Tickets
Shop
Nieuws 14 dec 2014

Huisman op herhaling in Kralingen

Opvallend: een jaar na dato stonden in Kralingen precies dezelfde vrouwen op het podium, met Mariska Huisman als enige op dezelfde trede. De Noord-Hollandse prolongeerde haar titel op de tijdelijke ijsbaan in Rotterdam. Elma de Vries klom een plekje, Sharon Hendriks zakte naar plaats drie. Het drietal had samen een ronde voorsprong gepakt op het peloton.

Foto : Neeke Smit

Vorige winter reed het marathonpeloton voor het eerst in Rotterdam. Inzet was destijds het kampioenschap van Kralingen, een titel die Huisman dus mocht bijschrijven. Dit keer stond de wedstrijd te boek als de Hotel Ridderkerk Marathon, maar telde die tevens als de tiende race van de KPN Marathon Cup.

Voor Huisman was de winst daarom extra lekker. De rijdster van Haardhout.com deed goede zaken in de strijd om het oranje leiderspak, al is er van strijd eigenlijk al niet eens meer sprake. Zelfs de week afwezigheid wegens ziekte bleef voor de Noord-Hollandse zonder gevolgen.

In Rotterdam ging ze dus op herhaling. Lekker, vond Huisman. ’’Deze baan ligt me wel, dat is duidelijk. Ik vind het echt leuk hier te rijden, het is heel apart.’’ De inspanning van de avond ervoor in Breda speelde haar daarbij nauwelijks parten. ’’We rijden wel vaker twee wedstrijden in korte tijd. Daar heb ik echt geen last van. Nu gewoon even rust pakken en dan toewerken naar volgende week.’’

Kopgroepje

Huisman vormde in het laatste deel van de koers een kopgroepje met De Vries en Hendriks. Het trio reed langzaam weg van het peloton, waar een echte reactie uitbleef. Dat was begrijpelijk, want met Haardhout.com, MK Basics en Okkinga Communicatie waren de grote teams allemaal vertegenwoordigd.

Uiteindelijk wist het drietal zelfs een ronde voorsprong te pakken, wat een bijzonder aardige finale opleverde. De vrouwen maakten er een prachtig spel van, waarin Huisman uiteindelijk als sterkste naar voren kwam. Niet verrassend, vond Elma de Vries. ’’Ik vroeg me al af waarom ze steeds achter mij wilden zitten. Bij mij was het beste er echt al lang vanaf. Mariska was de snelste, dat was voor mij duidelijk.’’

De Vries, met de prijs voor de meest strijdlustige rijdster in de hand, maakte zich na afloop wel druk over de beslissing om Kimberly Muusse uit de strijd te nemen. Al in de koers was ze daar boos over.

’’Het sloeg ook nergens op. Kimberly had nog geen ronde achterstand, dus ze mocht ons nog gewoon helpen. Het is echt bizar. Op de een of andere manier slagen ze er in de regels steeds weer anders te maken. Niemand begrijpt er inmiddels nog iets van. Het wordt echt tijd voor duidelijkheid.’’

Extra rust

De rijdster van MK Basics had zeker nog iets kunnen hebben aan de inzet van Muusse, die zich nu meteen na het ingrijpen van de jury aan de strijd onttrok. ’’Door Kimberly had ik nog wat extra rust kunnen pakken en dat was belangrijk geweest in de finale. Gelukkig liet even later Pien Keulstra zich zakken om ons te helpen. Dat was ook lekker.’’ De Vries kon het op dat moment niet laten. ’’Mag dit dan weer wel’’, riep ze boos naar de jury.

De boosheid vrat geen extra energie, bezwoer De Vries na afloop. ’’Ik heb gewoon in de wedstrijd iets zuiniger gereden en dan blijkt er toch nog wat mogelijk. Maar echt lekker gaat het dit seizoen nog niet.’’ Dat ging het zondag ook niet bij Sharon Hendriks. ’’Ik voel me de hele week al niet fit en ook vandaag niet. Dat ik dan toch nog een derde plaats pak, is alleen maar meegenomen.’’

Na haar eerste cupzege van deze winter en de tweede overwinning – na eerder Flevonice – van het seizoen, was Mariska Huisman zonder twijfel de vrolijkste vrouw in Kralingen. ’’Het gaat momenteel echt lekker’’, liet ze nog maar eens weten.

Lees alles over de KPN Marathon Cup op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan