Tickets
Shop
Tips 19 mrt 2020

Hoe berg je je schaatsen netjes op? 5 tips

Zodra het begint te vriezen zien veel schaatsspeciaalzaken een explosieve stijging van het aantal schaatsen. Aan het einde van een natuurijsperiode gaan de schaatsen weer 'in het vet', althans volgens de gevleugelde uitspraak. De ijzers worden ingevet om roest te voorkomen, maar is dit wel de beste methode? Vijf tips om je schaatsen na het seizoen goed te bewaren.

Foto : Soenar Chamid

1. Maak je ijzers droog
Zorg er ten eerste voor dat de ijzers goed droog zijn. Na gebruik op het ijs dienen ze goed afgedroogd te worden. Thuis kun je dit het beste nogmaals doen omdat zich misschien condens heeft gevormd op het ijzer. Leg ze vervolgens te drogen op een handdoek op een droge plaats. 

2. Slijpen
Laat je schaatsen slijpen en ronden. Bij een volgende vorstperiode hoef je dan niet in de rij te staan. Sowieso moeten schaatsen vaak na een paar keer gebruik weer geslepen worden. Dat willen veel mensen nog wel eens vergeten.

3. Optioneel: inoliën van je ijzers
Als je ijzers netjes afgedroogd zijn kunnen ze in een krant of doek én op de juiste plaats prima bewaard worden tot het volgende schaatsseizoen. Als je toch bang bent voor roest dan kun je je ijzers in oliën. Olie heeft de voorkeur boven vet omdat bij invetten het vocht niet weg kan. Mocht er dan toch wat vocht op de ijzers achtergebleven zijn, dan kunnen ze van binnenuit gaan roesten. Olie verdringt het eventuele vocht en is ook nog eens gemakkelijker te verwijderen. Gebruik WD40 of teflonspray, naaimachine- of smeerolie is ook goed.

 4. Voorkom uitdroging van schoenen
Naast het onderhouden van de ijzers is het ook belangrijk dat de schoenen goed blijven. Leren schoenen kun je insmeren met daarvoor bestemde schoenpoets. Hiermee voorkom je uitdroging en blijft het leer lekker soepel.

5. Opbergen
Het opbergen van je schaatsen kun je het beste op een droge plek doen. Schaatsen roesten nu eenmaal vrij snel. Berg je schaatsen daarom nooit op in de kunststof beschermers of in stoffen hoezen. Daar komt het vocht snel doorheen. De schaatsen kunnen het beste zonder beschermers om worden opgeborgen in bijvoorbeeld een krant. Zorg er voor dat de schaatsen op een droge en verwarmde plaats met weinig temperatuurschommelingen (niet op een kachel) bewaard worden. Bijvoorbeeld op zolder.

 

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan