Tickets
Shop
Eerste natuurijsmarathon 10 jan 2024

Lees terug: Liveblog - Natuurijsmarathons in Winterswijk en Noordlaren

Het vriest in Nederland, dus er is sprake van schaatskoorts! Op dinsdagavond schreven Marijke Groenewoud en Harm Visser de eerste natuurijsmarathon van deze winter op hun naam. Het is nog de vraag of er een meerdaagse komt, Haaksbergen is wegens tegenvallende ijskwaliteit afgehaakt.

Foto : Lotte Bolhuis

21:50 uur
De koers in Noordlaren is gereden! 

Uitslag dames
1. Marijke Groenewoud
2. Lianne van Loon
3. Esther Kiel

Uitslag heren
1. Evert Hoolwerf
2. Jordy Harink
3. Harm Visser

18:47 uur
Marijke Groenewoud - gisteravond winnares in Winterswijk - heeft vanavond nog een extra teamgenote aan de start: Maaike Verweij doet mee voor Albert Heijn Zaanlander. Zij won hier de wedstrijd twee jaar geleden. Irene Schouten is net zoals gisteren afwezig.

17:46 uur
Het lijkt er sterk op dat de marathon vanavond in Noordlaren voorlopig de laatste is. Vanuit de verenigingen die zich kandidaat gesteld hebben is er weinig mogelijkheid voor nog een wedstrijd op donderdag. Op vrijdag is er nog een kleine kans, maar dat is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.

17:17 uur
Noordlaren was in het verleden zeven keer het toneel van de eerste marathon en vanavond voor de tweede keer locatie van de tweede wedstrijd. In 2018 werd overdag de marathon gereden, winnaars toen waren Simon Schouten en Beau Wagemaker. De erelijst van overige jaren:

2021: Bart Hoolwerf en Maaike Verweij
2019: Simon Schouten en Rixt Meijer
2018: Simon Schouten en Beau Wagemaker (tweede)
2017: Simon Schouten en Lisa van der Geest
2013: Bob de Vries en Mariska Huisman
2012: Erik-Jan Kooiman en Marita Hut
2010: Bob de Vries en Foske Tamar van der Wal
2002: Kurt Wubben en Jenita Hulzebosch

14:58 uur
In Noordlaren zijn de voorbereidingen op de tweede natuurijsmarathon van deze winter in volle gang. De sponsorborden hangen, de kussens aan weerszijden van de 333-meterbaan worden inmiddels geplaatst. Het ijs ligt er prachtig bij, de temperatuur net onder het vriespunt. 

Er wordt hard gewerkt om alles klaar te krijgen voor de start van de marathon om 19.00 uur.

10:48 uur
De vrouwenkoers start vanavond om 19.00 met aansluitend om 20.15 uur de mannen.

10:41 uur
Het marathonpeloton kan woensdag de reis naar Groningen maken. In Noordlaren is de ijsbaan goedgekeurd om vanavond de tweede marathon te rijden. De baan zou aanvankelijk nog een deel van de dag geopend zijn voor publiek, maar nu is besloten dat de baan dicht blijft om het ijs te sparen voor de marathon.

22:25 uur
Een domper na een prachtige avond natuurijs: geen marathon op woensdag in Haaksbergen wegens tegenvallende ijskwaliteit. Overigens is een wedstrijd nog niet uitgesloten, Noordlaren heeft zich aangeboden als kandidaat. Woensdagochtend bekijkt de KNSB of er een koers gereden kan worden op het Groningse ijs.

21:30 uur
Een ouderwets zware koers bij de mannen met de verwachte winnaar: Harm Visser.

Uitslag mannen:
1. Harm Visser
2. Christian Haasjes
3. Peter Michael
4. Luc ter Haar
5. Lars Woelders
6. Niels Overvoorde
7. Jorrit Bergsma
8. Gary Hekman
9. Jorian ten Cate (winnaar pelotonsprint)
10. Homme Jan de Groot

20:15 uur
Geen kopgroepen, geen late aanvalsters bij de vrouwen. Marijke Groenewoud wint de koers bij de vrouwen voor Esther Kiel en Lianne van Loon.

Uitslag vrouwen:
1. Marijke Groenewoud
2. Esther Kiel
3. Lianne van Loon
4. Elsemieke van Maaren
5. Janne Berkhout
6. Hilde Noppert
7. Tessa Snoek
8. Merel Bosma
9. Beau Wagemaker
10. Gioya Lancee

18:35 uur
Tot zover het liveblog voor dit moment, we zullen vanaf nu mondjesmaat updates plaatsen. De wedstrijd is te volgen via de livestream op deze site, commentaar is van NOS-verslaggever Herbert Dijkstra. Klik hier voor de livestream.

18:21 uur
De topscorer bij de vrouwen is vanavond afwezig: Irene Schouten (Albert Heijn Zaanlander). Zij won dit seizoen al vijf keer. Marijke Groenewoud (Albert Heijn Zaanlander) is er wel, zij won tweemaal. Esther Kiel, Ineke Dedden (beiden BDM-BTZ), Arianna Pruisscher en Bente Kerkhoff (beiden Albert Heijn Zaanlander) zijn de andere winnaressen van dit seizoen. 

18:09 uur
Vanzelfsprekend is er dit seizoen nog niet op natuurijs gereden, voor de uitslagen moeten we ons daarom vooralsnog baseren op wat er op kunstijs verreden is. Harm Visser (Jumbo-Visma) is de onbetwiste topscorer met maar liefst zes overwinningen. Daarachter staat Bart Swings (Okay-Interfarms) op drie overwinningen, maar hij is vanavond niet aanwezig. De enige anderen die dit seizoen gewonnen hebben zijn Daan Gelling (Royal A-Ware), Evert Hoolwerf (Reggeborgh) en Luc ter Haar (Bouwselect / De Haan Westerhoff). Die laatste won op 1 januari het Daikin NK Marathon.

17:34 uur
Noordlaren zou deze week ook nog een marathon kunnen organiseren, maar dat zou dan donderdagochtend moeten gebeuren. Het al dan niet doorgaan van de marathon in Haaksbergen hangt af van de ijskwaliteit, zegt Geert-Jan Muskens, natuurijscoördinator van de KNSB.

17:05 uur
De vrouwen rijden vanavond een koers over 70 ronden, starttijd is 19:00 uur. De mannen beginnen rond 20:00 uur aan hun koers over 100 ronden.

17:00 uur
Een tweede of derde wedstrijd deze week: het besluit daarover ligt momenteel op de vergadertafel bij de KNSB. Haaksbergen heeft aangegeven woensdagavond wel een wedstrijd te willen organiseren, maar is afhankelijk van de omstandigheden. “We hebben onze baan nu geopend voor de leden en moeten kijken hoe het zich ontwikkelt”, zegt Derk Klumpers van de ijsbaan in Haaksbergen. “Als de bochten er vanavond uitgereden worden en onze ijsplaat begint te schuiven, gaat het lastig worden. Maar wij hopen morgenavond een wedstrijd te organiseren. 

16:48 uur
De blijdschap dat de wedstrijd in Winterswijk kan doorgaan is groot. "In november zat het net tegen toen we op de drempel stonden de marathon te organiseren", zegt Hendrik van Prooije, de technisch verantwoordelijke voor de ijsbaan in Winterswijk. "Ook de eerste nachtvorst was niet goed hier, maar de afgelopen nacht hadden we juist de ideale omstandigheden.
En dat geldt voor ons en ook voor Haaksbergen natuurlijk, want we zitten tenslotte in diezelfde hoek. Maar gistermiddag om kwart voor vijf, toen konden we al beginnen met sproeien. Toen was het ijs al zodanig hard, dat je kon beginnen met sproeien. Dat heb ik nog zelden meegemaakt. Vanaf middernacht is alles in het werk gesteld, de pompen konden volop draaien en we konden de grootste sproeikoppen gebruiken."

Het bijzondere verhaal over de opkomst van de Winterwijkse IJsvereniging en de taak van Van Prooije lees je hier.

Foto : Mark Bremer

16:34 uur
Burgum heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor een van de marathons deze week. "We komen makkelijk aan de drie centimeter ijs, dat is het probleem niet", zegt Willem Provily namens IJsclub Bergum. "Ons probleem is dat het rond de baan te nat is. Als we de bussen en vrachtwagens van de jury, regie en dergelijke op de plek moeten slepen, komen we in de problemen." Omdat de ijsbaan op andere momenten van het jaar ook gebruikt wordt als evenemententerrein, is dat niet de bedoeling. "We kunnen het niet maken om de boel te vernielen, ook voor de andere verenigingen die hier gebruik van de locatie maken."

16:17 uur
Om 17.00 uur gaan de poorten voor het publiek open in Winterswijk. Voor het hek staan de eerste enthousiastelingen te wachten tot ze het terrein op mogen.

De eerste toeschouwers staan te popelen... | Foto : Mark Bremer

 

16:01 uur
Harm Visser eindigde tijdens de vorige primeur in Burgum op de tweede plek achter Gary Hekman. Dit seizoen is hij de te kloppen man op de kunstijsbanen, maar op natuurijs wil de Westereender ook vlammen. “Ik heb er echt zin in”, zegt de alleskunner van Jumbo-Visma. “Ik zie het als een soort revanche voor het NK Marathon.” Van de val heeft Visser geen last meer, wel had hij te maken met buikgriep. De ploeg van Peter de Vries komt vanavond voltallig aan de start: “We hebben Jorrit Bergsma er vanavond ook bij, de winst is voor ons het enige doel.” 

15:47 uur
Marijke Groenewoud was afgelopen weekend bij het EK Afstanden in Heerenveen nog niet heel enthousiast over de mogelijkheid tot marathons op natuurijs. De Hallumse, goed voor drie gouden medailles en een zilveren plak op het EK, vertelde liever op een echt meer te schaatsen, maar doet toch mee met een afgeslankte selectie van Albert Heijn Zaanlander. Bij de vrouwen staan alleen Groenewoud en Arianna Pruisscher aan de start, bij de mannen doet enkel Gert Wierda mee. De rest van de ploeg komt vandaag terug van trainingskamp of blijft nog langere tijd op Tenerife.

15:40 uur
Helaas zal schaatsen op plassen en meren moeilijk worden komende dagen. Eén van de schuldigen is de wind. 


15:03 uur
Elsemieke van Maaren, de leidster in de reguliere Daikin Marathon Cup, is net thuis van haar werk. De marketeer heeft het kantoor eerder verlaten om op tijd in Winterswijk te komen. Ze kijkt reikhalzend uit naar vanavond. "De appgroep van ons team staat al de hele dag roodgloeiend. We hebben allemaal het nieuws gevolgd: waar gaat het gebeuren? Eelco (Kooistra, red.) vroeg in de appgroep of we het allemaal met ons werk geregeld hadden." Gelukkig kan het team met vijf vrouwen op volle sterkte aan de start verschijnen. 

"Vanmiddag zouden we een training hebben op kunstijs, dat wordt ineens een wedstrijd. Je weet dat het gaat vriezen, maar toch is het even schakelen." De rijdster van BDM-BTZ dook in haar natuurijsspullen. "We moeten een snijvast pak aan, ik heb mijn overschoenen klaargelegd, een thermosbroek en extra thermoshirts voor onder het pak. Op kunstijs rijd je niet met heel warme kleding."

"Ik pak mijn spullen in en dan gaan we die kant op. We zitten allemaal in Friesland en moeten nog een eindje rijden. Langs de ijsbaan of ergens in Winterswijk zullen we onze tactiek bespreken."

Vanavond niet in het oranje, maar wel een vrouw op wie gelet wordt: Elsemieke van Maaren. | Foto : Neeke Smit

14:40 uur
Ondertussen stijgt ook het enthousiasme in het marathonpeloton. 

14:07 uur
Winterswijk is niet de enige plek waar de ijzers ondergebonden worden. Onder meer in Boskoop, Warmond en De Lier is er schaatspret.

Helaas blijken die plekken uitzondering te zijn.

Maar ook elders zorgt het ijs voor mooie plaatjes.

 13:56 uur
De laatste winnaar op Nederlands natuurijs, Gary Hekman, is klaar voor de race vanavond. "Zo'n koers brengt wat teweeg. Mijn telefoon staat roodgloeiend, mooi voor de sport. Een paar weken geleden hadden we niet verwacht dat we ons op dinsdagmiddag druk zouden maken om een natuurijswedstrijd. Maandag zagen we het al aankomen, daar hebben we onze training op aangepast. We zouden een duurtraining afwerken voor de Weissensee, maar die hebben we ingekort met het oog op vandaag."

'Bambi' schaatste afgelopen winter in Burgum naar de zege. "Het is meer skeeleren dan schaatsen, de snelheid zal lager liggen. Daardoor is het moeilijker om door het peloton te manoeuvreren en wat te forceren." De schaatser uit Kampen kan voordeel halen uit zijn skeelerervaring. "Daarom ligt het mij over het algemeen goed."

Het materiaal heeft Hekman al op orde. "Dit is geen ijs zoals in Thialf, dus ik heb mijn schaatsen wat ronder geslepen. Ik rijd wel met hetzelfde pak, maar doe er wat meer laagjes onder. En ik heb andere handschoenen dan bij kunstijs. Voor de rest doe ik niet zoveel bijzonders. Ik heb niet zo'n hekel aan de kou. Aflopen zaterdag zag ik in Tilburg al zeker tien man blauwbekken op een bankje, toen was het nog niet eens koud." Dat belooft wat voor vanavond...

De voorbereidingen zijn in volle gang...? | Foto : Instagram Gary Hekman

13:36 uur
In Puttershoek moet er nog even gewacht worden voordat de ijsbaan geopend kan worden. De IJs- en Skeelervereniging Puttershoek laat op social media weten dat vandalen (een deel van) het ijs vernield hebben. “De ijsmeesters en overige vrijwilligers zijn alles in gereedheid aan het brengen om (hopelijk) in de loop van de week voor alle schaatsliefhebbers een mooie ijsvloer te realiseren”, schrijft men. “Maar helaas, met dank aan de lokale jeugd is op meerdere plaatsen het ijs kapot getrapt en te vroeg over het ijs gelopen.” Puttershoek was een van de zeven locaties die deze winter kon meedingen om de eerste marathon. Voorlopig moet de vereniging genoemd naar schaatslegende Kees Verkerk wachten tot de schaatspret kan beginnen.

13:18 uur
Niet alleen de schaatsers van de lange adem komen aan hun trekken deze dagen, ook voor het korte werk kun je op natuurijs terecht. In Nijelamer wordt woensdag een kortebaanwedstrijd georganiseerd, meldt Omroep Friesland. De wedstrijd over 160 meter begint woensdagavond om 19.30 uur. "Dan hebben we ijs zat, het moet altijd lukken", meldt Gerard Ziel van de ijsclub. Ook afgelopen winter organiseerde het Friese dorp een kortebaanwedstrijd, op 15 december 2022. Destijds stonden er veertig fanatiekelingen op het ijs. 

Een archiefbeeld uit 2012: Jesper Hospes sprint weg in Nijelamer.

13:06 uur
Momenteel vriest het in Winterswijk: -2 graden, volgens het KNMI. De temperatuur zal waarschijnlijk de gehele dag onder het vriespunt blijven, door de koude wind ligt de gevoelstemperatuur een stuk lager. In het oosten van het land werd al een code geel uitgegeven vanwege een verwachte gevoelstemperatuur van -15. De waarschuwing geldt inmiddels niet meer. In het nabijgelegen Hupsel, waar zich een weerstation van de KNMI bevindt, is de gevoelstemperatuur momenteel -7,3. Mutsen en handschoenen mee vanavond. 

Overigens is het absolute kouderecord in Nederland -27,4 graden. Op 27 januari 1942 werd dat gemeten in.... Winterswijk!

12:52 uur
Opvallende afwezige vanavond: de mannen van Jillert Anema. Albert Heijn - Zaanlander keert vandaag terug van een trainingskamp op Tenerife en redden het niet om mee te doen met de wedstrijd. Sjoerd den Hertog vertelde vanochtend voor het uitschrijven van de marathon: "Dit was al de planning, ongeacht het weer in Nederland. Wij hebben nog geen natuurijskoorts." Toch staat er wel één man aan de start: Gert Wierda. Hij was niet mee op trainingskamp. 

12:43 uur
De starttijden voor vanavond zijn bekend. Om 19:00 uur klinkt het eerste startschot voor de vrouwen, een uur later mogen de mannen beginnen aan hun tocht. Natuurlijk zullen de wedstrijden live te volgen zijn via schaatsen.nl/live

12:37 uur
Realisme in Haaksbergen, waar ze ook meededen om de eerste marathon. “Als je een wedstrijd aangaat, kun je het winnen maar ook verliezen”, zeggen de vrijwilligers van IJSCH. Alles was in gereedheid gebracht om de eerste marathon te organiseren, maar de faciliteiten in Winterswijk waren al verder opgebouwd. “Het is jammer, maar we kunnen de baan nu van vier uur tot negen uur open voor onze leden”, zegt Derk Kumpers, secretaris van de wedstrijdorganisatie in Haaksbergen. Of de baan later deze week wil meedingen voor een eventuele meerdaagse, wordt nog besproken door het bestuur.

Vele ogen waren gericht op de ijsmetingen in Haaksbergen. Niet tevergeefs, want dinsdag mogen de leden op het ijs en later misschien nog de marathonrijders. | Foto : Eigen foto

12:28 uur
Het mag geen verrassing heten dat de baan in Winterswijk de primeur heeft gekregen, ook al is er nog nooit een marathon georganiseerd. Toen in december de eerste vorst ons land binnenkwam, was het dorp ook al kandidaat voor een natuurijswedstrijd. Door een speciale techniek werd er zelfs in april al eens geschaatst. Benieuwd naar de combinatie van boerenverstand en wetenschap? Lees dan het artikel van april 2022 nog eens terug

12:12 uur
In Haaksbergen komt op dinsdag geen natuurijswedstrijd, maar de kans is aanwezig dat woensdag het marathonpeloton wel van start mag in Twente. Op naar een meerdaagse!

12:07 uur
De eerste natuurijsmarathon van het jaar wordt dinsdagavond 9 januari verreden in Winterswijk!
De marathonschaatsers mogen hun schaatsspullen verzamelen en afreizen naar de Achterhoek voor deze bijzondere wedstrijd. 

Competitieleider Geert-Jan Muskens heeft vanmorgen zowel in Winterswijk als in Haaksbergen het ijs gekeurd. Beide banen voldoen aan de vereiste ijsdikte van minimaal 3 centimeter. De inschatting van Muskens is dat de ijsvloer in Winterswijk vanavond iets beter zal zijn. Hierdoor is de keuze voor de eerste natuurijsmarathon van het seizoen op het Achterhoekse dorp gevallen.

11:51 uur
Mocht de natuurijsmarathon in Winterswijk gehouden worden, dan is dat een primeur voor het dorp in de Achterhoek. Haaksbergen heeft al wel 'de eerste' georganiseerd. Op 21 januari 2019 voor het laatst. Toen wonnen Simon Schouten en Rixt Meijer de koers, twee rijders die inmiddels hun schaatsen al aan de wilgen gehangen hebben. 

11:41 uur
Terwijl Geert-Jan Muskens, coördinator Natuurijs bij de KNSB, zich in het oosten van het land begeeft om de banen in Winterswijk en Haaksbergen te controleren is ook Burgum, de plaats waar vorige winter de enige natuurijsmarathon gehouden werd, zich gaan mengen in de strijd. De eerste wedstrijd lijkt voor de Friese plaats niet meer haalbaar, maar een meerdaagse lijkt in het verschiet te liggen.

11:35 uur
Het is niet meer de vraag of er een natuurijsmarathon gehouden kan worden, maar wanneer en belangrijker: waar. Zowel in Winterswijk als in Haaksbergen is vanochtend de nodige drie centimeter behaald. Beide ijsbanen hebben gebeld naar de KNSB, die vervolgens komt meten en de wedstrijden uitschrijft. Wie krijgt de primeur van 2024?

Is het overal de benodigde drie centimeter? | Foto : Eigen foto

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan