernooien die ik graag wil rijden. De NK, EK en WK Afstanden en het WK Allround. Die vier zijn voor mij prima en die ga ik zeker halen!"

Door Rijcko Treep - Laatste update op 18 okt 2019 om 19:34