Tickets
Shop
Nieuws 01 dec 2014

Dweilpauze: Ruziënde ijzervreters en dreigende dopingstraf

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Neeke Smit

Nieuws van het weekend

Dat het marathonpeloton uit ijzervreters bestaat werd dit weekend weer bewezen. Op zaterdag werden de messen geslepen voor de strijd in Assen, nauwelijks twaalf uur later mochten de dames en heren alweer het ijs op voor de openingswedstrijd op Flevonice.

Frank Vreugdenhil was de held van het peloton. Hij won zowel op het ijs in Assen als het buitenijs in de Flevopolder. Hij kreeg het op zondag wel nog aan de stok met Crispijn Ariëns. Die twist maakt het marathonschaatsen alleen maar mooier: er staat duidelijk iets op het spel voor de mannen van de lange adem.

En ze legden hun ruzie bovendien na een poosje gewoon weer bij. Daar zijn ze sportief en professioneel genoeg voor.

Buitenlander in het nieuws

Kunstrijdster Carolina Kostner (27) verkeert in zwaar weer. De wereldkampioene van 2012 wordt ervan verdacht op de hoogte te zijn geweest van het dopinggebruik van haar ex-vriend Alex Schwazer.

De olympisch kampioen snelwandelen van Beijing werd in de aanloop naar de Spelen van 2012 in Londen betrapt op EPO. Hij werd drie jaar geschorst, maar het Italiaanse olympisch comité (CONI) verdenkt Kostner van medeplichtigheid en de aanklager heeft een straf van vier jaar en drie maanden geëist tegen de meervoudig Europees kampioene.

Top

Het kunstrijden in Nederland is een kleine sport, maar in de schaduw van de langebaan, marathon en het shorttrack werkt een kleine groep sporters stug door aan hun sportieve carrière. Afgelopen weekend zetten met name Thomas Kennes en Niki Wories daarin flinke stappen bij de NRW Trophy in Dortmund.

Wories, juniore nog maar, voldeed aan de internationale eisen om deel te nemen aan de WK junioren, net als Kyarha van Tiel. Maar daarnaast voldeed de 18-jarige ook aan de ISU-eisen voor het EK voor senioren. Een maand voor de start van het EK, dat op 26 januari in Stockholm begint, maakt de KNSB de balans op en zet Wories’ prestaties af tegen die van de andere Nederlandse rijdsters die aan de limiet voldaan hebben.

Ook bij de heren was er goed nieuws. Thomas Kennes voldeed aan de internationale eis op de vrije kür en aan de nationale eis van het puntentotaal van korte en vrije kür samen. Het EK voor senioren komt daarmee ook binnen handbereik voor de 18-jarige rijder van de Bossche Kunstrijvereniging. Hij miste de limiet voor de korte kür namelijk op een haar en heeft voldoende kans en talent om die limiet, evenals enkele technische onderdelen, binnenkort nog te halen.

De prestaties van Wories, Van Tiel en Kennes zorgden voor veel complimenten van buitenlandse rijders en begeleiders en terecht, want zij hebben laten zien dat Nederland als kunstrijland er langzaamaan weer bij gaat horen.

Flop

Begin deze week meldde De Telegraaf dat Erben Wennemars adviseur bij Team Corendon zou worden, de schakel tussen ploeg en sponsor. Een paar dagen later was diezelfde overeenkomst volgens dezelfde krant weer van de baan.

Waar het precies is misgegaan is niet duidelijk, maar het komt voor alle betrokkenen bijzonder knullig over. Voor Wennemars omdat hij een twijfelkont lijkt, voor Team Corendon omdat het lijkt dat ze hun afspraken niet goed genoeg dichttimmeren en te vroeg naar buiten treden.

Tijd

40,82 seconden. Zo lang deed Lotte van Beek over de 500 meter bij de trainingswedstrijd voor merkenteams in Thialf afgelopen zaterdag. Dat was geen snelle tijd. Janine Smit, de snelste, reed 39,02. Maar het gaat niet om de tijd an sich, maar het feit dat Van Beek weer een tijd kon noteren.

De olympisch kampioene ploegenachtervolging liep na het seizoen een knieblessure op bij het skiën en ging een langdurige revalidatie tegemoet. Dat zij nu alweer een 500 meter rijd is een heel gunstig teken. “Het viel me helemaal niet tegen”, stelde de goedlachse Van Beek dan ook tegenover de NOS.

Quote

“Drenthe zonder ijsbaan, dat kan niet. Daarmee zet je het schaatsen te kakken”, zei Frank Vreugdenhil nadat hij op de Bonte Wever in Assen had gewonnen. Daarmee maakt hij van zijn overwinning meer dan een ‘eentje’ op zijn palmares. Het werd een oproep om de met sluiting bedreigde baan open te houden, een oproep vanuit het hart.

Foto

Foto : Neeke Smit

 

Materiaalpech voor Jochem Uithoven. In de kopgroep op Flevonice brak een van zijn ijzers af. En wat moet je dan? Schaatsen op één been is lastig en om met blote voeten door het gras te banjeren, daarvoor was het zondag veel te koud. Gelukkig schuwt ploegleider Ruud Borst het zware werk nog altijd niet en nam de oud-marathoncrack zijn pupil op de rug.

Video

Ongeldige gegevens (NotSupported)

 

Sven Kramer werkt aan zijn vorm in Collalbo. Zijn ploeggenoten Wouter olde Heuvel en Diane Valkenburg zijn daar ook bij, maar de Fries heeft extra steun in de persoon van Håvard Bøkko. Ook Arjen van der Kieft traint met de olympisch kampioen 5000 meter mee. In het donker van het Italiaanse bergdorp zoals te zien is op de video die Team Lotto NL-Jumbo deze week op hun Facebook-pagina plaatste.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan