Tickets
Shop
Nieuws 01 feb 2016

Dweilpauze: Historische medaille en rare regels

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Francois Wieringa

Nieuws van het weekend

Het weekend draaide om ingewikkelde regels en plaatsingsprocedures bij de World Cup in Stavanger. Internationale startbewijzen voor de WK’s Sprint en Allround en nationale selecties voor een laatste plekje in die WK-ploegen.

Ondanks het belang van de races werd er in Noorwegen geen geschiedenis geschreven. Dat gebeurde in Sofia op de WK Shorttrack voor junioren, tenminste voor Nederland. Suzanne Schulting die vorige week nog brons won op het EK voor senioren reed in Bulgarije naar het zilver: de eerste Nederlandse medaille op een junioren-WK shorttrack. Zelf vond ze dat het nog wel wat beter had gekund. "De wereldtitel had er zeker in gezeten", zei ze.

Buitenlander in het nieuws

Met zestien jaar al meteen meedraaien in de internationale top van je sport. Dat komt niet veel voor, maar Evgenia Medvedeva doet het gewoon. De Russin won met overmacht het EK kunstrijden. Ze versloeg haar landgenotes Elena Radionova en Anna Pogorilaya die voor het tweede jaar op rij genoegen moesten nemen met zilver en brons.

Niki Wories zorgde voor een mooi Nederlands resultaat. Zij haalde op haar tweede EK de vrije kür en eindigde als twintigste. "Ik heb vooruitgang laten zien", aldus de in Canada trainende kunstrijdster

Top

Gary Hekman had zich voor zaterdag ongetwijfeld meer voorgesteld van de Weissensee. Hij was met de zege op het natuurijs van Haaksbergen vol verwachtingen naar Oostenrijk gereden, maar bij het ONK werd hij geklopt door Jorrit Bergsma die de sprinter verschalkte met een late aanval. In de Alternatieve Elfstedentocht was het Niels Mesu die naar de zege soleerde en kwam Hekman niet verder dan de derde plek. Hij was bovendien tot twee keer toe op zijn linkerarm gevallen en leed pijn.

Toch bleef de Van Werven-rijder hoop houden en tijdens de Aart Koopmans Memorial kwam het allemaal toch nog in orde. Met een beschermer om zijn gekwetste arm en een lading pijnstillers sprintte Hekman uiteindelijk toch naar die zege waar de ploeg van het afzwaaiende Van Werven zo hard voor gewerkt had.

Flop

Jarenlang vormde het EK de selectiewedstrijd voor het WK Allround. Sinds vorig seizoen heeft de ISU de regels omgegooid en moeten landen zich via een World Cup plaatsen voor het wereldkampioenschap. Dat gebeurt in een klassement over 1500 en 5000 meter. En welke complicaties dat met zich meebrengt bleek dit weekend.

Nederland had op basis van het WK Allround van vorig jaar recht op tenminste twee startbewijzen voor het komende WK. Het derde ticket kon pas in Stavanger verdiend worden. Daarom had de KNSB besloten ook pas twee Nederlanders te selecteren voor het WK. Sven Kramer en Jan Blokhuijsen waren via het EK zeker van deelname.

Dat derde ticket voor Nederland kon alleen worden verkregen als drie Nederlandse rijders zich in Noorwegen in de top-22 van het klassement over 1500 en 5000 meter zouden scharen en dus moest de KNSB drie rijders meenemen die beide afstanden zouden rijden. Omdat de wedstrijd ook meetelt in de World Cup vond de schaatsbond het ook belangrijk om op zowel de 1500 als de 5000 meter specialisten als Kjeld Nuis, Thomas Krol, Sven Kramer en Jorrit Bergsma te laten starten. Voor het klassement reden Douwe de Vries, Arjan Stroetinga en Patrick Roest.

Het had allemaal prima uit kunnen pakken, ware het niet dat Stroetinga onderuit ging op de vijf kilometer en zo net buiten de beoogde top-22 terechtkwam. Roest was het kind van de rekening. Hij was als beste Nederlander (vijfde) geëindigd in het ISU-klassementje, maar Nederland als land liep het derde plekje mis en dus staat de jonge rijder in Berlijn straks reserve.

De huidige regels van de ISU spelen de kleine schaatslanden in de kaart, landen waar specialisten en allrounders dezelfde schaatsers zijn. Daar hoeft voor zo'n World Cup/selectiewedstrijd geen ingewikkelde keuze worden gemaakt tussen allrounders en specialisten. In Nederland wel.

Dat het sterkste schaatsland op allroundgebied straks maar met twee man aanwezig is op het WK in Berlijn toont aan dat er een wezenlijke weeffout in de reglementen zit en dat de ISU heeft gefaald om een heldere en eerlijke selectieprocedure te creëren. Zonde.  

Tijd

4.01,80. Dat reed Linda de Vries zondag aan het begin van de middag. Een 3000-metertijd om u tegen te zeggen en maar 0,8 seconden boven haar in Salt Lake City gereden persoonlijk record. De Vries reed in Stavanger in de B-groep en alleen Martina Sablikova wist in de A-groep onder haar tijd te duiken. Het leverde De Vries bovendien een plekje in de ploeg voor het WK Allround op.

Quote

“Dit is een lekker-naar-de-klotenkuchje”, lichtte Kjeld Nuis toe, terwijl hij om de paar woorden moest hoesten. In een kleine week tijd moest Kjeld Nuis van een griep zien te herstellen om zich via de wereldbekerwedstrijden in Stavanger alsnog voor het WK Sprint te plaatsen.

Met twee tweede plaatsen op de 1000 meter en brons op de 1500 meter was Nuis meteen terug op niveau. En dankzij een puike 500 meter plaatste hij zich bovendien voor het WK. Missie geslaagd.

Beeld

Soms is de Weissensee het decor van sneeuwjacht en ijzige vrieskou. En soms, zoals de laatste dagen, lijkt het wel lente. Ook al was het soms bijna 10 graden boven nul, toch werd er volop geschaatst.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan