Tickets
Shop
Nieuws 03 jul 2018

WK Inline-skaten dag 3: Tweemaal brons voor Nederland op slotdag van pistetoernooi

Op de derde dag van het WK Inline-skaten heeft Nederland twee bronzen medailles veroverd. Junior Merijn Scheperkamp pakte de eerste medaille op de afvalkoers en veroverde even later samen met Teun de Wit en Jordy van Workum het brons op de relay.

Foto : Eline Hooghiemstra

Afvalkoers
Merijn Scheperkamp
verscheen samen met Teun de Wit op de piste. Na afloop van een knotsgekke finale bezorgde Scheperkamp Nederland de eerste medaille op dit wereldkampioenschap. Met twintig ronden te gaan, kwam De Wit helaas ten val en moest Scheperkamp het doen zonder zijn landgenoot. De jongeling maakte een paar mooie acties en reed ook even op kop, maar gaande de race zette hij telkens een versnelling in van achteruit.

Een paar ronden voor het eind werd omgeroepen dat Scheperkamp afviel, maar vervolgens spoorde speaker Jannes hem aan dat hij door moest rijden. De strijd om het goud ging uiteindelijk tussen twee Zuid-Koreanen en daarachter veroverde Scheperkamp de bronzen medaille.

Van den Bos in actie op de afvalkoers | Foto : Eline Hooghiemstra

Bij de dames kwamen Marit van Beijnum en Anna van den Bos in actie op dit onderdeel. Van Beijnum was als eerste aan de beurt, maar zij slaagde er niet in om zich te plaatsen voor de A-finale. Voor de junioren geldt dit toernooi als selectiemoment voor de Jeugd Olympische Spelen. Daarom werden er ook C- en B-finales gereden. Van Beijum kwam uit in de C-finale maar viel en moest de wedstrijd verlaten. Van den Bos plaatste zich wel voor de A-finale en werd daarin knap negende.

Relay
In de zinderende finalerace wist de de oranjetrein, bestaande uit Teun de Wit - nog in het verband gewikkeld van zijn val op de afvalkoers - Merijn Scheperkamp en Jordy van Workum het brons te bemachtigen. Ze reden een ijzersterke race. Na een moeilijke wissel zakte de juniorenploeg nog even naar vijfde positie, maar dat maakte ze in de slotfase met prachtige inhaalacties goed. Het was dringen op de finishlijn met Frankrijk en Amerika, maar het brons is binnen. Het goud ging naar Zuid-Korea, voor Frankrijk. 

Bij de dames junioren kwamen Marit van Beijnum, Anna van den Bos en Bente Kerkhoff in actie op de aflossing. De oranjetrein begon sterk aan de koers, maar moest de ploeg van Colombia en Frankrijk voor zich laten. Hun derde plaats in de heats is helaas niet genoeg voor een finaleplaats. De wereldtitel ging dinsdagavond naar Chinees Taipei, voor Colombia en Zuid-Korea.

Foto : Eline Hooghiemstra

Senioren
Bij de senioren kwamen Bianca Roosenboom, Elisa Dul en Maya de Jong in de baan. De Nederlandse ploeg streed voor wat ze waard was, maar kwam er uiteindelijk niet aan te pas. Het goud was er voor Colombia, het team versloeg Zuid-Korea en Duitsland.

Daarna verschenen Ronald Mulder, Rick en Kay Schipper aan de start. Door het grote aantal teams gingen bij de heren senioren alleen de eerste ploeg per heat door én de twee tijdsnelsten. Na een soepele start van Mulder positioneerde Rick Schipper zich na de eerste wissel op plaats twee. De ploeg zakte eventjes terug, maar de oranjeheren kropen in de laatste ronden met wat mooie inhaalacties terug naar voren.

Bij de laatste aflossing pakte Nederland zelfs de leiding, maar werd in de slotronde ingehaald door de Colombiaanse, Italiaanse en Belgische ploeg. Een duidelijk balende Kay Schipper finishte als vierde, wat niet genoeg is voor de finale. In die eindstrijd veroverde Frankrijk de wereldtitel door Colombia en Italië nipt te kloppen.

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan