Tickets
Shop
Nieuws 03 jul 2018

Dubbel WK-brons voor Scheperkamp: 'Het was een gekkenhuis'

Merijn Scheperkamp werd op de slotdag van de pistewedstrijden in Heerde de grote man. De 18-jarige junior veroverde brons op de afvalkoers en werd nog geen uur later samen met Teun de Wit en Jordy van Workum ook derde op de aflossing.

Foto : Eline Hooghiemstra

"Wat een bizarre dag", reageert een nog enigszins verbaasde Scheperkamp. "Het was een gekkenhuis. Je zit zelf in een tunnel van 200 meter, maar hoort wel al die mensen op de tribunes die je aanmoedigen. Kippenvel." Zijn serie op de afvalkoers ging (letterlijk) niet zonder slag of stoot. Met een derde plaats verzekerde de Hilversummer zich van een plek in de finale, maar hij verliet het strijdtoneel met een bloedneus. Oorzaak: twee vuistslagen in het gezicht.

In de finale ging Scheperkamp voortvarend van start. Hij reed attent mee voorin, samen met Teun de Wit. Halverwege de koers raakte De Wit echter betrokken bij een valpartij vlak voor zijn neus en moest de wedstrijd gehavend verlaten. "Ik keek even achterom want ik dacht dat Teun gelijk weer zou opstaan, maar dat was helaas niet het geval. Daarna ben ik niet meer op kop gaan rijden, maar spaarde ik mijn energie achterin de groep. Door de struikelpartij lagen er ook een paar favorieten uit. Geluk heb je soms ook nodig."

Foto : Eline Hooghiemstra

Olympische Spelen
Door zijn uitrusttactiek maakte de junior het af en toe erg spannend bij een afvalling. Op een gegeven moment kwam zijn nummer ook op het bord te staan, wat betekende dat hij de wedstrijd zou moeten verlaten. Maar dat bleek een fout te zijn en Scheperkamp bleef strijden voor het eremetaal. "Ik heb het zelf niet in de gaten gehad. Ik wist gewoon: als ik nog twee of drie sprints win, kan ik naar het podium. Het pakte perfect uit." De strijd om het goud werd tot de streep uitgevochten tussen twee Zuid-Koreanen terwijl Scheperkamp met een kleine afstand als derde eindigde.

Onder een luid applaus liet hij zich zijn bronzen medaille omhangen. Op basis van zijn goede prestaties in Heerde heeft Scheperkamp zich (officieus) geplaatst voor de Jeugd Olympische Spelen (YOG), die in oktober worden gehouden in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. "Plaatsing voor de YOG was ook zeker een doel op dit toernooi. Voor het eerst met skeeleren op de Jeugd Spelen, daar kon ik alleen van dromen. Natuurlijk is het jammer dat je een gouden medaille mist, maar dit had ik niet zien aankomen."

Merijn Scheperkamp viert zijn overwinning met Jordy van Workum | Foto : Eline Hooghiemstra

Wegtoernooi
Bij de jongeling moest de knop vervolgens snel weer om. Nog geen uur na zijn overwinning op de afvalkoers betrad hij wederom de piste, dit keer met Teun de Wit en Jordy van Workum voor de relayfinale. "Na twee keer aflossen was ik eigenlijk al kapot, maar je zit ook vol adrenaline. Bovendien wilde ik graag voor de jongens rijden." Het werd een close finish en de oranjemannen hielden de Verenigde Staten uiteindelijk van het brons af met een verschil van drie duizendsten van een seconde.

Scheperkamp is nog even niet in de gelegenheid om zijn bronzen plakken groots te vieren. Na de wedstrijden op de piste gaat de focus nu op het wegtoernooi, waar hij in actie zal komen op de one lap en de 100 meter. "Het hangt er ook vanaf hoe fit ik nog ben. Maar er kunnen dus nog meer medailles bij komen", besluit hij lachend.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan