Tickets
Shop
Nieuws 31 jan 2016

Uniek zilver voor Schulting bij WK junioren

Suzanne Schulting heeft bij de wereldkampioenschappen voor junioren zilver gewonnen. De 18-jarige Friezin zette in Sofia een bijzonder toernooi neer. Zaterdag greep Schulting al als eerste Nederlander afstandsgoud, nu zorgde ze voor de eerste Nederlandse podiumplek in de historie.

Foto : Huub Snoep

Voor Schulting kwam het allemaal aan op de superfinale. Bij de start vanmorgen had de nummer drie van Europa nog uitzicht op de wereldtitel, met een achterstand van vijf punten. Maar na het missen van de finale op de kilometer kon ze de titel uit het hoofd zetten.

In de superfinale over 1500 meter zorgde ze voor de ultieme revanche. Rondenlang sleurde Schulting op kop. Alleen de Zuid-Koreaanse Suyuon Lee wist haar nog even te bedreigen, maar Schulting hield haar handig achter zich. Met haar overwinning verzekerde ze zich van het zilver in het eindklassement. De zege ging naar de Chinese Chunyu Qu, die daarmee de veertien jaar durende dominantie van Zuid-Korea doorbrak. Het brons ging wel naar Zuid-Korea, naar Yubin Lee.

Beste Europese prestatie

Het zilver in het eindklassement is de eerste podiumplaats in de historie van de wereldkampioenschappen voor junioren voor een Nederlander. Schulting won zaterdag de 1500 meter en zorgde daarmee al voor de eerste Nederlandse afstandszege. De zesde plaats was tot nu toe de beste klassering voor een Nederlander. Het zilver is bovendien de beste uitslag voor een Europese vrouw. In 2011 zorgde Martina Valcepina namens Italië nog voor brons.

Schulting had op de 1000 meter punten willen scoren om uitzicht te houden op de wereldtitel. In de halve finales ging ze echter in koppositie onderuit. Het kostte haar de finale van de 1000 meter. In de B-finale pakte Schulting de winst en zorgde daarmee nog voor drie finalepunten.

Voor Tineke den Dulk en Gioya Lancee, Nederlands kampioene bij de junioren B, was de voorronde van de 1000 meter het eindstation. Lancee eindigde als 23e, Den Dulk werd 33e. Zij komen later vandaag samen Avalon Aardoom en Schulting nog in actie in de finale van de aflossing.

De Boer beste Nederlander

De Nederlandse jongens wisten niet door de heats van de kilometer te komen. Nationaal kampioen bij de junioren B, Jasper Brunsmann, zorgde met de zeventiende plaats voor de beste Nederlandse klassering. Tjerk de Boer eindigde als achttiende.

Ook bij de jongens was het na zestien jaar op rij geen Zuid-Koreaan die de wereldtitel pakte. De Chinees Ziwei Ren, die in december in eigen huis een wereldbeker op de 1500 meter won door een rondje te pakken, greep het goud.

Het zilver ging Yongjin Lim, die het wereldrecord junioren op de 1000 meter verbeterde (1.24,959). Daarmee was de Zuid-Koreaan sneller dan de mondiale toptijd van de Amerikaan JR Celski uit 2009. Het brons was voor Wei Ma uit China. Shaoang Liu was op plaats vier de beste Europeaan.

De Boer eindigde dankzij zijn zesde plaats op de 1500 meter als elfde. Jasper Brunsmann eindigde als 24e, Koen Slootweg werd 30e.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan