Na een eerste seizoen met zeven rijders breidt Team TalentNED komend seizoen uit naar acht rijders. Gerben Jorritsma en Thomas Geerdinck zullen komend seizoen de blauw-zwarte formatie van coach Peter Kolder versterken, terwijl Marwin Talsma de ploeg verlaat. Beide nieuwkomers barsten van de ambitie: "Ik wil weer de beste Nederlander zijn."

Geerdinck, die het afgelopen seizoen uitkwam voor Team easyJet, komt bij TalentNED enkele oude bekenden tegen. Met Marcel Bosker, Jos de Vos en Ireen Wüst reed hij in het olympische seizoen al een jaar samen bij Team Justlease.nl. "Dat is mooi makkelijk, hoef ik me ook niet meer voor te stellen", lacht de 23-jarige allrounder. "Ik ben blij dat ik een plek heb in een mooi team."

Toch was de keus om Team easyJet na één seizoen alweer te verlaten allesbehalve makkelijk, erkent Geerdinck. Omdat de luchtvaartmaatschappij het contract met de schaatsploeg van Jillert Anema nog altijd niet heeft verlengd, durfde de jongeling niet langer in onzekerheid te zitten. "Ik zat goed op mijn plek bij Jillert, kon het supergoed met hem en m'n teamgenoten vinden, maar ik wist niet waar ik aan toe was. Uiteindelijk is het dan een luxeprobleem en heb ik voor zekerheid gekozen in de hoop dat het de juiste keus is."

Geerdinck wist zich vorig seizoen tot zijn eigen teleurstelling niet te plaatsen voor de internationale toernooien. Op het KPN NK Allround eindigde hij als vierde, één plekje lager dan het seizoen ervoor. "Ik heb vorig jaar niet superveel vooruitgang geboekt, terwijl ik weet dat het er wel in zit. Tijdens de wedstrijden komt het er vooralsnog niet uit, dus dan denk ik dat het een mentale kwestie moet zijn", vraagt de Tukker zich hardop af. "Ik heb het er al met Peter Kolder, Gerard Kemkers en Wouter olde Heuvel over gehad en zij gaan mij proberen het trucje onder de knie te laten krijgen. Ik hoop volgend seizoen World Cups te mogen rijden, maar allrounden blijft het hoofddoel."

Foto : Sander Chamid

Jorritsma neemt risico
De andere versterking voor het team, Gerben Jorritsma, maakt na één seizoen Team Reggeborgh de overstap naar TalentNED. De 25-jarige sprinter voerde een half jaar geleden de eerste gesprekken met het team en hield daar een goed gevoel aan over. Toch moest hij er nog even goed over nadenken. "Het is een risico, omdat ik de enige sprinter ben in dit team, maar desalniettemin ben ik heel erg blij dat ik bij deze ploeg mag schaatsen", aldus Jorritsma, die zich bij zijn nieuwe ploeg weer wat meer wil gaan focussen op zijn oude specialiteiten. 

"Ik wil komend seizoen de 1500 meter en de mass start er weer bij pakken, dus wat dat betreft past TalentNED volledig in het straatje." Jorritsma kende enkele jaren terug bij Team Lotto-Jumbo zijn internationale doorbraak met een wereldbekerzege op de 1000 meter in Calgary, maar wist zich de afgelopen twee jaar niet meer te plaatsen voor World Cups en EK's en WK's. Onder leiding van Gerard van Velde kwam hij aan het eind van vorig seizoen steeds dichter in de buurt van zijn oude niveau. "Maar eerlijk is eerlijk: ik ben er gewoon nog niet."

Na twee 'dikke rotjaren' hoopt Jorritsma de komende seizoenen weer mee te strijden om de tickets voor de internationale toernooien. "Ik wil weer de beste Nederlander zijn en als je dat bent, ben je ook wereldniveau. Hoe het kan dat het er de afgelopen jaren niet uitkwam, is moeilijk te zeggen. Er zijn zoveel knoppen waar je aan kunt draaien. Ik weet nu in ieder geval wat ik niét moet doen, dus ik ga deze zomer hard werken om weer een stap vooruit te zetten."

Met de presentatie van Geerdinck en Jorritsma is de ploeg van TalentNED compleet. Naast de twee nieuwe versterkingen bestaat de ploeg verder uit Ireen Wüst, Esmee Visser, Lotte van Beek, Marcel Bosker, Jos de Vos en Louis Hollaar. Marwin Talsma zal op zoek moeten naar een ander team, nadat zijn contract niet werd verlengd.

Bekijk hier het transferoverzicht langebaan.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 24 apr 2019 om 11:26