Tickets
Shop
Nieuws 14 dec 2014

Zilver op kilometer voor Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt heeft bij de wereldbeker in Sjanghai zilver gegrepen op de 1000 meter. Hij deed dat in een Nederlands record. De behendige shorttracker wist in de laatste ronde nog een plekje op te schuiven. Het goud ging naar drievoudig olympisch kampioen Charles Hamelin.

Knegt lag lange tijd op een bronzen positie. Voormalig wereldkampioen Da Woon Sin en Hamelin probeerden elkaar af te troeven voor het goud. Met een ronde te gaan schoof de Canadees opnieuw binnendoor bij de Zuid-Koreaan.

Knegt zag zijn kans en gleed even later binnendoor bij Sin. Daarmee legde hij beslag op het zilver. Hamelin greep in Sjanghai zijn eerste overwinning van het seizoen.

In de finale greep Knegt en passant ook het Nederlands record. De winnaar van olympisch brons op deze afstand kwam in Sjanghai tot een tijd van 1.23,595 seconden. Daarmee was hij ruim sneller dan de oude toptijd van Niels Kerstholt (1.24,204) uit 2012.

Vierde wereldbekermedaille

Het zilver is voor Knegt al zijn vierde wereldbekermedaille dit seizoen. Later vandaag zou hij daar nog een vijfde aan toe kunnen voegen. Met de mannenploeg komt hij nog in actie in de finale van de aflossing. In het wereldbekerklassement stijgt Knegt naar plaats drie, Sin gaat aan de leiding.

Freek van der Wart wist in Sjanghai niet opnieuw door te dringen tot de top acht. De voormalig Europees kampioen kon het de latere winnaar Hamelin en de Chinees Tianyu Han geen moment moeilijk maken in de kwartfinale. Van der Wart eindigde als vierde en bezet daarmee de dertiende plaats in het afstandsklassement.

Itzhak de Laat won de herkansingen op de 500 meter en verdiende daarmee een kwartfinaleplaats. Daarin werd hij echter in de eerste bocht zodanig gehinderd dat zijn kansen direct verkeken waren. De Laat eindigde als zestiende.

Op dezelfde afstand kwam ook Rianne de Vries dicht bij kwalificatie. Ze won beide voorrondes van de herkansingen, maar werd in de laatste ronde verslagen door de Japanse Moemi Kikuchi. De Vries eindigde als zeventiende.

Migunov

Op de sprint boekte de Rus Dmitry Migunov zijn tweede zege en verstevigde daarmee de leiding in het wereldbekerklassement. De Amerikaan John-Henry Krueger steeg met het zilver naar plaats twee. Het brons was voor de Canadese debutant William Preudhomme. Bij de vrouwen weer het een dubbelslag voor het thuisland. De Chinese Hongshuang Li won, voor haar landgenote Yue Lin.

Op de kilometer bij de vrouwen zegevierde de Zuid-Koreaanse Minjeong Choi voor haar landgenote Suk Hee Shim, die de leiding heeft in de wereldbeker.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan