Tickets
Shop
Nieuws 01 feb 2016

Zilveren Schulting: 'Wereldtitel had er zeker in gezeten'

Het zilver bij de wereldkampioenschappen voor junioren van Suzanne Schulting betekende voor Nederland de eerste podiumplek sinds de invoering van het mondiale toernooi. De 18-jarige Friezin zette daarmee een unieke prestatie neer, maar hield toch een beetje een dubbel gevoel over aan het toernooi. “De wereldtitel had er zeker in gezeten.”

Foto : Huub Snoep

Met een sterke superfinale reed Schulting zondag overtuigend naar het zilver in het eindklassement. De zege op de afsluitende afstand gaf haar een goed gevoel, zeker na de EK van vorige week waar een dubieuze penalty haar de winst in de superfinale én het zilver in het klassement kostte. “Ik was opgelucht toen ik over de finish kwam. Ik laat zien dat ik de beste ben hier op de 1500 meter en dat ik op het podium thuis hoor”, reageerde Schulting.

Want ook bij het toernooi in Sofia werd de jonge Nederlandse het hele weekeinde heen en weer geslingerd tussen emoties. Zaterdag zegevierde ze op de openingsafstand, maar ging ze in de finale van de 500 meter in leidende positie onderuit. Zondag ging ze op jacht naar de wereldtitel, maar kostte een val in de halve finale van de kilometer haar de eindzege.

Onnodig

Ongelukkig en onnodig, zo vond ze zelf. “Ik reed een goede rit, maar schaatste tegen een blok aan. Dan ben je weg, heel zuur”, aldus Schulting. Met meer finalepunten van de sprint en de kilometer had Schulting het de nieuwe kampioene Chunyu Qu uit China veel moeilijker kunnen maken.

“Die wereldtitel had erin gezeten. Ik heb enorm goede ritten laten zien”, aldus Schulting. “Nu denk ik maar: volgend jaar ben ik nog een jaar junior. Tweede is uniek en bijzonder, maar stiekem baal ik wel een beetje.”   

Schulting is de eerste Europese die bij de meisjes zilver behaald bij het junioren-WK. Een jaar geleden was de Nederlandse nog niet opgevallen bij de buitenlandse concurrentie. “Een Koreaanse vroeg aan mij of ik vorig jaar ook meedeed”, lachte Schulting, die toen als negentiende eindigde. “Het is een enorme stap dat ik nu om de wereldtitel vecht. Dat had ik van tevoren niet gedacht. Ik moest halverwege de wedstrijd mijn doelen bij stellen.”

Zoek gereden

Ook met de aflossingsploeg zette Schulting een uitzonderlijke prestatie neer. Het team greep brons, achter China en Zuid-Korea. Bij de meisjes wist Nederland nog nooit het podium te bereiken. “Die medaille is waarvoor we kwamen, hoger zat er niet in. China en Korea waren te sterk, maar we hebben die Polen helemaal zoek gereden.”

Na twee titeltoernooien op rij slaat Schulting de wereldbeker in Dresden over. Ze moet nodig even uitrusten. “Ik ben gesloopt, ook mentaal. Het zijn twee weekenden waarin je emoties heen en weer schieten”, aldus Schulting, die bij thuiskomt even van het ijs weg blijft. Bij de wereldbekerfinale in Dordrecht over twee weken wil ze er weer staan. “Dat wordt een gaaf evenement. Mooi dat die in mijn schema past.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan