Het zijn hoogtijdagen voor Thomas Krol. Een week na zijn eerste wereldbekerzege op de 1000 meter was het in Tomaszow Mazowiecki opnieuw raak voor de 27-jarige rijder van Team Jumbo-Visma. Dit keer zegevierde hij niet op de 1000, maar op de 1500 meter. "Dit is een mooie start, dan druk ik het nog zachtjes uit."

Een dag na het succes op de teamsprint bracht Krol zijn totaal alweer op vier wereldbekerzeges. Voor iemand die tot voor kort geloofde dat hij geen echte winnaar was, mag dat vrij bijzonder genoemd worden. "Nee, het went nog steeds niet", stelde Krol na afloop van zijn derde World Cup-zege van het seizoen. "Elke overwinning is supergaaf en ik vind het waanzinnig leuk om de beste van de wereld te kunnen zijn. Dat is iets waar ik elke keer voor wil strijden."

Krol kon in de laatste rit optimaal gebruik maken van de 'gekke zelfmoordchinees' Zhongyan Ning, die er volgens de Nederlander vol inging om Krol uit zijn ritme te brengen. Dat werkte averechts voor de jonge Chinees, want Krol kon hem in de laatste kruising 'mooi oprapen'. "Dat is ook weleens lekker. Negen van de tien races rijd ik alleen, dus dan is het ideaal om een keer een gangmaker te hebben."

Dat Krol ook nog onder het baanrecord van Denis Yuskov dook, stemde hem helemaal tevreden. Met zijn tijd van 145,76 was hij 0,20 seconden sneller dan zijn teamgenoot Kjeld Nuis, die vorig weekend nog de snelste was op de 1500 meter. "Kjeld was iets te voorzichtig gestart. Hij wilde bij de eerste kruising graag gebruik maken van Patrick Roest, maar die opent niet zo snel als wij dat kunnen. Als je daar al vijf tiende verliest, wordt het voor hem een hele lastige zaak. Ik wist dat ik mijn winst moest pakken op de opening en dat heb ik ook gedaan."

Jaloers
Nuis, die twee ritten eerder vóór winnaar Krol in actie kwam, zag vanaf het middenterrein toe hoe Krol de overwinning voor zijn neus wegkaapte. De tweevoudig olympisch kampioen baalde vooral dat hij te langzaam aan zijn rit was begonnen. Voorafgaand aan de race besprak hij samen met Roest hoe ze de rit zouden aanpakken. "We hebben het ooit eens heel spannend gemaakt dat we na de eerste wissel naast elkaar uitkwamen. Zo'n scenario wilde ik niet nog eens", aldus Nuis.

"Het plan was om bij de eerste wissel achter Patrick te blijven zodat ik achter hem aan kon, maar daardoor opende ik veel te langzaam. Nee, ik kan het hem absoluut niet kwalijk nemen." Hoewel Nuis stiekem wel een beetje jaloers was op de loting van Krol, kon hij na afloop niets anders dan zijn teamgenoot complimenteren met de overwinning. "Hij speelde alles of niets en het werd het alles. Hij heeft de overwinning nergens gestolen, maar bij de laatste kruising had hij wel een voordeel dat hij achter iemand aan kon." 

Na twee World Cups is de stand tussen Nuis en Krol dus in evenwicht. De olympisch kampioen en de wereldkampioen zijn van plan om er het hele seizoen een mooie strijd van te maken. "Als ik de volgende keer harder open, pak ik hem gewoon", verzekerde Nuis. Krol zei het wat voorzichtiger: "Ik hoop zo vaak mogelijk te winnen en daar doe ik elke week mijn uiterste best voor."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 24 nov 2019 om 11:28