Tickets
Shop
Nieuws 14 dec 2014

Wüst: 'Gat met Amerikanen is te groot'

Op de 1500 meter eindigde Ireen Wüst als vierde op meer dan twee seconden van winnares Heather Richardson. Dat was een te ruime achterstand, vond ze. “Het gat met de Amerikanen is te groot.”

Foto : Sander Chamid

Ook Marrit Leenstra, die derde werd, kwam tot die conclusie. “Ik rijd hier de snelste tijd die ik ooit in Thialf heb gereden. Voor mijn doen is dat dus heel goed, maar ik wil wel dichterbij komen dan nu.”

Op de 1500 meter had Wüst moeite om een hoge snelheid te bereiken. “Ik heb alles gegeven en qua verval was het een prima race, maar ik was overal wat te langzaam”, zei ze. “De snelheid kwam niet gemakkelijk.”

Enerzijds kon Wüst dat toeschrijven aan het drukke weekend, ze reed vrijdag al een 3000 meter en zaterdag de 1000 meter, maar aan de andere kant vreesde ze ook in algemene zin wat frisheid te missen. “Het baart me wel zorgen, maar ik kan met mijn volle agenda niet even rust nemen en trainen in Collalbo.”

Wüst benadrukte nogmaals dat haar met het KPN NK Allround, EK allround, KPN NK Sprint, de selectiewedstrijd voor het WK allround  en de World Cup in Hamar een extreem druk programma te wachten staat. “Ik moet daarin waarschijnlijk toch keuzes maken”, stelde ze.

Welke keuzes dat zouden zijn kon ze nog niet zeggen. “Ik heb daar voor de wedstrijden nog niet over nagedacht. Alleen even net met Marianne op het bankje.”

NK sprint

Het meest voor de hand liggend lijkt het om in ieder geval het KPN NK Sprint over te slaan aangezien Wüsts doelen met name op het allroundgebied liggen. “Die keuze levert nog steeds niet veel op. Dan heb ik alsnog vier 1500 meters en vier 3000 meters te rijden.”

De rijdster van Team Continu heeft moeite met alle selectiemomenten die ze moet doorstaan. “Hoe wil je je toppers goed houden”, vroeg ze zich hardop af. Volgens haar heeft de KNSB daarin de verkeerde keuzes gemaakt. “Marrit en ik zijn tot nu toe steeds aan het stuivertje wisselen. Waarom moeten wij het dan weer tegen elkaar opnemen?”, vervolgde ze. Maar ze ging niet zo ver om de schaatsbond op te roepen om haar op basis van haar prestaties nu al aan te wijzen.

Ook voor Marrit Leenstra is de nabije toekomst vol met wedstrijden, maar volgens de rijdster van Team Corendon is dat een feit waar weinig meer aan te doen is. “De KNSB kan daar nu weinig meer aan doen. We weten het al een tijdje en volgend jaar zal het vast wel anders zijn.”

Vorm

Dat neemt niet weg dat ook Leenstra mogelijk wedstrijden moet laten schieten, maar zij laat dat afhangen van haar vorm. “Zo lang ik fit ben is het niet erg om veel wedstrijden te rijden, ik moet er alleen wel bij kunnen trainen. Ik kijk per moment hoe ik me voel.”

Dat ze zich eind januari op de 1500 meter weer moet selecteren voor de World Cups vindt ze niet zo vreemd. “Iemand als Lotte van Beek is er dan misschien weer bij en die kan een goede 1500 meter rijden.”

Lees alles over de ISU World Cup in Heerenveen op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan