Tickets
Shop
Tips & Trucs

Welke beschermende kleding draag je bij shorttrack?

Met vier of meer rijders tegelijk in de krappe shorttrackbaan, is beschermende kleding een 'must'. Lees onderstaand overzicht van alle beschermende kleding die je moet dragen bij het shorttracken.

Foto : Soenar Chamid

Helm
Bij alle wedstrijden is het dragen van een deugdelijke, goed passende valhelm verplicht. De helm moet voldoen aan de van toepassing zijnde ASTM-standaard. De helm moet een regelmatige vorm hebben, zonder uitsteeksels. Deze standaard is het resultaat van een testprocedure. Als een helm voldoet aan de gestelde eisen, wordt deze van het keurmerk voorzien. 

Overige bescherming
Verder is het dragen van handschoenen, kniebescherming, scheenbescherming en nekbescherming verplicht. De beide einden van de schaatsbladen moeten zijn afgerond met een straal van ten minste 10 mm.

Snijbestendige kleding
Het dragen van snijbestendige kleding is verplicht bij alle ISU-evenementen en de Olympische Spelen; bij internationale wedstrijden wordt deze kleding aanbevolen. Snijbestendige kleding wordt ook aanbevolen voor (snellere) junioren en senioren. De kleding moet voldoen aan de internationale norm EN388.

De tekening hieronder duidt de plaatsen van het lichaam aan, waar de bescherming moet worden aangebracht Deze pakken zijn gemaakt van Kevlar of Dyneema. Het gebruik van Kevlar is voordeliger, Dyneema is duurzamer. Shorttrackers dragen snijvaste handschoenen waaraan ze zelf vaak nog gladde bolletjes toevoegen op de vingertoppen van de linkerhand, die immers veel over het ijs glijdt.

Pupillen
Voor de pupillen is het dragen van een shorttrackhelm, snijvaste handschoenen, knie-, scheen- en nekbescherming verplicht. Een goedkoop alternatief voor een (dure schaats-) scheenbeschermer is om een voetbalscheenbeschermer te nemen, en daar het hielstuk uit te halen.

 Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan