De ISU experimenteert al jaren met nieuwe onderdelen met als doel de schaatssport aantrekkelijker te maken voor het grote publiek. Bovendien hoopt de internationale schaatsbond dat meer (kleinere) landen zich gaan richten op de teamonderdelen zodat ze de grote schaatslanden in de toekomst meer tegenstand kunnen bieden. Mede daardoor worden de ploegenachtervolging, de massastart en de teamsprint steeds vaker in het World Cup-programma opgenomen.
Dat gaat echter wel ten koste van de traditionele individuele afstanden. Waar de 500 meter tot voor kort standaard twee keer werd verreden, staat deze afstand dit seizoen bij de meeste World Cups nog maar één keer op het programma. Bij de World Cup in Tomaszów Mazowiecki hoefden de schaatsers zelfs niet eens in actie te komen op de 1000 meter en over twee weken staat er in Nagano geen 1500 meter op het programma. Deze rigoureuze beslissingen zijn bij de schaatsers, en met name de specialisten, in het verkeerde keelgat geschoten.
Jorien ter Mors, olympisch kampioen op de 1000 en 1500 meter, vindt het 'erg spijtig' dat ze haar favoriete afstanden tijdens twee World Cups hebben afgenomen. "Ik vind het prima als ze teamonderdelen in het programma opnemen, maar doe die er dan extra bij en schrap geen individuele onderdelen. Dit is gewoon heel jammer", vertelt Ter Mors enigszins geïrriteerd. "De 1000 meter en de 1500 meter zijn de mooiste afstanden, de main course waar de meeste mensen aan meedoen. Deze afstanden horen gewoon standaard in het wereldbekercircuit thuis."
Klassieke schaatsen
Kjeld Nuis en Thomas Krol, teamgenoten bij Team Jumbo-Visma, hebben ook geen goed woord over voor de keuze van de ISU om de 1000 meter in Polen en de 1500 meter in Japan te schrappen. De twee specialisten staan dan ook volledig achter de tweet die hun coach Jac Orie vrijdag de wereld inslingerde ('Wil de ISU de kip met de gouden eieren slachten?'). Nuis, de olympisch kampioen op de 1000 en 1500 meter, spreekt van een kwalijke zaak dat de teamonderdelen steeds meer voorkeur krijgen.
"Ik denk dan: jongens, de mooiste onderdelen met de beste kijkcijfers worden ondergesneeuwd. Dat is toch zonde? Ja, ik vind dit echt heel erg." Ook Krol, wereldkampioen op de 1500 meter en vice-wereldkampioen op de 1000 meter, heeft geen begrip voor de beslissingen van de ISU. "Het slaat echt nergens op. Het klassieke schaatsen is hetgeen waar het in deze sport om draait, daar moet je niet op gaan bezuinigen. Het is schandalig dat de ISU hierin gaat snijden en dat je in plaats daarvan kermisonderdelen krijgt", doelt Krol onder meer op het onderdeel waar hij vrijdag nog goud op won.
Krol nam op de teamsprint de plek in van zijn vriend Kai Verbij, die daardoor voor slechts één afstand naar Polen was afgereisd. Voor de wereldkampioen op de 1000 meter was het echter geen optie om in Nederland te blijven. "Het is eigenlijk heel zonde om hier voor één 500 meter naartoe te reizen, maar aan de andere kant wil ik me op deze afstand graag meten met de wereldtop", aldus Verbij, die het liefst ook een 1000 meter in Polen had gereden. "Het is een beetje dubbel. Op de 1000 meter maak ik kans om te winnen, maar ik weet dat er in Astana en Nagano nog genoeg kansen komen."
Dat de helft van de afstanden in Tomaszów Mazowiecki uit teamonderdelen bestond, vindt Verbij enerzijds bijzonder, maar anderzijds snapt hij ook waarom de ISU voor deze aanpak kiest. "De ISU wil dat meer landen internationaal meedoen. Zo zie je dat een land als China het in één keer heel goed doet op de teamsprint. Dat is leuk om te zien." Van 'kermisonderdelen' wil de sprinter van Team Reggeborgh dan ook niet spreken. "Elk nieuw onderdeel wordt nou eenmaal niet meteen serieus genomen. Dat zag je bij de mass start ook, maar inmiddels zijn er heel veel landen die het serieus nemen."
Wereldbekerklassement
Hoe goed de ISU het misschien ook bedoelt, het wereldbekerprogramma van dit seizoen is voor een aantal schaatsers niet bepaald ideaal. Met name de vierde World Cup in Nagano is een pijnpunt voor de schaatsers, aangezien deze wedstrijd twee weken voor de KPN NK Afstanden plaatsvindt ('er moet ook getraind worden'). Dat er bij deze wereldbeker geen 1500 meter wordt verreden, maakt het voor specialisten als Krol, Nuis en Ter Mors niet aantrekkelijk. "Hoe jammer ik het ook vind, het loont niet om voor één duizend meter dertig uur in het vliegtuig te zitten", aldus Krol.
Voor het wereldbekerklassement komt het ze stiekem nog goed uit ook. "Dan gaat ons klassement in ieder geval niet naar de knoppen." Krol zegt het lachend, maar Nuis vindt het een serieuze zaak. De wereldrecordhouder op de 1000 en 1500 meter schetst een voorbeeld: "Weet je wat heel zonde zou zijn? Wij staan momenteel eerste en tweede in het klassement en zorgen het hele seizoen voor een mooie strijd."
Hij vervolgt: "Stel dat wij een wereldbeker overslaan en daardoor niet mogen meedoen aan de World Cup-finale in Heerenveen, omdat we ons aan het voorbereiden zijn op de WK en EK Afstanden. Dan zouden wij als nummer één en twee van de wereld het klassement niet kunnen winnen, terwijl iemand die altijd meedoet en overal zesde wordt dan wereldbekerkampioen kan worden. Hoe ga je dat uitleggen, ISU?"
Alles over de World Cup in Tomaszów Mazowiecki vind je hier.