Tickets
Shop
Nieuws 15 dec 2014

Dweilpauze: Principes en een terugkeer uit de hel

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Sander Chamid

Nieuws van het weekend

Het weekend stond vooral in het teken van de World Cup langebaan in Heerenveen, maar ondertussen kwamen ook de shorttrackers in Sjanghai in actie. En met succes. Sjinkie Knegt pakte individueel zilver op de kilometer, zijn vierde wereldbekermedaille van het seizoen en later was er ook een tweede plaats voor de relaymannen.

Dat laatste was al helemaal een topprestatie met twee jongelingen in de gelederen. De 21-jarige Adwin Snellink kwam in actie in de kwartfinales en Itzhak de Laat, die nog een jaar jonger is, mocht zelfs het ijs op voor de finale. Het resultaat leed daar niet onder, want de eerste internationale plak van het seizoen op dit onderdeel is een feit.

Knegt heeft dan ook alle vertrouwen in de nieuwe lichting. “Als het goed valt kunnen we gewoon wereldkampioen worden.”

Buitenlander in het nieuws

Sang-Hwa Lee moest in op de tweede 500 meter bij de World Cup in Heerenveen genoegen nemen met de derde plaats op de 500 meter. Gezien het feit dat ze bij de zeven voorgaande races dit seizoen op dat niveau zes keer de beste was, zou dat een teleurstelling kunnen zijn. 

Volgens coach Erik Bouwman is dat echter absoluut niet het geval. Knieklachten en motivatieproblemen hebben minder impact dan de bondscoach vooraf vreesde. “Als je mij twee maanden geleden had gezegd dat Sang-Hwa Lee zes keer een World Cup zou winnen, had ik er meteen voor getekend. Ze rijdt beter dan verwacht”, zei de Nederlander dan ook. 

Top

Marrit Leenstra twijfelde – zo erg zelfs dat ze er slecht van sliep – maar inmiddels heeft ze besloten om ‘gewoon’ mee te doen aan het EK Allround in Rusland. Toch schuift de rijdster van Team Corendon haar principes niet aan de kant want al het prijzengeld dat ze bij het toernooi in de wacht zal slepen, schenkt ze aan een goed doel als Amnesty International.

“Als ik niet ga, gaat iemand anders in mijn plaats en daar schieten we niets mee op. Maar ik wil wel wat doen om te laten zien dat ik het niet eens ben met de buitenlandse politiek in Rusland”, zegt Leenstra die tevens de hoop uitspreekt dat haar collega’s haar voorbeeld zullen volgen.

Flop

Het liep allemaal goed af met een zilveren medaille, maar het had allemaal heel anders kunnen gaan. Sjinkie Knegt lette tijdens de relayfinale bij de World Cup in Sjanghai even niet op en Freek van der Wart moest daardoor langer doorrijden dan eigenlijk de bedoeling was.

Met de tong op zijn schoenen kwam hij als tweede over de finish. Achteraf kon iedereen er wel om lachen. "Maar het had ook goud kunnen zijn als ik Sjinkie goed had kunnen afleveren", ziet Van der Wart toch een smetje. 

Tijd

1.14,63 - Heather Richardson kroonde zich bij de World Cup tot ‘koningin van Thialf’. Samen met haar landgenote Brittany Bowe, die in gesprek is met Team Clafis, domineerde ze op de korte en middenlange afstanden. Richardson, die sinds dit seizoen al uitkomt voor de ploeg van coach Jillert Anema, pakte op haar nieuwe ‘thuisbaan’, waar ze in deze jaargang nog geen wedstrijd verreden had, goud op de 500, 1000 én 1500 meter.

Vooral de zege op de 1000 meter viel, vanwege haar tijd op. Het betekende namelijk een evenaring van het baanrecord van Ireen Wüst. Even leefde de gedachte dat Richardson zelfs onder die toptijd dook, maar een tijdcorrectie gooide roet in het eten. Dat maakte de prestatie echter niet minder knap.

Quote

'Naar de hel en terug' - 2014 was een bewogen jaar voor Alexis Contin. De Fransman voelde zich vaak vermoeid en lusteloos en een paar weken voor de Olympische Spelen werd de oorzaak gevonden: de Ziekte van Graves, een schildklieraandoening. Desondanks reisde Contin voor de team pursuit af naar Sotsji, maar potten wisten de Fransen niet te breken. Na een succesvolle inline-skatezomer is Contin inmiddels ook terug op het ijs. De vorm is er nog niet helemaal, maar dat deert hem niet, want: “Het jaar begon als een één en eindigde als een tien. Het was naar de hel en terug.”

Foto

De tiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup stond zondag op het programma op de tijdelijke tunnelijsbaan in Rotterdam. Behalve zeges voor Karlo TimmermanMariska Huisman en Mats Stoltenborg leverde dat ook mooie plaatjes op.

Foto : Neeke Smit

Video

In de zomer bekende Koen Verweij dat hij best graag een acteercarrière zou willen nastreven na het schaatsen. Hij hoefde echter niet te wachten tot hij de schaatsen aan de wilgen had gehangen, want in de promotiespot voor het KPN NK Allround zette hij al zijn eerste stap op het acteerpad. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan