Tickets
Shop
Nieuws 02 mrt 2021

Wat zijn de meest voorkomende blessures en hoe verminder je de pijn?

Schaatsen is een blessuregevoelige sport en het behoort zelfs tot één van de meest blessuregevoelige sporten ter wereld. Zeker wanneer het vriest en er natuurijs ligt, bevinden mensen zich op glad ijs. Het aantal ziekenhuisopnames na valpartijen op (natuur)ijs ligt tien keer hoger dan bij andere sporten. Wat zijn de meest voorkomende blessures in het schaatsen en welke producten kunnen de pijn verminderen? Dit artikel is samen met Hansaplast tot stand gekomen.

Foto : Hansaplast

Polsblessure
Een polsblessure is een van de meest voorkomende blessures bij het schaatsen. Als iemand tijdens een ritje op het natuurijs ten val komt, wordt de landing meestal opgevangen door de armen. Dat levert regelmatig polsfracturen of zelfs een polsbreuk op. Om de pijn zoveel mogelijk te verlichten of zo'n dergelijke blessure te voorkomen, heeft Hansaplast een polsbrace ontworpen om compressie en ondersteuning te geven aan de pols. Bekijk hier meer informatie over de sport polsbrace.

Rugblessure
Een rugblessure komt voornamelijk bij professionele schaatsers en toerrijders voor, omdat die heel diep en gebogen schaatsen. Bijna alle rugklachten zijn aspecifieke, lage rugklachten. Dit houdt in dat er geen aantoonbare schade is, maar dat je lichaam een soort beschermingsreactie geeft, met als gevolg pijn. Dit gevoel ontstaat vaak door gebrek aan training en stabiliteit in de rug- en buikspieren. Hansaplast speelt daarop in met kinesio tape, die comfort biedt aan spieren en gewrichten. De tape tilt de huid op, zorgt voor ruimte, stimuleert de bloeddoorstroming en doet pijnklachten afnemen. Mocht je meer informatie over kinesio tape willen, kun je hier terecht.

Knieblessure
Je kunt je knie op twee manieren blesseren: door een val of door een draaiende beweging. Een kneuzing of blessure aan de kniebanden komt het vaakst voor. Een kniebrace van Hansaplast biedt extra versteviging rond de knieschijf en helpt om de druk te verminderen. Bovendien verlicht een dergelijke brace de pijn bij een verstuikte knie, een chronische knie-instabiliteit, symptomen van overbelasting, gewrichtspijn en artrose. Meer informatie over de kniebrace vind je hier.

Voet- en enkelblessure
Schaatsen die niet goed zitten, kunnen blessures aan de voeten tot gevolg hebben. Zeker schaatsen die te groot zijn, waardoor de voet te veel beweegt, kunnen een blessure als een verstuiking of breuk aan de enkel mede helpen veroorzaken. Hansaplast Sporttape biedt ondersteuning voor zwakke gewrichten of bij een blessure aan de voet of enkel. Hier vind je hoe je deze sporttape moet gebruiken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan