Tickets
Shop
Nieuws

De combinoor: ideaal voor onervaren schaatsers

Onder recreatieve schaatsers is de combinoor (Noren met een soort ijshockeyschoen) al jaren populair. Logisch, want deze schaats maakt schaatsen op noren voor een groot publiek toegankelijk. Schaatsen.nl zet de voor- en nadelen van de combinoor op een rij.

Rijden op een klassieke noor (met lage of halfhoge schoen) geeft veel bewegingsvrijheid en je kunt hiermee makkelijk diep zitten. Essentieel als je de ambitie hebt om net zo goed te worden als de toppers. Maar niet iedereen streeft dat na.

Met je vrienden meedoen aan een toertocht op natuurijs, kilometers maken op het kanaal bij jou in de buurt of lekker rondjes draaien op de kunstijsbaan; ook dat zijn meer dan goede redenen om schaatsen aan te trekken. En dan kunnen combinoren voor jou de juiste schaats zijn.

Voordelen van de combinoor:

  • Leren schaatsen is met dit type schaats niet moeilijk
  • Door de stevige, hoge schoen kunnen je enkels niet zwikken. Ideaal dus voor onervaren schaatsers en mensen met zwakke enkels en evenwichtsproblemen.
  • De gevoerde schoen houdt je voeten warm
  • Geschikt voor natuur- en kunstijs

Nadelen combinoor

  • Je kunt minder goed ‘diep zitten’ dan met een klassieke noor
  • Je leert minder goed het evenwicht bewaren bij het schaatsen. Overstappen naar klassieke noren is lastiger
  • Op hogere snelheid raak je in de bocht eerder het ijs met je schoen

Klapschaats
De combinoor bestaat al meer dan twintig jaar, maar is pas de laatste jaren echt populair onder beginnende schaatsers. Bekende merken als Viking en Zandstra bieden combinoren aan met verschillende soorten schoenen. Zo heeft Zandstra schaatsen met een wat zachtere schoen en komen zowel Zandstra als Viking met een wat lagere schoen. Deze biedt wel steun aan de enkel, maar geeft toch meer bewegingsruimte dan de hoge schoen.

Combinoren zijn verkrijgbaar als klapschaats en met vaste ijzers. Maar ook hierin is een combinatie mogelijk. Sommige types kun je als klapschaats gebruiken, maar desgewenst de ijzers vastzetten waardoor je met vaste ijzers rijdt.

Benieuwd naar de verschillende modellen en mogelijkheden? Neem eens een kijkje in onze webshop.

Tip: Koop combinoren in je normale schoenmaat.

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan