Tickets
Shop
Langebaan 05 jan 2024

Lees terug: Liveblog - Groenewoud en Nuis pakken goud op EK Afstanden

Internationaal schaatsspektakel dit weekend in Thialf! Tijdens het EK Afstanden meten de beste schaatsers uit heel Europa zich met de Nederlandse top. Wordt het een oranje weekend? Volg het rechtstreeks in ons liveblog met op de tweede dag de teamsprint vrouwen, de ploegenachtervolging mannen, de 3000 meter voor vrouwen en de 1000 meter voor mannen.

Foto : Soenar Chamid
  • Alle informatie over het EK Afstanden staat hier.
  • Uitslagen en lotingen staan hier.

21:55 uur
Tot zover het liveblog van de eerste EK-dag in Heerenveen. Morgen zijn we er uiteraard weer bij, dan met de teamsprint voor mannen, 500 meter voor vrouwen, 5000 meter voor mannen en de 1500 meter voor vrouwen. 

21:52 uur
Een fenomenale slotronde brengt Kjeld Nuis naar het goud! Hij verslaat de jonkies met 1.07,87 en is voor het eerst Europees kampioen op de 1000 meter. Jenning de Boo wordt tweede, Tim Prins derde. 

21:49 uur
Tim Prins is iets langzamer in de opening en rijdt een gelijke volle ronde, maar komt net tekort om naar de koppositie te gaan. Met 1.08,20 staat hij voorlopig tweede.

21:45 uur
Geen nieuwe stunt van De Boo? Hij komt in 1.08,14 aan de finish. Dat is nu genoeg voor de snelste tijd, maar wel flink langzamer dan wat hij hier op het NK liet zien.

21:38 uur
David Bosa en Piotr Michalski komen niet aan de tijd van Kania. Nu is het tijd voor Jenning de Boo.

21:37 uur
Vier ritten gehad, vooralsnog weinig bijzonders: Marek Kania uit Polen is de leider met 1.08,83.

21:33 uur
In de voorlaatste rit start Kjeld Nuis, winnaar van twee World Cups dit seizoen. De routinier zal getergd zijn om zijn jonge teamgenoten deze keer weer te verslaan. Op het NK eindigde hij achter De Boo én Tim Prins.

21:29 uur
Zo meteen aan de start: Jenning de Boo. De tiener is op slag favoriet voor de Europese titel na zijn doorbraak op het NK Afstanden. Hier lees je alles over de opmars van de Groninger.

21:28 uur
De eerste reactie van Marijke Groenewoud bij de NOS. “Die Europese titel, daar kwam ik voor. Het ging de hele week al makkelijk, ik wilde er hard ingaan en kon dat aardig volhouden”, aldus Groenewoud. “Je weet als je zo snel begint, dat de tijden iets oplopen. Dat was nu ook zo, maar kon de schade beperken. Ik probeer mijn eigen race te rijden, zat ver voor Wiklund maar moest onder de tijd van Schouten.” 

21:20 uur
Wie komt dan in aanmerking voor het podium? Damian Zurek is een man om rekening te houden, Havard Lorentzen is nog zo’n figuur die vaak kan pieken op het juiste moment. Outsider is Hendrik Dombek, de Duitser die tijdens de laatste World Cup goed reed op de kilometer. Hij werd in Polen vijfde. De Nederlanders verslaan is nog een ander klusje voor Dombek. 

De bepalende ritten op deze 1000 meter: 
Rit 6: Jenning de Boo – Hendrik Dombek 
Rit 7: Cornelius Kersten – Alessio Trentini 
Rit 8: Moritz Klein – Tim Prins 
Rit 9: Kjeld Nuis – Marten Liiv 
Rit 10: Damian Zurek – Havard Lorentzen

21:17 uur
Het slotstuk van de dag, de 1000 meter voor mannen. Drie Nederlanders aan de start, allen uit de stal van Gerard van Velde. Jenning de Boo werd vorig weekend op sensationele wijze kampioen met 1.07,36 voor Tim Prins en Kjeld Nuis. Deze drie mannen hebben ook de beste seizoenstijden gereden. Geen enkele andere Europeaan komt voor in de top-twintig. 

21:16 uur
De eerste reactie van Marijke Groenewoud laat nog even op zich wachten. De Friezin krijgt eerst de medaille omgehangen en zal het Wilhelmus aanhoren vanaf de hoogste trede van het podium. 

21:11 uur
Het is ook nog eens een mooi persoonlijk record voor Groenewoud, die haar eerste individuele internationale titel haalt. 

Uitslag 3 kilometer - vrouwen:
1. Marijke Groenewoud - 3.56,27
2. Irene Schouten - 3.58,70
3. Ragne Wiklund - 3.59,09.

21:10 uur
Een sensationele 3 kilometer brengt Marijke Groenewoud haar eerste Europese titel! Met 3.56,27 maakt ze niet alleen tegenstandster Ragne Wiklund onschadelijk, maar is ze ook ruim sneller dan teamgenotes Irene Schouten en Elisa Dul. 

21:05 uur
De snelste tijd van Irene Schouten, maar van harte ging het niet. De Noord-Hollandse vecht zich naar 3.58,70. Ze verslaat teamgenote Elisa Dul nipt, zij komt in een persoonlijk record aan de meet: 3.59,30.

20:59 uur
De laatste twee ritten gaan ons meer duidelijk maken over de medailles: Elisa Dul rijdt zo dadelijk tegen Irene Schouten, Marijke Groenewoud treft Ragne Wiklund in de laatste rit. Lollobrigida staat nog steeds aan de leiding.

20:45 uur
Francesca Lollobrigida is in de baan, de Italiaanse die vorig jaar moeder werd en heel snel terugkeerde. Eerder verscheen op deze site een verhaal met haar, klik hier. Zij finisht in een tijd van 4.00,96, een keurige tijd. Ze is halverwege ruim de snelste.

20:40 uur
De omstandigheden zijn dit weekend niet optimaal in Thialf, maar voor het EK pakken we toch stiekem het baanrecord erbij. Die staat op naam van Irene Schouten (3.54,04), gereden in november 2022. De Noord-Hollandse heeft acht van de snelste tijden in Thialf gereden, de andere drie vrouwen die in het rijtje staan zijn Natalia Voronina, Ragne Wiklund en Martina Sablikova. 

20:38 uur
Sandrine Tas klokt de snelste tijd: 4.14,19. Het is nog even wachten op de ritten die echt tellen.

20:36 uur
Overigens zien we Martina Sablikova dit weekend niet aan de start, voorheen toch een vaste waarde op het podium op deze afstand. 

20:32 uur
We beginnen met twee persoonlijke records op de 3 kilometer: 4.14,52 voor de Noorse Aurora Grinden Løvås, 4.14,63 voor Maira Jasch uit Duitsland.

20:25 uur
De vijf snelste seizoenstijden staan allemaal op naam van Nederlandse vrouwen. Drie van hen (Schouten, Marijke Groenewoud en Elisa Dul) starten namens Nederland op dit onderdeel. De grootste concurrente? Dat moet Ragne Wiklund zijn. Haar beste tijd van dit seizoen staat op de zesde plaats in de ranking, maar de Noorse is sinds 20 november 2022 ongeslagen op de 3 kilometer. Toen werd ze tijdens de World Cup in Thialf verslagen door Schouten en Isabel Weidemann.

20:21 uur
Tijd voor acht ritten van de 3 kilometer. Ook op deze afstand is Nederland nog ongeslagen in EK-verband. De eerste twee editie werden gewonnen door Esmee Visser, twee jaar geleden was de 3 kilometer een prooi voor Irene Schouten. Zij is momenteel ook de vrouw in vorm. Afgelopen weekend pakte ze drie Nederlandse titels op het Daikin NK Afstanden en won ze op Nieuwjaarsdag ook nog eens het NK Marathon. 

20:18 uur
Brons, maar weinig blijdschap bij de mannen van Nederland... “Ik begon iets te langzaam om de Italianen te pakken, dat is jammer”, zegt Bosker bij de NOS. Hij kijkt met bewondering naar de tijd van Noorwegen: “Wat zij rijden is bizar, ze zetten een enorm uitroepteken. We moeten hard aan de bak om überhaupt in de buurt te komen, maar op dit moment zijn we niet goed genoeg.” Volgens Bart Hoolwerf ligt de sleutel in de training: “Ik train hier niet specifiek op, ben nog steeds zoekende naar de goede positie. De laatste twee ronden ging ik naar de kloten. Ik moet hier meer energie in steken, hopelijk sluiten meer rijders aan.” De teruggekeerde Huizinga ziet: “Het gaat niet hard genoeg, ons niveau moet omhoog.”

20:06 uur
Bosker, Hoolwerf en Huizinga leggen het af tegen de Italianen en komen lang niet in de buurt van de Noren. Het wordt brons voor Nederland, zilver voor Italië en goud voor de nieuwe wereldrecordhouder Noorwegen.

20:04 uur
Nederland komt lang niet in de buurt van het goud, zoveel is halverwege duidelijk.

20:02 uur
Kunnen Bosker, Hoolwerf en Huizinga de Nederlandse eer weer hooghouden? Er is veel aan gelegen. In de drie voorgaande edities van het EK Afstanden bleven de Nederlandse mannen ongeslagen op dit onderdeel. Komt er een vierde goud op rij? 

20:01 uur
Een nieuw wereldrecord ploegenachtervolging voor de Noren! Sander Eitrem, Peder Kongshaug en Sverre Lunde Pedersen komen in 3.34,22 aan de finish en rijden het wereldrecord van de Amerikanen (3.34,47, gereden in 2021) uit de boeken.

19:59 uur
Geen happy end voor de Belgen. Na een goede start eindigt het in mineur door een valpartij van Jason Suttels, de derde man in de trein. 

19:56 uur
Nu aan de start: België. Onze zuiderburen doen voor het eerst op een groot internationaal toernooi mee aan dit onderdeel. Bart Swings is uiteraard de kopman, maar met Jason Suttels en Indra Medard zijn er twee bekende inlineskaters die het ijs betreden. Suttels werd afgelopen zomer Europees kampioen op de marathon, Indra Medard rijdt in Nederland voor Team Sprog de marathons. En Swings? Die behoeft inmiddels geen introductie meer...

19:55 uur
De eerste rit van de team pursuit is achter de rug. Polen verslaat Frankrijk met een minimaal verschil: 3.45,74 voor Polen. 

19:54 uur
De opstelling van de Nederlandse ploeg bestaat vanavond uit vaste waarde Marcel Bosker met Bart Hoolwerf en Chris Huizinga. Die laatste maakte rond de eerste World Cup kenbaar niet meer mee te willen doen omdat hij zich volgens Ritsma ‘te goed voelde’, maar afgelopen week werd bekend dat de betrokken partijen na een gesprek tot elkaar zijn gekomen.

19:52 uur
Nederland neemt het vandaag in de laatste rit op tegen Italië, op papier de favorieten voor de titel. Dit is het volledige rittenschema voor de team pursuit:
Rit 1: Frankrijk – Polen
Rit 2: Noorwegen - België
Rit 3: Italië - Nederland
 

19:51 uur
Nog even de reactie van de Nederlandse vrouwen: Marrit Fledderus en Femke Kok hadden geen idee dat ze Rijpma-de Jong kwijt waren. De vrouw van Jumbo-Visma zegt zelf: “Ik zat er met de start best goed achter, voor de bocht moest ik iets inhouden. En vanaf dat moment waren ze weg, vervolgens heb ik er de hele rit achteraan gereden. Ik had liever meteen achter Femke gezeten in de slipstream. Ik moest mezelf iets sparen, anders had ik dat aan het eind moeten bekopen. Het kwam gelukkig goed, maar had het graag anders gewild.”

19:47 uur
Het volgende onderdeel: De ploegenachtervolging voor mannen. Dat is voor Nederland een verhaal apart: eigenlijk altijd al, maar zeker het afgelopen jaar. In de zomer maakte de motor van de ploeg, Patrick Roest, bekend niet langer deel uit te maken van het toptrio (met Marcel Bosker en Beau Snellink) dat vorig jaar in Thialf nog wereldkampioen werd. Hij kon zich niet vinden in de koers van bondscoach Rintje Ritsma.

19:42 uur
Goud voor Nederland! Wat een bijzondere rit van de Nederlandse vrouwen, Antoinette Rijpma-de Jong kan de andere twee niet volgen bij de start en rijdt vrijwel de hele race alleen. Het is genoeg voor goud. Polen pakt het zilver, Noorwegen het brons.

19:40 uur
Een flinke verbetering in de tweede rit. Polen wint de race in 1.28,06. Noorwegen staat momenteel tweede met 1.28,83. Nederland en Duitsland verschijnen nu op het ijs.

19:37 uur
Tsjechië opent het bal met een 1.35,44. Dat is een seconde boven het nationale record.

19:25 uur
Het eerste startschot heeft geklonken: Tsjechië is de eerste ploeg op de teamsprint, een van de vijf teams op dit onderdeel: Nepokojova, Korvasova en Kursova gaan zo van start.

19:22 uur
Rintje Ritsma gaf voorafgaand aan het EK Afstanden een interview aan de NOS. De bondscoach verwacht vanavond geen EK-goud tijdens de ploegenachtervolging. "Italië en Noorwegen zijn twee heel sterke landen", zegt hij. "Als wij het podium pakken, doen we het redelijk goed. Als we met die landen enigszins de competitie kunnen aangaan, doen we het heel goed."

De opstelling van vanavond reed nooit eerder samen in wedstrijdverband. Chris Huizinga, Bart Hoolwerf en Marcel Bosker moeten het voor Ritsma doen: "Ik denk dat er een goed team staat, maar het zal lastig zijn om voor de overwinning te gaan", vervolgt hij. "Het loopt drie, vier rondjes heel goed. De jongens hebben veel rust in de trein en de snelheid is er. Dan is het afhankelijk van de laatste rondjes wat de uitslag gaat worden."

19:04 uur
Vanavond staan er vijf ploegen aan de start op dit onderdeel. Nederland neemt het in de laatste rit op tegen Duitsland. Tsjechië moet de spits afbijten zonder tegenstander, de tweede rit is een treffen tussen de drie snelste vrouwen van Polen en Noorwegen. 

18:46 uur
De Nederlandse equipe bestaat vanavond uit Femke Kok, Marrit Fledderus en Antoinette Rijpma-de Jong. Dat drietal pakte in december nog zilver tijdens de World Cup in Stavanger. Zij moesten toen de Amerikaanse vrouwen voor zich dulden. Het wereld- en nationaal record dateert van 13 februari 2020. Een tijd van 1.24,02 werd toen gereden door Femke Kok, Jutta Leerdam en de inmiddels gestopte Letitia de Jong. 

18:29 uur
We beginnen het EK Afstanden vandaag met de teamsprint voor vrouwen, een onderdeel waar Nederland in de eerste drie edities van dit toernooi nog geen goud won. In 2018 en 2020 waren de Russische vrouwen het snelste, zij zijn er dit jaar vanzelfsprekend niet bij. Polen won de vorige editie in 2022, Nederland deed toen niet mee aan dit relatief nieuwe onderdeel. 

17:35 uur
Tickets voor het EK Afstanden vlogen als warme broodjes over de toonbank. Organisator House of Sports maakte vrijdag melding dat de zaterdag en zondag uitverkocht zijn. Voor de vrijdag waren nog wel een paar kaartjes verkrijgbaar. Het betekent dat de schaatsfans dit weekend weer volop uitlopen voor de actie.

17:33 uur
De voltallige Nederlandse selectie bestaat dit weekend uit twintig schaatsers, tien vrouwen en tien mannen. Deze vrouwen en mannen zien we vanavond in actie:
Teamsprint vrouwen: Marrit Fledderus, Femke Kok, Antoinette Rijpma-De Jong. Reserves: Isabel Grevelt, Elisa Dul
Ploegenachtervolging mannen: Bart Hoolwerf, Marcel Bosker, Chris Huizinga. Reserve: Wesly Dijs
3000 meter vrouwen: Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Elisa Dul. Reserve: Joy Beune.
1000 meter mannen: Jenning de Boo, Tim Prins, Kjeld Nuis. Reserve: WeslyDijs. 

17:22 uur
Welkom in het liveblog van het EK Afstanden, het grootste en enige internationale toernooi van deze winter op Nederlandse bodem. Drie dagen lang rijden de beste schaatsers van Europa tegen elkaar in Thialf. Dit toernooi zou oorspronkelijk in het Russische Kolomna gehouden worden, maar de ISU heeft daar door de Russische oorlog in Oekraïne een stokje voor gestoken. Zo mogen de Nederlandse fans dit weekend toch genieten van het schaatsspektakel. 

Vanavond staan er vier onderdelen op het programma: 
19:35: Teamsprint vrouwen  
19:51: Team Pursuit mannen  
20:26: 3000m vrouwen  
21:30: 1.000m mannen 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan