Tickets
Shop
Inlineskaten 04 mei 2024

Valentina Berga-Belloni bouwt aan vertrouwen op lange weg naar de top

Het Nederlands inlineskaten vlot trekken en weer laten meedoen om internationale medailles? Geen sinecure, bleek de afgelopen jaren. Door de oprichting van het Nationaal Team Inlineskaten (NTISK) moet het tij eindelijk gekeerd worden.

Foto : Hanneke Mennens

Het inlineskaten had het de afgelopen jaren zwaar te verduren in Nederland. Een korte opleving in coronatijd kreeg geen structureel vervolg. Minder sporters deden mee aan de wedstrijden waardoor het niveau ook langzaam inzakte. Gevolg daarvan: de Nederlandse ploeg kon zich in internationale wedstrijden steeds minder laten zien. Met het verdwijnen van de KNSB Talent Teams – met uitzondering van KTT Noord – werd bovendien een belangrijke hoeksteen onder de sport weggeslagen. Om het tij nu eindelijk te keren werd het plan opgevat om TeamNL opnieuw vorm te geven. Het betekent kortgezegd dat bondscoach Valentina Berga-Belloni sinds enkele maanden met een grotere groep atleten werkt die minimaal eens per week samen traint. Daarin zijn alle leeftijden vertegenwoordigd. Zo trainen de beste rijders en rijdsters van het land samen en moet het niveau stilaan weer in de lift komen.

Op een van de eerste zwoele zomeravonden van dit vooralsnog matige voorjaar stonden in Rotterdam zo’n veertig rijders op de piste die volgende week het decor is van het Daikin NK Baan/Weg. Vraag is of de bond op deze manier betere voorwaarden creëert om straks op de internationale toernooien succes te boeken. “Er zijn onvoldoende sporters die op hoog niveau kunnen trainen als er kleine groepjes zijn”, zegt Berga-Belloni. “Elke groep heeft een paar toppers, maar de meeste niet. Nu zijn we begonnen met een grotere groep en ontstaat er synergie. Dat gaat helpen om te verbeteren.” De Italiaans-Nederlandse keuzevrouw werkt zodoende met jeugdige kadetten tot de handvol skeelervedettes bij de senioren die ons land nog altijd rijk is.

Uiteindelijk moet het op het hoogste niveau leiden tot meer medailles op internationale toernooien. De afgelopen jaren was Lianne van Loon de uitzondering op de regel dat Nederland steeds minder scoorde. Dit jaar is het voorlopig nog niet anders. Tijdens de sterk bezette Europa Cup in Geisingen behaalde de rijdster uit Gouda een zilveren plak. Verder bevonden de senioren zich in de kantlijn van het klassement. Het is wat dat betreft is het een proces van de lange adem waarin de bondscoach ook telkens sporters verliest aan andere disciplines. Zo zal Angel Daleman – vorig jaar goed voor twee medailles op het EK Inlineskaten – geen grote wedstrijden meer rijden. Berga-Belloni ziet desondanks perspectief. “Lianne reed natuurlijk een supermooie puntenkoers in Geisingen, kijkend naar de junioren waren Sofia Schilder en Chris Berkhout regelmatig in de top-tien te vinden. Het is niet met één knip van de vingers geregeld, maar qua uitslagen zie ik wel genoeg.”

Valentina Berga-Belloni te midden van een grote groep skeeleraars. | Foto : Hanneke Mennens

Volgens de bondscoach gaat het vooral om het creëren van vertrouwen bij de sporters. “Waarom we als TeamNL naar Geisingen gaan? ‘Iedereen komt daar toch wel’, zegt men tegen mij. Maar toch vind ik dat belangrijk”, schetst Berga-Belloni. “We geven begeleiding, er is aandacht voor tactiek. Daarmee ontstaat er ook vertrouwen dat straks net het verschil kan maken als het gaat om een medaille op het EK of WK.” Tijdens het NK en de aanstaande Europa Cup in Heerde (21-23 juni) krijgt iedereen een kans zich in de kijker te rijden voor de grote internationale toernooien. Dat zijn voor sporters als Berber Vonk, Rémon Kwant en de broers Schipper – die in het buitenland trainen of geen onderdeel uitmaken van het NTISK – de belangrijke momenten.

Vorig jaar ontbrak dat vertrouwen op bepalende momenten of was er juist te veel vertrouwen. Het zorgde ervoor dat Van Loon haar stunt van een jaar eerder tijdens het EK op de marathon niet kon herhalen. Nu de marathon op het WK Inlineskaten eentje is voor landenteams, heeft Berga-Belloni daar geen bemoeienis meer mee. Goud winnen op het EK is het ultieme doel van dit seizoen. “Vorig jaar keek ik op een andere manier naar die wedstrijd, maar ben bij mezelf te rade gegaan. Misschien gaf ik de sporters wel te veel vertrouwen. Nu denk ik iets meer op mijn eigen manier en moeten we daar voor goud gaan. Dat is mijn grote doel: dat is onze medaille en die willen we terug.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan