Tickets
Shop
Marathon 10 jan 2024

Lars Woelders: Steeds beter volgens hetzelfde recept

Het jaar 2024, amper tien dagen oud, is goed begonnen voor Lars Woelders. Op het Daikin NK Marathon op Nieuwjaarsdag boekte hij zijn tot dan toe beste resultaat bij de grote mannen: zevende in de tumultueuze finale in Leeuwarden. Gisteren zat hij in Winterswijk mee in de elite-kopgroep en vervulde hij een rol die uitstekend bij hem past. Het resultaat, weer prima: vijfde. Woelders zit prima op zijn plek bij Okay-Interfarms en heeft zekerheid voor de toekomst.

Foto : Neeke Smit

De primeur op natuurijs en het NK in Leeuwaren waren voor Woelders (21) goede kansen zich in de kijker te rijden, maar stiekem was hij daar in de eerste seizoenshelft al mee begonnen. “Een aantal top-tien plekken had ik al, maar dit is mijn beste uitslag tot nu toe”, vertelt Woelders vanuit het ouderlijk huis in Gramsbergen waar hij de nacht doorbracht na het spektakelstuk in Winterswijk. Hij kroop een beetje in de rol van zijn oudere ploegmakker Jeroen Janissen, die door ziekte afwezig was tijdens de eerste marathon op natuurijs. “Ik was afgelopen weekend in Tilburg wat minder door verkoudheid, maar toen ik eenmaal op het ijs stond in Winterswijk voelde het gewoon heel goed.” 

In het zog van de erkende hardrijder Jorrit Bergsma kroop hij mee in de kopgroep die een ronde voorsprong pakte en vocht om de dagzege. “Aanvallen, dat vind ik wel leuk ja... Een sprint heb ik niet echt, dus daar moet ik het ook van hebben”, vervolgt Woelders, die de finale naar eigen zeggen beter had kunnen uitspelen. “Zoveel lawaai, zoveel publiek, ik kon Ron (Neymann, coach van Okay-Interfarms red.) niet verstaan. De sprong naar Niels Overvoorde was niet slecht, maar het werd dichtgereden omdat Jumbo niet mee was”, analyseert hij zijn eigen koers. “Eigenlijk had ik positie moeten kiezen achter Jorrit, dat ik niet direct sprong toen hij ging was de verkeerde beslissing.”

Sterk in Winterswijk, actief op het NK: Lars Woelders heeft zijn plek in de Topdivisie verdiend. | Foto : Neeke Smit

De achtervolgende groep, aangevuurd door de sprintende Christian Haasjes, kwam nog dichtbij, maar de podiumplekken waren vergeven. “Ach”, zegt Woelders. “De vijfde plek, tot nu toe mijn beste resultaat. Een leermoment, hiermee moet ik tevreden zijn.” Nadat hij een langebaancarrière nastreefde bij Talentned, sloot de man uit Gramsbergen vorig jaar aan bij Okay-Interfarms. “Na de eerste zomer trainen met deze ploeg ging het al best goed, afgelopen jaar heb ik hetzelfde recept gevolgd en dat werkt: Een jaar ouder, een jaar sterker. Het programma van Ron en Bart (de Vries, red.) slaat aan. Ik voel en zie dat ik beter ben geworden, dat is mooi te zien.” 

De eerste kans om het tactisch iets anders aan te pakken dan in Winterswijk, volgt woensdagavond al als het marathonpeloton in het Groningse Noordlaren mag aantreden. Ja, mooi hè”, glundert Woelders. “In 2021 reed ik daar voor het eerst tussen de A’s, dat was een leuke wedstrijd. Het baantje ligt mij wel, het is met 333 meter wat korter. Meer hectiek, meer chaos. Dat kan in je nadeel werken, maar ook in je voordeel. De positie in het peloton zal vanavond heel belangrijk zijn”, blikt Woelders alvast vooruit. 

Hij doet dat met de wetenschap dat hij zijn ja-woord gegeven heeft aan Okay-Interfarms, de komende twee jaar zit hij in principe gebakken. “Ik heb nog niets getekend”, benadrukt hij. “Mondeling heb ik toegezegd dat ik langer blijf, ik heb het erg naar mijn zin bij de ploeg en wil graag onderdeel blijven van deze club. Maar het is pas officieel als de handtekening gezet is.” 

Meestal worden de deals voor het nieuwe marathonjaar beklonken op de Weissensee, maar Okay-Interfarms is er vroeg bij dit jaar. Naast Woelders heeft ook Yves Vergeer mondeling akkoord voor nog eens twee jaar. Waar het team hoogstwaarschijnlijk afscheid neemt van Wisse Slendebroek, wordt Jorian ten Cate overgeheveld naar de A-ploeg. Bart Swings heeft toegezegd dat hij volgend seizoen voor de ploeg van Van Dijk wil blijven koersen. De Vlaming rijdt zes marathons voor het collectief dat hij dit seizoen al drie overwinningen bezorgde. 

Informatie over de natuurijsmarathon in Noordlaren staat hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan