Tickets
Shop
Marathon 13 jan 2024

Sponsor Edward van Dijk: 'Vergoedingssom voor weggeplukte marathontalenten'

De smaakmaker in het marathonpeloton van de beloften, Wisse Slendebroek, vertrekt na dit seizoen van Okay-Interfarms naar de ploeg van Jillert Anema. En Christian Haasjes (Sprog) lijkt volgende winter verder te schaatsen in het oranje-blauw-rode tricot van Bouwselect. Talenten die van kleinere teams switchen naar een topformatie, gratis en voor niets. "Moet niet kunnen", vindt Edward van Dijk, met zijn bedrijf Okay een voorname geldschieter. Hij zou graag zien dat er een vergoedingssom wordt betaald voor het 'opleiden'.

Foto : Timsimaging

Wisse Slendebroek. Nieuw, gretig, en kijkend naar de recente uitslagenreeks, een marathonrijder met een grote toekomst. Nu nog van Okay-Interfarms, voor zover je van bezit mag spreken. “Ik zeg tegen m’n vrouw, ik ga even naar Tilburg. ‘Wat wil je daar dan doen?’, vroeg ze. ‘Normaal ga je nooit zo ver weg voor een wedstrijd’. Ik zeg: ja, maar ik wil die Wisse Slendebroek zien, die meedoet als belofte bij de A's in een doorstroomwedstrijd. Gewoon eens kijken hoe hij zich daar houdt… Ik heb hem dezelfde avond nog vastgelegd. We kunnen jou beter maken, vertelde ik Wisse…”

Dat was Edward van Dijk, van de week aan de telefoon. Het marathonseizoen draait op volle toeren, en schakelt zo door naar echt natuurijs, op zo’n 1200 kilometer van Nederland. Die Slendebroek, met hem is het bijzonder voortvarend gegaan. Winnaar van vier marathons bij de beloften, leider in het klassement van de cup en niet zo eenvoudig meer te achterhalen. “Maar we zijn hem wel kwijt straks. Die vertrekt helaas naar Royal A-ware. Hij zegt nooit onder andermans duiven te schieten. Nou, nu dus wel. Na zes wedstrijd belde hij achter Wisse aan. Ik heb hem er ook over aangesproken.”

Smaakmaker bij de beloften en volgend jaar voor Jillert Anema op het ijs: Wisse Slendebroek. | Foto : Timsimaging

Nee, het zat en zit ’m niet lekker, de handige ondernemer die prima boert met zijn keten van winkels in vrijetijdskleding. Hij financiert er zijn grote hobby mee, marathonschaatsen, en gaat er prat op oog te hebben voor talenten, zoals Slendebroek. “Ik heb er weer twee in het vizier, voor volgend seizoen.” Gelukkig, ondanks het inpikken van Wisse door een grotere formatie, blijft Van Dijk enthousiast.

“Ik heb me wel kwaad gemaakt hoor, over die zogenoemde topteams – A-ware, Reggeborgh en Jumbo – want ze doen helemaal niets aan opleiden. Niks geen beloften, maar wel na zes, zeven races de beste rijder ophalen bij ploegen die wél geld steken in jonge gasten. Dat steekt me. En Jillert weet het, omdat ik het zo tegen hem heb gezegd. Het is de taak van de grote stallen, nieuwe rijders op te leiden. Wat ik doe, kost me zo 10.000, 15.000 euro per schaatser, per jaar aan trainers, fysio’s, reizen, ijshuur en kleding. Dan word je niet blij als je na zes ritten in de gaten hebt dat er iemand wordt weggeplukt. Laat me duidelijk zijn: ik zie het ook een beetje als ons werk om beloftevolle mannen beter te maken. Zo gaat dat ook met een leuk voetballende speler van Heracles die door Ajx, Feyenoord of PSV wordt gebeld. Je houdt hen niet tegen. Maar moet het altijd maar voor niks gaan? Betaal tenminste een vergoedingssom.”

Van Dijk zegt binnenkort een kop koffie te drinken met Anema om over de kwestie te praten. Die beaamt dat en licht zijn kant van het verhaal toe. Het probleem zit ’m volgens de Friese coach van Team Albert Heijn Zaanlander (en dus ook Royal A-ware) in de gebrekkige doorstroming van talenten naar de top. Over Slendebroeks aanstaande transfer: “Iedereen denkt dat zo’n jongen een jaar langer moet blijven, terwijl wij een heel goede score hebben als het gaat om opleiden. Ik redeneer dan juist van hoe sneller wij een rijder hebben, des te beter dat is voor zijn ontwikkeling. Met een vergoedingssom ben ik het niet eens. Ik kan me wel iets voorstellen bij een samenwerking 'in natura'.”

Jillert Anema ziet meer in een samenwerking 'in natura', rondom de overgang van een talent naar een topploeg. | Foto : Timsimaging

Anema doelt bijvoorbeeld op het tijdelijk onderbrengen van rijders (die nog beter moeten worden om het topniveau te halen) bij het andere team. Hij haalt oud-marathonman Christijn Groeneveld (gestopt in 2015) aan. “Die reed telkens als knechtje rond, ging sprintjes aantrekken en die reed niet voor zichzelf. Ondertussen zagen we in de trainingen dat hij dusdanig hard op kop schaatste dat we vonden dat hij ook voor de eerste plek moest rijden
Toen is afgesproken bij een ploeg te rijden waar hij de beste was, om te leren als kopman tre fungeren. Het seizoen erna zou hij terugkeren. Zo is het gebeurd.”

Peter de Vries, teambaas van Jumbo-Visma, zou graag eerst het begrip opleidingen goed willen definiëren. “Wat hoort daarbij, welke kosten zijn ermee gemoeid? Punt twee: Okay-Interfarms is geen kleine ploeg, als je tien man onder contract hebt van wie je Bart Swings per wedstrijd betaalt. Er zijn veel kleinere teams die eerder iets van dit onderwerp zouden moeten vinden. Ik hoor her en der ook de geluiden hierover. Houd het simpel. Ben je een bescheiden ploeg, vertel je rijders dan het volgende: wij bieden je faciliteiten om bij ons te schaatsen. Mocht je na een jaar of twee zoveel beter zijn geworden dat een groter team je wil overnemen, dan vinden wij het reëel dat je ons een bepaald bedrag betaalt. Zo’n passage zou ik in een contract opnemen”, is De Vries van mening.

Mart Bruggink stopt ermee na dit seizoen
Natuurijsspecialist Mart Bruggink van Bouwselect/ De Haan Westerhoff zet na dit seizoen een punt achter zijn lange marathoncarrière. De 35-jarige Tubbergenaar heeft er dan veertien jaar in de Topdivisie opzitten. Zijn beste prestaties kwamen steevast tot stand op het natuurijs, en dan met name in Oostenrijk en Zweden. Het meest aansprekende resultaat was de overwinning op het Open NK in 2019, op de Weissensee. Na 150 kilometer versloeg hij Willem Hoolwerf en Sjoerd den Hertog. Een maand later pakte hij de tweede plaats mee in de vijfde Grand Prix in Lulea. Het seizoen erop liet Bruggink opnieuw van zich horen. Hij reikte tot het podium van het Open NK (3e), nadat hij in de Aart Koopmans Memorial als tweede was afgevlagd.

Ook Anton Ketellapper zegt de marathonsport vaarwel. De ploegleider van Bruggink stopt vanwege tijdgebrek.

“Ik snap dat het zuur is voor Edward. Wisse zou op zijn beurt ook kunnen nadenken en Van Dijk vragen hoe die zijn toekomst ziet bij Okay, zodra hij een aanbod van een andere ploeg krijgt. Misschien zegt Edward dan: ‘We gaan overleggen met de teamleiding of je volgend jaar voor de A-selectie kunt uitkomen’. En hij legt hem een nieuwe, betere aanbieding voor.”

Peter de Vries: eerst een definitie van opleidingen geven. | Foto : Timsimaging

Zelf een schaduwteam uit de grond stampen (Wat Anema van plan is, red.) is bij Jumbo niet aan de orde. “Ik heb het vorig jaar een keer geopperd, maar dat kan nu zeker niet in verband met de kosten die dat met zich meebrengt. We staan als schaatsploeg net op eigen benen (los van de wielerploeg, red.). Voor Sven Kramer en Jac Orie (de tweekoppige leiding, red,) is het eerst alle hens aan dek om te zorgen dat financieel alles blijft zoals het is. Dat komt overigens in orde hoor”, voegt hij eraan toe. "Je moet je overigens afvragen of een systeem van marathonteams met opleidingsploegen eraan gekoppeld moet nastreven, want er zijn lang niet voldoende talenten om die ploegen dan op te vullen. En dan bedoel ik rijders in wie er echt muziek zit, zoals Wisse Slendebroek. Van hem zijn er geen tien in het Beloftepeloton. De doorstroming verdient wel ons aller aandacht, al vind ik dat met name de schaatsbond naar zou moeten kijken, bijvoorbeeld door een x-percentage van de licentiekosten die de A-teams betalen aan te wenden voor die ontwikkeling. Dat kan interessant zijn.”

Vanavond gaat het marathonspektakel weer verder onder een dak, en wel in Thialf. Alle info vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan